Zonguldak'ta Karadeniz gazý denize ilk boru indirme ve ilk kaynak töreninde konuþan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Fatih Dönmez, "Asýrlýk Cumhuriyetimizin asýrlýk projesinde bugün en önemli adýmlardan birini atýyoruz. Bugün, yaklaþýk 2 yýl önce keþfini milletimize müjdelediðimiz Karadeniz gazýný denizden karaya taþýyacak ilk borularý denize indireceðiz. Karadeniz gazýnýn keþfinden bugüne kadar sahada ve masada büyük bir gayretle çalýþtýk. Mühendislerimiz, iþçilerimiz, yöneticilerimiz herkes bütün varýný yoðunu bu iþe koymuþ durumda. Ýnþallah geleceðin Türkiye’sine çok güzel bir eser ve yýllarca anlatýlacak bir hikaye býrakacaðýz. Türkiye’nin enerji baðýmsýzlýðýna giden yolun en önemli adreslerinden biri Filyos olacak. Enerji baðýmsýzlýðý vizyonumuzun ete kemiðe büründüðü, 'Baðýmsýz Enerji, Güçlü Türkiye' idealimizin gerçeðe dönüþtüðü bir yer olacak. Sürecin ilk baþýndan bugüne kadar her bir detayý büyük bir titizlikle takip eden Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn destekleri sayesinde, 2 yýl gibi kýsa bir sürede bu noktaya geldik. Sakarya Gaz Sahasý, keþiften ilk üretime kadar dünyanýn en hýzlý yapýlan deniz saha geliþtirme projesi olacak. 2 bin 200 metre derinliði ve 170 kilometre uzunluðuyla, burada dünyanýn en derin ve en uzun deniz tabaný iletim sistemini inþa ediyoruz" dedi.

Erdoðan: 2023'te sistemde olacak"Geriye kalan 7 kuyumuzun iþlemlerini de yýl sonuna kadar tamamlayacaðýz"

Bakan Fatih Dönmez, bölgedeki çalýþmalarý þöyle anlattý:

"Sakarya Gaz Sahasý, ülkemizin ilk ve tek derin deniz üretim sahasý olacak. Ancak son olmayacak. Bugüne kadar Karadeniz’de 26 bin 400 kilometrekarelik bir alanda sismik veri topladýk. Baþka bir ifadeyle Trakya bölgemizin tamamýndan daha fazla bir alaný taradýk. Buralardan elde ettiðimiz verilerle yeni arama kuyularý açacaðýz inþallah. Sakarya Gaz Sahasý’nda teknolojinin en ileri imkanlarý kullanýlýyor. Akýllý kuyu sistemlerinde kullandýðýmýz elektrohidromekanik teknoloji, dünyada ilk defa bir deniz operasyonunda kullanýldý. Yavuz Sondaj Gemimiz tarafýndan deniz tabanýna indirildi. Karadeniz’de açtýðýmýz 10 kuyunun üretime hazýrlanmasý için ilk adým olan kuyubaþý vanalarýnýn ikisini deniz tabanýna yerleþtirdik. Üçüncü kuyu baþý vanamýzý Türkali-5 kuyusuna önümüzdeki haftalarda yerleþtireceðiz. Geriye kalan 7 kuyumuzun iþlemlerini de yýl sonuna kadar tamamlayacaðýz inþallah. Sýð deniz kýsmýnda boru serme iþlemini yapacak gemi geçen hafta Filyos Limaný'na ulaþtý. Deniz tabanýna sereceðimiz 35 bin borunun üretimi tamamlandý ve yüzde 95’inin sevkiyatý tamamlandý."

"Ýlk etapta günlük 10 milyon, ikinci etapta günlük 40 milyon metreküp doðalgaz taþýyacaðýz"

Bakan Fatih Dönmez, ilk etapta günlük 10 milyon ikinci etapta günlük 40 milyon metreküp doðalgaz taþýnacaðýný aktararak sözlerini þöyle tamamladý: "Filyos’ta dünyanýn en büyük mühendislik iþlerinden biri yükseliyor. Bugüne kadar sahaya 5 bin 500 adet fore kazýk ve 29 bin 100 adet drenaj kolonu yerleþtirdik. Bu tam 60 bin kamyonun alana taþ taþýmasý anlamýna geliyor. Toplamda bin 600 kilometre uzunluðunda bir zemin çalýþmasý yürütüyoruz ki bu rakam Ýzmir ile Kars arasýndaki kuþ uçuþu mesafeye denk geliyor. Ayrýca karada, gazýn ulusal iletim þebekeye aktarýlmasý için çalýþmalarýmýzý iki etapta sürdürüyoruz. Ýlk etapta 'Batý Karadeniz Gazý Ölçüm Ýstasyonu', ikinci etapta ise 'Batý Karadeniz Doðal Gaz Boru Hattý Faz-1' kýsmýný inþa edeceðiz. Ölçüm istasyonunu inþallah Kasým ayý içerisinde devreye alacaðýz. Böylece karaya çýkan doðal gazý 1 gaz ölçüm istasyonu ve 211 kilometrelik boru hattýyla ulusal iletim þebekesine aktaracaðýz. Yapýlan çalýþmalarla, Sakarya Gaz Sahasýndan ilk etapta günlük 10 milyon metreküp, ikinci etapta günlük 40 milyon metreküp doðal gaz taþýyacaðýz. Sakarya Gaz Sahasý, Türkiye’nin geleceðe uzanan köprüsü olacak. Büyük ve Güçlü Türkiye hedefimizin üzerinde yükseleceði saðlam bir temel oluþturacak. Bu temel, gece gündüz demeden büyük bir aþkla, büyük bir fedakârlýkla ter döken bütün çalýþanlarýmýz sayesinde olacak. Sakarya Gaz Sahasýnýn keþfinden bugüne kadar yurt dýþýnda görev yapan 100’den fazla vatandaþýmýz bu projede yer almak için Türkiye’ye döndü. Gençlerimizin umutlarý ve hayalleri üzerinden kirli bir siyaset yürütenlere inat, Türkiye’nin geleceðine büyük bir miras býrakmak isteyenler Türkiye’nin yarýnlarý için burada canla baþla mücadele ediyor. Sözlerime son verirken keþfimizin ilk gününden bu yana desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Sayýn Cumhurbaþkanýmýza þükranlarýmý sunuyorum. Türkiye’nin enerji baðýmsýzlýðýnýn mimarlarý, gece gündüz demeden sahada büyük bir özveriyle çalýþan yöneticilerimize, mühendislerimize ve iþçilerimize teþekkür ediyorum. Sizlerin gayreti ve fedakârlýðý Türkiye’nin umudu olmaya devam ediyor. Biz sizlere inandýk, sizlere güvendik. Sizler de bizi mahcup etmediniz. Son bir teþekkür de bizleri hayýr dualarýyla hiçbir zaman yalnýz býrakmayan aziz milletimize etmek istiyorum. Allah herkesten razý olsun. Ýnþallah daha nice müjdeler vermek temennisiyle herkesi saygýyla selamlýyor, törenimizin ülkemize ve milletimize hayýrlar getirmesini diliyorum."