48.altın portakal antalya film festivali gec gelen oduller sahiplerini buldu kimlar odul aldı isimleri resimleri ile ilgili bilgiler burada melekler
Turkiye'nin onemli kulturel ve sanatsal etkinliklerinden ,bu yıl 48.si duzenlenen Antalya Film Festivali Altın Portakal Odullerinde bir ilk yaşandı melekler 1979'ta sansur 1980'de darbe nedeniyle verilemeyen oduller Cam Piramitte duzenlenen gecede sahiplerine verildi.Geceyle ilgili haberimiz ve odullerin dağılımları şoyle;

1979 ve 1980 jurilerinin yaşayan uyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Yavuz Ozkan'ın yonettiği "Demiryol" ve Omer Kavur'un yonettiği "Yusuf ile Kenan" filmleri 1979 yılının "En iyi film" odulunu paylaştılar. 1980 yılının "En İyi Film"i ise Zeki Okten'in yonettiği "Suru" olarak belirlendi. Yavuz Ozkan "Demiryol" filmiyle 1979 En İyi Yonetmen Odulunu alırken, 1980 yılının En İyi Yonetmen Odulu "Suru" ve "Duşman" filmleriyle Zeki Okten'e verildi.

İKİ KARANLIK SAYFA AYDINLANDI
Gecenin acılış konuşmasını yapan Antalya Buyukşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, 48 yıllık Altın Portakal tarihindeki iki karanlık sayfanın 'Gec Gelen Altın Portakal Odulleri'yle aydınlandığını soyledi. Bunun sinemanın barışcıl duruşuyla gercekleştiğini belirten Akaydın, "Altın Portakal, sinema yıldızlarının ışıltılarıyla aydınlanacak. 79 ve 80 sayfalarının bir daha acılmayacağını umuyorum. Her turlu sivil ve askeri darbeye, sansure karşı olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum" dedi.

CEM DAVRAN'A EN İYİ COCUK OYUNCU ODULU
Gec Gelen Altın Portakal Odullerinin ilki, 1979 yılındaki "Yusuf ile Kenan" filmindeki roluyle gecenin sunucusu Cem Davran'a verildi. "En İyi Cocuk Oyuncu" odulunu alan Davran, yaşadığı durumun traji-komik olduğunu belirterek, "Bir aktorun kaderi 32 yıl geriden gelir mi? Buraya gelirken (Kısa pantolonla cık) diye espriler yaptılar. Bu gecenin ardında kimin imzası, duygusu varsa ellerinden opuyorum. Ulkem adına koskoca bir teşekkur ediyorum" diye konuştu.

"SANIRIM SOL MEME YUZUNDEN ENGELLENDİ"
Konuşmasında Rutkay Aziz'in acılış toreninde yaptığı konuşmaya da atıfta bulunan Cem Davran, "Rutkay Abi konuşma cıtasını oyle bir yere koydu ki ben cok hızlı gececeğim. 15 yaşındaydım. Sanat ve tiyatro cevresinde olduğum icin sağ-sol ne anlıyorum. Sanatcı ağabeylerim genellikle sol kısımdan. Bizim de ailecek ruhumuz oyle ama filme neden şiddetle karşı cıkılıyor anlayamıyordum. Filmin meyhane sahnesinde dansozun ilginctir sol memesi gorunuyordu. Sanırım (Bilerek yapıldı) diyerek kestiler" diye konuştu.

ODULU ATANAMAYAN OĞRETMENLER İCİN ALDI
Odulunu atanamayan oğretmenler icin aldığını soyleyen Cem Davran şunları soyledi: "Yusuf ile Kenan'da oğretmenlerime de borcum var. Kısa bir sure once devlet 55 bin atama yapacağını acıkladı. Gencecik insanlar umutla beklerken 10 bin atamada durdu. Aileleriyle birlikte yuz binlerce insan bu atamaları bekliyor. Yureğime oturdu. Gunlerdir bunun peşinde koşuyorum. Cocuk Cem olarak yalvarıyorum. Benim odulum 30 sene gecikti, onların ataması bu kadar gecikmesin."

MUJDE AR'IN İTİRAFI
Geceye damgasını vuran olay ise, 48. Altın Portakal Film Festivali'nin juri başkanlığını da yapan Mujde Ar'ın Tarık Akan hakkında soylediği sozler oldu. 1980 yılının En İyi Erkek Oyuncu Odulu'nu alan Akan'a odulunu vermek uzerine sahneye cıkan Mujde Ar, "O benim icin hala cok yakışıklı. Yıllar sonra bir itirafta bulunmak istiyorum. Umarım eşim bu programı izlemiyordur. Onun niyetini bilmem ama ben onunla filmlerde opuşurken gercekten opuşuyordum" sozleri salonda bulunanlar tarafından kahkahalarla karşılandı. Mujde Ar'ın bu sozlerine gulumsemekle yetinen Tarık Akan ise, "Bu odulu Atıf Yılmaz, Zeki Okten ve Yılmaz Guney adına kabul ediyorum. 12 Eylul ulkemde karanlığın başladığı bir an ama Silivri, Ergenekon, Balyoz, YOK, adalet, genclik... Lutfen (2011 ak mı kara mı) siz karar verin" şeklinde konuştu.

1979'un Portakalları

En İyi Film: "Demiryol- Yavuz Ozkan" ve "Yusuf İle Kenan- Omer Kavur" (Yavuz Ozkan'a odulunu Atilla Dorsay verirken, Omer Kavur'un odulu eski Antalya Belediye Başkanı Selahattin Tonguc tarafından Necip Sarıcı'ya verildi.
En İyi Yonetmen: Yavuz Ozkan "Demiryol" (Ozkan'ın odulunu Ahmet Kesim verdi)
En İyi Senaryo: Onat Kutlar ve Omer Kavur "Yusuf İle Kenan" (Onat Kutlar'ın odulunu eşi Filiz Kutlar aldı. Omer Kavur'un odulu ise Necip Sarıcı'ya verildi.
En İyi Muzik: Arif Erkin "Kanal" (Erkin'in odulunu Atillah Ozdemiroğlu verdi)
En İyi Kadın Oyuncu: Sevda Ferdağ "Seninle Son Defa" Ferdağ'ın odulunu Eşref Kolcak verdi.
En İyi Erkek Oyuncu: Fikret Hakan "Demiryol" (Fikret Hakan'ın odulu Meral Orhonsay tarafından Yılmaz Koksal'a verildi)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Sevda Aktolga "Bebek" ve "Demiryol" (Aktolga'nın odulunu Nuri Alco verdi)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Kamuran Usluer "Kanal" (Usluer'in odulu Sevtap Parman tarafından Mahmut Cevher'e verildi)
En iyi Cocuk Oyuncu: Cem Davran "Yusuf İle Kenan" (Davran'ın odulunu Buyukşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın verdi)

1980'in Portakalları

En İyi Film: "Suru" Zeki Okten(Okten'inodulu, Vali Ahmet Altıparmak tarafından Yılmaz Guney'in eşi Fatoş Guney'e verildi)
En İyi Yonetmen: Zeki Okten "Suru" ve "Duşman" (Okten'in odulunu eşi Guler Okten Fevzi Tuna'nın elinden aldı.
En İyi Senaryo: Başar Sabuncu "Adak" (Sabuncu'nun odulunu Safa Onal verdi)
En İyi Muzik: Zulfu Livaneli "Suru" (Livaneli'nin odulu, Nurettin Tekindor tarafından Erdal Guney'e verildi)
En İyi Kadın Oyuncu: Melike Demirağ "Suru" ve Gungor Bayrak "Duşman" (Bayrak'ın odulunu Ahu Tuğba Ertan Ozertan'a verdi. Demirağ'ın odulunu Levent İnanır verdi)
En İyi Erkek Oyuncu: Tarık Akan "Adak" ve "Suru" - Aytac Arman "Duşman" (Arman'ın odulunu Suzan Aksoy verdi. Tarık Akan'ın odulunu 48. festivalin Juri Başkanı Mujde Ar verdi.
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Fehamet Atila "Duşman" (Atila'nın odulu Selcuk Ozel tarafından Işık Yenersoy'a verildi)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Tuncel Kurtiz "Suru" (Kurtiz odulunu oyuncu Şerif Sezer'in elinden aldı.

16. Altın Portakal Film Festivali, 1979 yılında sansure karşı oluşan tepki nedeniyle iptal edilmişti. Donemin sansur kurulu, yarışmaya katılan filmlerden Omer Kavur'un yonettiği "Yusuf ile Kenan", Yavuz Ozkan'ın yonettiği "Demiryol" ve Yavuz Pağda'nın yonettiği "Yolcular" filmlerini yasaklayıp bazı bolumlerini kesmek isteyince, butun yapımcı ve yonetmenler festivalden cekilme kararı almıştı. Juri uyeleri de bu durumu protesto etmiş ve festival yonetimi tum bu gelişmeler uzerine 16. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni iptal etmişti. Bir yıl sonra ise 17. Altın Portakal Festivali 12 Eylul askeri darbesi nedeniyle yapılamamıştı.