
Þu anda kebap ve dönerciler günlük 150-200 lira yevmiye verip sigortasýný da yaparak çalýþtýracak garson, komi, bulaþýkçý gibi ara eleman bulamýyor.
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneði (TÜRES) Adana Þube Baþkaný Biral Serttaþ, “Yaz sezonuna gelince kalifiye elemanlarýmýz turizm sektöründe çalýþmaya gidiyor. Bu da bizim iþletmelerimizi zor durumda býrakýyor. Adanalý iþletmeler olarak bu sorunu son birkaç yýldýr yaþýyoruz. Bu sene ise bu sorun daha erkenden baþladý. Pandemi nedeniyle insanlar uzun zamandýr tatil yapamýyordu. Bu sene tatil erken baþladý” diye konuþtu.
“Denge bir türlü kurulamýyor”
Ara eleman eksikliðini gidermekte zorlandýklarýný anlatan Serttaþ, “Turizmdeki adamýn kebapçýnýn elemanýyla ne iþi var. Her sektörün farklýlýklarý var. Kebapçýnýn çýraðý veya kalfasý turizmde gidip baþarýlý olamaz. Ancak kendi yerinde daha baþarýlý olur ve kalifiye elemanlarýmýz yetiþmiþ olur. Denge bir türlü kurulamýyor” dedi. Öte yandan Biral Serttaþ, turizm bölgelerine ‘Turizm belgeli’ elemanlarýn gitmesinin daha uygun olacaðýný belirtti.
“Ýleri nesillere usta yetiþmiyor”
Kentte 20 yýldýr kebapçýlýk yapan Ýsmail Çalýkýran, “Turizm sezonunun açýlmasý bizler için sýkýntý. Elemaný burada yetiþtiriyoruz, tam usta aþamasýna gelmiþken turizm sektörüne kaptýrýyoruz. Elemanlarýmýzý 5-6 aylýk yere yüksek maaþ vererek kaptýrýyoruz. Bu da o elemanlarýn ileri seviyede usta olmalarýna mani oluyor. Hem biz sorun yaþýyoruz hem de elemanýn tam eðitimi bitmeden gidince ileri nesillere usta yetiþmiyor” ifadelerini kullandý.
Ara elemanlarýn günlük yevmiye fiyatlarýnýn da yükseldiðini söyleyen Çalýkýran, “Þu anda biz asgari ücretin üzerine maaþ vermemize raðmen eleman bulamýyoruz” dedi.