1960'lar, dunyada ve Turkiye'de sosyal bilimlerdeki yeni bakış acılarıyla, yeni paradigmalarla ve yeni tartışmalarla hatırlanır. Osmanlı tarihi, ozellikle de klasik donemin iktisadi yapısı, bu cercevede tartışılmıştı. Bu yapıyı Avrupa'daki feodalite kavramıyla acıklamaya calışanlara karşı, Asya Uretim Tarzı (AUT) kavramı ekseninde yeni bir anlayış boy gosterdi. Sencer Divitcioğlu, bu kavramı azgelişmişlik kapsamında ele alan 1966'daki ilk kitabından biryıl sonra, konuyu doğrudan Osmanlı tarihiyle ilişkilendiren Asya Uretim Tarzı ve Osmanlı Toplumu'nu yayımladı. Bu eserleri AUT kavramı cercevesinde pek cok tartışmanın odağında yer aldı. 1970'te yayımladığı ve bu tartışmanın temel kavramlarını acıklayan Marksist Uretim Tarzı Kavramı, bu eserin 2003'teki baskısına eklendi. Osmanlı tarihi konusunda genc kuşak akademisyenlerin kayıtsız kalmadığı bu eser, genişletilmiş yeni baskısıyla bir kez daha okuyucusuyla buluşuyor.
Prof. Dr. Sencer Divitcioğlu (1927) 1950'de İstanbul Universitesi İktisat Fakultesi'ni bitirdi. Doktora eğitimini Paris Universitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakultesi'nde 1955'te tamamlayarak, akademik hayatını 1956-82 yılları arasında İ.U. İktisat Fakultesi'nde surdurdu. 1975-82 arasında Boğazici Universitesi'nde teorik iktisat dersleri verdi. 1982'de 1402 sayılı yasa ile akademik gorevlerinden uzaklaştırıldı. Biryıl Nanterre Universitesi'nde konuk profesor olarak ders verdikten sonra tarih, siyaset bilimi, antropoloji, sosyoloji ve iktisat alanlarını kapsayan disiplinlerarası bir anlayışla tarih calışmalarına başladı. Bu alanda urun vermeye devam etmektedir.
Başlıca eserleri: Mikroiktisat( 1962), Asya Tipi Uretim Tarzı ve Az-Gelişmiş Ulkeleri 1966), Asya Uretim Tarzı ve Osmanlı Toplumu (1967), Das Kapital Uzerine Ceşitlemeler (1969), Marksist Uretim Tarzı Kavramı (1970), Değer, Uretim ve Boluşum (1982), Kok Turkler( 1987), Nasıl Bir Tarih (1992), Oğuz'dan Selcukluya (1994), Osmanlı Beyliğinin Kuruluşu (1996), Ortacağ Turk Toplumları Hakkında (2001), Orta-Asya Turk İmparatorluğu, VI-VIII. Yuzyıllar (2005), Orta-Asya Turk Tarihi Uzerine Altı Calışma (2006), Meta Tarih - Ege Beylikleri (Turkce ve İngilizce, 2008).
Sencer Divitcioğlu - Asya Uretim Tarzı Ve Osmanlı Toplumu
İş Bankası Yayınları, 2010, 215, Tarih, Ekonomi
Tıpkıcekim PDF, Clearscan
Bu kitap ilk kez forumumuzda paylaşılmaktadır.