"Tarsus'un Kırmız Kilimleri" kitabını benim de bir donem okuduğum Tarsus Amerikan Kolejlilerin internet grubundaki yazışmalar sırasında fark etmiştim. Kitabın yazarı Helen Davenport Gibbons, 1908 yılında genc bir kadın olarak Tarsus Amerikan Koleji'ne oğretmen olarak gelmiştir. İlk cocuğunuda orada doğurmuştu.
Helen Davenport isminden yola cıkarak, internette yaptığım aramaların sonucunda elinizdeki kitaba ulaştım. Yurtdışındaki ermeniler bu kitabı internete yuklemişlerdi. Onların belkide yuz yıl once bildiği gerceği ben bir Tarsuslu olarak bu kitapla oğrenmiştim.
Gibbons'un kitabında Tarsus'un Pazar yerinde konuşulan dillerin cokluğu anlatılıyor. Orneğin rumlar ne olmuşlardı? Gritliler onların yerinemi gelmişlerdi? Şehir merkezindeki guzel taş evler kimlerden kalmıştı?
Talat Paşa'nın defterine gore 1915 Tehcirinden once kilise kayıtlarına gore Tarsus'un da icinde yer aldığı Adana vilayatinde 51.723 Ermeni yaşıyordu. Talat Paşa'ya gore bu sayılara kayıtlı bulunmayanların yuzde 30 civarında olduğu tahmin ediliyor. O zaman Adana vilayetindeki Ermeni nufusunun 67 bin civarında olduğunu soyluyebiliriz.
-Oral Calışlar-
Sayfa Sayısı : 125
Baskı Yılı : 2009