Her toplumun bir edebiyatı ve o edebiyata ozel bazı turleri vardır. Turk yazarların kaleminden cıkmış romanlar ve hikayeler, hepimizi benzersiz yolculuklara surukler. Bir de Turk şairlerin kaleminden cıkmış şiirler vardır. Bu şiirler uzun yolculuklar sunmazlar. Bu şiirler işten, okuldan eve donerken başımızı otobus camına yasladığımız ve sonu gelmez hayallere daldığımız o kısa ama derin yolculuklardır.
Turk şairlerden bahsetmek elbette zor bir konu cunku şimdi saymaya başlasak yalnızca adları bile ciltlerce kitap olur. Şiirlerin bahsetmek ise koca bir kutuphaneyi doldurur. Sizin icin Turk şairlerin kaleminden cıkmış en iyi şiirlerden bazılarını listeledik. Bu şiirleri okuyun ama yalnızca bu şiirleri okumakla kalmayın; ustune duşunun, şairlerini araştırın, diğer şiirlerini keşfedin ve kim bilir, sonunda kendi şiirinizi yazın.
[h=2]Turk şairlerin en iyi aşk şiirleri:[/h] Unutamadığım - Ahmed Arif Galata Kantosu - Ece Ayhan Sevgi Duvarı - Can Yucel Seni Saklayacağım - Ozdemir Asaf Asansor - Sunay Akın Boyle Bir Sevmek - Atilla İlhan Kuş Olumleri - Ahmet Telli Uşur Olum Bile - Ulku Tamer Uvercinka - Cemal Sureya Yad - Turgut Uyar Seni Duşunmek - Nazım Hikmet Ran [h=2]Kacınılmazı anlamak: Unutamadığım - Ahmed Arif[/h]
Acardın, Yalnızlığımda Mavi ve yeşil, Acardın. Tavşan kanı, kınalı - berrak. Yenerdim acıları, kahpelikleri... Gitmek, Gozlerinde gitmek surgune. Yatmak, Gozlerinde yatmak zindanı Gozlerin hani? "To be or not to be" değil. "Cogito ergo sum" hic değil... Asıl iş, anlamak kacınılmaz'ı, Durdurulmaz cığı Sonsuz akımı. İcmek, Gozlerinde icmek ayışığını. Varmak, Gozlerinde varmak can tılsımına. Gozlerin hani? Canımın gizlisinde bir can idin ki Kan değil sevdamız akardı geceye, Sıktıkca cellad, Kemendi... Duymak, Gozlerinde duymak uc - ağacları Susmak, Gozlerinde susmak, Ustura gibi... Gozlerin hani? [h=2]Alışılmadık bir aşk oykusu: Galata Kantosu - Ece Ayhan[/h]
Benim hic Cin ’de bir ablam olmadı Hic cicekci dukkÂnım İvan Milinski Uc Galata gecesi Ceneviz kerhÂnesinde Boyalı kunduralarıma buyuk erkekliğime baktı kaldı Dişleri kÂmilen altın dovulmuş bir kadının yuzu Peki bu Guzel Avratotu da kim yahu? Oldum olası ayakta bira iciyor Galiba yine yuz kişi utulemiş kayıkta kızcağızı Biliyorsun işte bira icerken vergi vermek gucume gidiyor arkadaş Hem ne demeye o Gullu Agop ukalÂsı otobus paramı cekecekmiş Eve gitmek istemiyorum pazarlık ederiz hamamda yatarız Ulan git şimdi milli gelirden soz acma bana defol bas git yıkıl Mubeccel Mubeccel ben ben olayım da seni hic anlamayayım ha N ’olur uzat bacaklarını Galata ’dan denizlere uzat uzat da Zırlamadan anlat on ikisi de deli olan kardeşlerini Mubeccel Anlat kimlerin yureğinde Kız Kulesi gibi grev civileri var Kimler boş sarnıclara iğilmiş ha bağırır ha bağırır Sen kahırlanma bana gozlerim Cin ’de benim cicek bahcelerine kacmış Benim hic Cin ’de bir ablam olmamış hic cicekci dukkÂnımolmamış Geceleri Galata ’da gulerken bacaklarımız uzamış alıştık artık olume Diyeceğim şu İvan Milinski: olum icin ayırdık geceleri gulerken Galata ’da [h=2]Yalnızlığa şair dokunuşu: Sevgi Duvarı - Can Yucel[/h]
sen miydin o yalnızlığım mıydı yoksa kor karanlıkta acardık paslı gozlerimizi dilimizde akşamdan kalma bir kufur salonlar piyasalar sanat sevicileri derdim gunum insan icine cıkarmaktı seni yakanda bir amonyak ciceği yalnızlığım benim sidikli kontesim ne kadar rezil olursak o kadar iyi kumkapı meyhanelerine dadandık onumuzde altınbaş altın zincir fasulye pilakisi aramızda gorevliler ekipler hızır paşalar sabahları acıklarda bulurlardı leşimi oyle sıcaktı ki copculerin elleri copculerin elleriyle okşardın beni yalnızlığım benim supurge saclım ne kadar kotu kokarsak o kadar iyi baktım gokte bir kırmızı bir ucak bol celik bol yıldız bol insan bir gece sevgi duvarını aştık duştuğum yer oyle acık secik ki başucumda bir sen varsın bir de evren saymıyorum olup olup dirilttiklerimi yalnızlığım benim coğul turkulerim ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi [h=2]En değerli olan, gizli kalandır: Seni Saklayacağım - Ozdemir Asaf[/h]
Seni saklayacağım inan Yazdıklarımda, cizdiklerimde, Şarkılarımda, sozlerimde. Sen kalacaksın kimse bilmeyecek Ve kimseler gormeyecek seni, Yaşayacaksın gozlerimde. Sen goreceksin, duyacaksın Parıldayan bir sevi sıcaklığı, Uyuyacak, uyanacaksın. Bakacaksın, benzemiyor Gelen gunler gecenlere, Dalacaksın. Bir seviyi anlamak Bir yaşam harcamaktır, Harcayacaksın. Seni yaşayacağım, anlatılmaz, Yaşayacağım gozlerimde; Gozlerimde saklayacağım. Bir gun, tam anlatmaya.. Bakacaksın, Gozlerimi kapayacağım.. Anlayacaksın. [h=2]Bir sıkışma halidir aşk: Asansor - Sunay Akın[/h]
Telefon santralleri beni sana bağlar sevgilim nukleer santraller olume gokyuzunun nerede olduğunu soran bir vapur dumanına yanıt veremiyor hic kimse Cocuğunu asma koprude sallayan bir annedir İstanbul ki onun ici sut dolu biberonudur Kız Kulesi soğusun diye suya tutulan Ne kalem kılıctan ne kılıc kalemden ustun olsun oğrensinler birlikte yaşamayı orneğin kalem aşk şiirleri yazsın ve koreldikce kılıc yontsun Yalnız kaldığımız an da bile alırız insan kokusunu ıssız adasında ustunden atamamıştır Robinson yaptığı ilk masturbasyonda yakalanma korkusunu Kendi boşluğuna asılı birer asansoruz aslında ve ben elimde taze bir karanfil sıkışıp kaldım iki katın arasında [h=2]Gecmiş, her zaman gecmemiştir: Boyle Bir Sevmek - Atilla İlhan[/h]
ne kadınlar sevdim zaten yoktular yağmur giyerlerdi sonbaharla bir azıcık okşasam sanki cocuktular bıraksam korkudan gozleri sislenir ne kadınlar sevdim zaten yoktular boyle bir sevmek gorulmemiştir hayır sanmayın ki beni unuttular hÂl arasıra mektupları gelir gercek değildiler birer umuttular eski bir şarkı belki bir şiir ne kadınlar sevdim zaten yoktular boyle bir sevmek gorulmemiştir yalnızlıklarımda elimden tuttular uzak fısıltıları icimi urpertir sanki gokyuzunde bir buluttular nereye kayboldular şimdi kimbilir ne kadınlar sevdim zaten yoktular boyle bir sevmek gorulmemiştir [h=2]Silikleşmiş anılar: Kuş Olumleri - Ahmet Telli[/h]
Gittikce yalnızlaşıyorum bir sen varsın karşılığı olmayan sorular duşuyor aklıma ve kuşların intihar tasarısından soz ediliyor kentte soğuyan ellerinde kalıyorum bir kırlangıc gibi Ellerin bir mecnun yurdu, upuzun bir sessizlik birlikte okuduğumuz kitaplar kadar sımsıcak Biz bu kitapları ne zaman okuduk ve nicin her satırını cizip notlar duştuk kıyılarına Dunya upuzun bir col sanki, bir buzul kutlesi karşılık bulamıyorsun aklıma duşen sorulara ve duşuşup duruyor kırlangıclar, uşuyorum bir yolcu huznuyle gecip gidiyor omrumuz Sesine bir esmerlik duşuyor parcalanıyor yuzun kayıp gidiyor parmaklarımın arasından bir aşkı anlatmak icin sectiğim sozcukler Hep yanlış numaralar duşuyor telefonlarda kacırıyor korkulu bakışlarını eski tanıdıklar Bir sen varsın kurtulursam bu aşkla kurtulurum Guluşu sut mavisi insanlar vardı/ neredeler şimdi coğunun adını unuttum coğunun kimliğinde kazınmış adresler Nevin canına kıydı gecen gun, şiir gibi bir kızdı bilirsin Oner enfarktus gecirmiş icerde, kesik kesik oksururdu eskiden Ayşe ise acemi bir sokak yosması artık Uşuyorum, ama sen anılarla sarma beni ve anlat yalnızlığımızı Bu kent kuşların intiharını umursamıyor artık ve goğsum buz kesmiş bu uşuten yalnızlıkta Birlikte cay ictiğimiz sokaklarda yuruduğumuz o sut mavisi guluşler guz solgunluğunda şimdi unuttum coğunun adını coğu voltalarda yıllardır nasıl da sessiz yaşanıyor gurultuler ortasında Bir daha hic opuşmeyecek Gulcin o cok sevdiği porselen fincanla cay icemeyecek uzatamayacak saclarını sevgilisinin istediği gibi gittikce yalnızlaşıyorum, uşuyorum, unuttum sanıyordum yazılsa destan olacak bir aşkın seruveni şiirimde bir dipnot olacak şimdilik [h=2]Bazen bir başka: Uşur Olum Bile - Ulku Tamer[/h]
Bir ormanda tutup onu Bağladılar ağaca Yumdu sanki uyur gibi Gozlerini usulca Bir soğuk yel eser Uşur olum bile Anlatır akan kanı Beyaz sesiyle Diz coktuler karşısında Sonra ateş ettiler Parcalanan yureğine Yuva kurdu mermiler Bir soğuk yel eser Uşur olum bile Anlatır akan kanı Beyaz sesiyle Gelip kondu bir guvercin Ellerine o gece Kırmızı bir celenk oldu Bileğinde kelepce Bir soğuk yel eser Uşur olum bile Anlatır akan kanı Beyaz sesiyle [h=2]Sınırların olmadığı bir aşk: Uvercinka - Cemal Sureya[/h]
Boylece bir kere daha boynunlayız sayılı yerlerinden En uzun boynun bu senin dayanmaya ya da umudu kesmemeye Laleli'den dunyaya doğru giden bir tramvaydayız Birden nasıl oluyor sen yureğimi elliyorsun Ama nasıl oluyor sen yureğimi eller ellemez Sevişmek bir kere daha yururluğe giriyor Butun kara parcalarında Afrika dahil Aydınca duşunmeyi iyi biliyorsun eksik olma Yatakta yatmayı bildiğin kadar Sayın Tanrıya kalsa seninle yatmak gunah daha neler Boşunaymış gibi bunca uzaması saclarının Ben boyle canlı sac gormedim omrumde Her telinin icinde ayrı bir kalp carpıyor Butun kara parcaları icin Afrika dahil Senin bir havan var beni asıl saran o Onunla daha bir değere biniyor soluk almak Sabahları acıktığı icin haklı Gununu kazanıp kurtardı diye guzel Bircok cicek adları gibi guzel En tanınmış kırmızılarla acan Butun kara parcalarında Afrika dahil Birlikte mısralar duşunuyoruz ama iyi ama kotu Boynun diyorum boynunu benim kadar kimse değerlendiremez Bir mısra daha soylesek sanki her şey duzelecek İki adım daha atmıyoruz bizi tutuyorlar Boylece bizi bir kere daha tutup kurşuna diziyorlar Zaten bizi her gun sabahtan akşama kadar kurşuna diziyorlar Butun kara parcalarında Afrika dahil Burda senin cesaretinden laf acmanın tam da sırası Kalabalık caddelerde hurluğun şarkısına katılırkenki Padişah gibi cesaretti o alımlı değme kadında yok Aklıma kadeh tutuşların geliyor Cicek Pasajı'nda akşam ustleri Asıl yoksulluk ondan sonra başlıyor Butun kara parcalarında Afrika haric değil [h=2]Cocukluktan esen bir ruzgar: Yad - Turgut Uyar[/h]
Guzel gunlerim vardı yağmurlarla ıslanan, Ve guzel gecelerim masallarla dopdolu. Her şey, her şey guzeldi, gozyaşı, dunya, zaman, Boğurtlen topladığım ıssız, tozlu koy yolu, Guzel gunlerim vardı yağmurlarla ıslanan. Ufacık korumuzda dolaşırdım korkuyla, Ve Allahı arardım serce yuvalarında, Bulamayınca dua yollardım akan suyla, Goğu bulutlar saran bahar havalarında, Dolaşırdım ufacık korumuzda korkuyla. Seyrederdim goklerde her gun buyuyen ayı. Ve kale duvarından yıkık mezarlıkları, Bana korkunc bir devi hatırlatan kayayı. Ve annemin taktığı mavi nazarlıkları, Seyrederdim goklerde her gun buyuyen ayı. Odanın ortasında yanan petrol lÂmbası, Ve bazan şimşeklerle aydınlanan geceler. Bacamızın ustunde duran leylek yuvası, Ne guzeldi ne guzel masallar, bilmeceler. Odanın ortasında yanan petrol lÂmbası. Neş ’elerim geride kaldı eski gunlerde, Guzel gunlerim vardı yağmurlarla ıslanan, O doğduğum diyarda, o kuru ıssız yerde, Petrol değil masaldı lÂmbalarında yanan Neş ’elerim geride kaldı eski gunlerde... [h=2]Bonus: Seni Duşunmek - Nazım Hikmet Ran[/h]
Seni duşunmek guzel şey, umitli şey, Dunyanın en guzel sesinden en guzel şarkıyı dinlemek gibi bir şey... Fakat artık umit yetmiyor bana, ben artık şarkı dinlemek değil, şarkı soylemek istiyorum... Turk şairlerinden kaleminden cıkmış en iyi aşk şiirlerden bazılarını listeledik. Elbette listemiz cok daha uzun olabilir. Listemizde olmasını istediğiniz şiirleri ve şairleri yorumlarda paylaşabilirsiniz.