Sadettin Okten - Orselenmiş Osmanlı'dan Medeniyet Umuduna, Hayykitap, İstanbul 2014.
“Bundan sonra insanlara ve bizim topluma yeni ve daha kalıcı bir şey lazım olacak. O lazım olacak şeyin adını kim doğru koyar, zamanın ruhunu kim doğru okur ve Kaderullah’ın yardımını alırsa, o uretir buradan cıkacak olan medeniyet tasavvurunu. Zamanın ruhunu kim okursa gelecek de onundur. Bir Musluman olarak hayata bakıyorsam, bir Osmanlı Musluman’ı, bir Turk Musluman’ı olarak hayata bakıyorsam niye olmayacak diyeyim? PekÂl olur derim.”
Sadettin Okten, Muslumanlığın umdeleriyle muhendisliği bir arada yaşamak ve oğretmek gibi bir imtihanın icine doğmuş. Din ise onun icin bir kimlik meselesi değil, hayatın bizzat kendisi. Parayla imanın aynı yerde buluşabileceğini ama Turkiyeli dindarların bunu yapamadığını duşunuyor, İslam dunyasının ruhi fukaralığından soz ediyor.
Osmanlı onun gozunde kadim medeniyetimizin son yorumu, fakat Osmanlı’ya bakamıyoruz!
Sadettin Okten’in babası, kızının başını ortup ortmemesine karışmayan, Demokrat Partili, İmam Hatip Liselerinin kurucusu, Cerrahi Tekkesi mensubu. Kendisi, Ronesansın da, sanayi devriminin de, aydınlanmanın da “Ol!” emriyle gercekleştiğine inanan Osmanlı bakiyesi bir inşaat muhendisi. Osmanlı’nın kadim medeniyetimizin son halkası olduğunu ve Osmanlı’yı anlamadan bir şey uretmenin mumkun olmadığını soyluyor.
Sadettin Okten, modern zamanların icini boşalttığı pek cok kavramı cocukluğundan itibaren hayatın icinde bulmuş olan ‘zamansız’ bir Musluman aydını. Turkiye’de Muslumanlar para kazanmaya başladığında dinin de ‘hal’ olmaktan cıktığını, yapılan bir uygulamaya donuştuğunu belirtiyor.
Orselenmiş Osmanlı’dan Medeniyet Umuduna, 1800’lu yıllardan 2000’lere uzanan, siyasi ve sosyal pek cok donemi, pek cok İstanbul’u, farklı ahlak, sosyal yaşantı, eğitim anlayışlarını aktaran, dinin hayattaki farklı karşılıklarına değinen bir kitap. MuhafazakÂrlık, varlık, zaman, imtihan, dua, mit, faşizm, tasavvuf, haz gibi kavramların icini guclu bir kalple ve aydın bir zihinle dolduran guclu bir nehir soyleşisi.
İşte zamanı kutsayan, ‘vaktin babası’ olma iddiasındaki bir mutasavvıfın gozunden modernizm ve kapitalizm analizi… Aydınlanma’dan İslam toplumlarına, Osmanlı’dan Cumhuriyet donemine ve gunumuz Turkiyeli Musluman’ına uzanan eleştirel bir bakış.
**Yukleme bana ait.
Format PDF. Boyut (2.23 MB). 204 Sf.
ISBN: 9786055181475
[HIDE]https://disk.yandex.com.tr/i/aykGonjxiI_g_Q[/HIDE]