• 14-07-2022, 19:01:26

Lutfen bu guzel tanıtımı bir okuyun:

Duşunceyle arası zaten hicbir zaman hoş olmamış bu topraklarda, son
    zamanlarda, duşunceyi ve onu cisimleştiren entellektueli "terorize eden",
    doğrudan "vatan hainliği" ile damgalayacak kadar pervasızlaşan bir zihniyet
    iyice egemenliğini kurmuş durumda. Milliyetci ve dinsel fanatizm, kendisinden
    başkasına duşuncesini ifade etme bir yana, yaşama hakkı bile tanımıyor. Bu
    toprakları "sevme hakkı"nı kendi tekeline almak istiyor. Batı'nın İslam anlayışının
    ikiyuzlu onyargılarına karşı koymasıyla unlendiği halde, Salman Rushdie'nin ifade
    ozgurluğunu sonuna kadar savunarak gercek bir entellektuel tavrı sergileyen
    Edward Said'in bu onemli kitabının Turkiye bağlamında son derece "ayrıştırıcı"
    bir yere oturduğunu duşunuyoruz. Said, entellektueli oncelikle otorite ve
    iktidara hizmet etmeyi reddedişiyle, sonra da milliyeti, dini ve geleneğiyle
    arasına koyduğu mesafe ile tanımlıyor. "Artık kişinin evindeyken, kendini evinde
    hissetmesi bir ahlak meselesidir" diyen Adorno'yu yankılayarak, entellektueli
    metaforik bir surgun, bir evsizlik konumuna yerleştiriyor. Surgun icinde yaşadığı
    toplumun (ve hatta dunyanın) yerlilerinden olmamayı, orada hep tedirgin,
    rahatsız ve başkalarını da rahatsız eden bir yabancı olmayı iceren bir konum
    ona gore. Ama gecmişinin, dilinin, milliyetinin sunduğu ucuz kesinliklerin otesine
    gecip evrensellik idealinde ısrar eden entellektuel, hep marjinal kalmayı bir
    yoksunluk olarak değil, bir ozgurluk, bir keşif sureci olarak yaşar. Entellektuel,
    eskiden olduğu gibi, toplumda bir uzlaşma oluşturacak genel simgeleri yaratan
    biri değil; bu simgeleri sorgulayan, kutsal sayılan gelenek ve değerlerin
    ikiyuzluluğunu, ırkcılığını, cinsiyetciliğini teşhir eden; hicbir fikir ayrılığına
    tahammulleri olmayan kutsal metin gardiyanlarıyla mucadeleden cekinmeyen
    kişidir.

Profesyonelleşmenin baskısı giderek artarken, amator olarak kamusal
    alanda yoksullar, yok sayılanlar, gucsuzler adına kendi goruşunu ve tavrını
    temsil etmekte ısrar eden bireydir entelektuel. Hicbir kahramana ve siyasi hicbir
    tanrıya inanmaz. Duşunceden korkanların bu kitapla hicbir ilişkisi yoktur!

Not: Dosyayı ham bir şekilde buldum (tarayanın ellerine sağlık). Sayfalara ayırdım,
    başlıkları, dipnotları, icindekileri vb duzenledim. Paragraf paragraf inceleyip imla,
    paragraf bolunmesi vb hataları duzelttim. Ancak "tam bir okuma" yapmadığım icin
    hala bazı OCR hataları olmalı (Okuma listem o kadar uzun ki, herhalde herşeyi bırakıp
    durmadan okusam bir yıl falan surer ) Kitabı okuyan bir dost kalan olası hataları
    duzeltirse buyuk iş yapmış olur

Ayrıntı Yayınları
    Ceviri : Tuncay Birkan
    Yayın Yılı: İstanbul, 1995
    ISBN : 9789755390949
    Format: Epub 130 KB, Pdf 600 KB

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.