• 10-07-2022, 15:10:21

Eric Hobsbawm vd. - İlk Sınıflı Toplumlar,
    Asyagil Uretim Tarzı ve Doğu Despotizmi
    (cev. Kenan Somer)

Birey ve Toplum Yayınları, 1. Basım, 1985

"Asyagil uretim tarzı konusunda yıllarca suren uzun calışmalardan sonra, Paris?deki «Centre d?Etudes et de Recherches Marxistes» («CERM», Marksist irdelemeler ve Araştırmalar Merkezi), daha 1966 yılında, uc derleme kitap yayımlamayı kararlaştırmıştı. Şoyle bir yayın sırası ongorulmuştu bu kitaplar icin:

"1) Marx, Engels ve Lenin?den, ilk sınıflı toplumlar uzerine, «Grundrisse»nin «Formen» kısa adıyla bilinen ve o sırada Fransa?da henuz yayımlanmamış bulunan unlu parcasını da iceren bir metinler seckisi;

"2) Fransa?da, ozellikle «La Pensée» dergisinin ceşitli sayılarında yayımlanmış bulunan calışmalardan, bu konuya ilişkin bir irdelemeler derlemesi;

"3) Aynı konuda, bu kez Fransa dışındaki ulkelerde yayımlanmış bulunan irdelemelerden bir derleme.

"«CERM» tarafından ongorulen yayın sırasına gore birinci ve ikinci kitaplar, ilkin ikinci («Asya Tipi Uretim Tarzı», Ant Yayınları, 1970), sonra da ?Maurice Godelier?nin bu metinler seckisi icin yazdığı ve kitabın gecikmesine neden olan ayrıntılı bir onsoz dışında? birinci kitap («Kapitalizm Oncesi Ekonomi Bicimleri», Sol Yayınları, 1977) olmak uzere, daha once Turkceye cevrilmişlerdi. Şimdi de, ozsel olarak ucuncu kitaptan yapılan bir derleme yayımlanıyor. Turkce cevirilerin yayın sırasının, boylece «CERM» tarafından ongorulen mantıksal duzene daha uygun duştuğu soylenebilir.

"Bu sunuşta savunmak istenilen goruşe uygun olarak, Doğu despotizminin Asyagil uretim tarzı uzerindeki belirleyici etkisini daha başlıkta vurgulamak icin, ozgun adına yapılan bir eklemeyle : «İlk Sınıflı Toplumlar, Asyagil Uretim Tarzı ve Doğu Despotizmi» başlığı altında duzenlenen bu derlemenin, sonuncusu dışındaki butun yazıları, oyleyse ilk 12 yazı, işte bu ucuncu kitaptan, sonuncu yazı ise, «La Pensée» dergisinden (n° 217 - 218, janvier - février 1981) alındı." (Kenan Somer, Sunuş'tan)

Gizli İçerik:
    Gizli içeriği görmek için mesaj yazmalısınız.