Dunyanın farklı yerlerinde bulunan farklı kulturler; sanat, evlilik ve giyim gibi konularda farklı goruşleri benimsemiştir. Bu farklı goruşlerin kendini gosterdiği bir diğer alan da ‘yemek ’ kulturu. Sadece ulkemize baktığımızda bile bolgeden bolgeye bu konuda bazı buyuk farklılıklar gorulebiliyor.
Diğer ulkelere baktığımızda ise ozellikle Doğu ’da, zaman zaman alışık olmadığımız ve garip bulduğumuz yemeklerle karşılaşabiliyoruz. Maymun organlarından canlı deniz urunleri ve orumcekler gibi bircok farklı yiyecek oralarda benimsenmiş hÂlde. Fakat bu iceriğimizde bunların da otesine gecerek, coğu tehlikeli olmasaydı bile yemek konusunda tereddut edeceğiniz birbirinden tehlikeli 20 yemeği derledik.
[h=2]Pişirmek icin birkac yıllık eğitimden gecilmesi gereken balon balığı:[/h]
İc organlarında tetrodoksin isimli oldukca zehirli bir maddenin bulunduğu balon balıkları, bu ozelliğiyle aslında oldukca tehlikeli ve uzak durulması gereken bir hayvan olarak karşımıza cıkıyor.
Fakat Japonya'da bu balığın yemeğini yapacak kişiler belirli eğitimlerden gecmek zorunda. Bu sebeple orada yemek guvenli sayılıyor.
[h=2]Bu gorduğunuz dev su kurbağası, kutlama yemeği olarak yeniyor:[/h]
Evet, Afrika'da bulunan Namibya'da dev su kurbağaları yeniliyor. Fakat sadece yılın belirli zamanlarında, erişkin olduklarında bu mumkun oluyor. Zira daha ciftleşme donemine gelmemiş olanlar bobrek yetmezliği gibi hastalıklara yol acan bir zehir taşıyor.
[h=2]Sadece belirli zamanlarda tuketilebilen Ake bitkisi:[/h]
İlk defa gormuş olabileceğiniz bu bitki Jamaika'ya ozgu. Kendisi sadece tamamen olgunlaştığında yenebiliyor. Ek olarak oldukca zehirli olan siyah tohumları ortaya cıkmadan tuketilmesi gerekiyor.
[h=2]Canlı canlı yenen ahtapot uzuvları: Sannakji[/h]
Kore'ye ozgu yemek bir yemek olan Sannakji, canlı bir ahtapotun kesilip susam yağı ile hızlıca servis edildiği bir yemek. Tehlikeli kısmı da canlı olmasında. Zira yeterince ciğnenmezse, ahtapotun vantuzları boğulmalara sebep olabilir.
[h=2]Kendisini yiyene viruslerden virus beğendiren midye turu: Anadara Granosa[/h]
Duşuk oksijenli ortamlarda bulunan bu midyeler, bu sebeple hepatit A ve E'den dysentery'e bircok farklı hastalığa sebep olabiliyor.
[h=2]İzlandalıların eski yiyeceklerinden, ilk defa yiyenlere iğrenc gelen kopek balığı: Hákarl[/h]
Bu balığın eti fermente edilmeden yenilemiyor. Bunun sebebiyse bobrekleri olmadığından uzerinde biriken urik asit. Kabaca anlatmak gerekirse et, oncelikle 6 ile 12 haftalığına bir cukur icinde curutuluyor, ardından.kurutuluyor ve kesilerek servis ediliyor.
Taze taze yakalayıp yemek istenildiğinde olume kadar goturebiliyor. Bu nedenle oncelikle curutulmesi gerekiyor.
[h=2]İcindeki larvalarla birlikte yenilen ve bircok ulkede yasa dışı kabul edilen peynir: Casu marzu[/h]
Diğerlerinin aksine olgunlaşacağı zaman casu marzu'nun ustu ortulmuyor ve kasıtlı şekilde farklı boceklerin yavru bırakmasına imkÂn sağlanıyor. Sonuc olarak yenmeye hazır olduğunda(!) hem yumuşak hem dekurtcuk dolu bir deneyim sunuyor.
Soz konusu peynirin satışı bircok ulkede yasak.
[h=2]Devasa bir denizanası turu: Nomura denizanası[/h]
Duzgun pişirildiği surece sağlığa herhangi bir tehdit oluşturmayan bu tur, temelde oldukca zehirli.
[h=2]Kokunde ve yapraklarında siyanur bulunan manyok bitkisi:[/h]
Bazı yerlerde populer olan bu bitkinin de aynı şekilde zehirden arındırılabilmesi icin duzgunce pişirilmesi gerekiyor. Ciğ yenirse sıkıntı buyuk.
[h=2]Ciğ yenebilmesine mi takılsak maymun beyni olmasına mı?[/h] Resmi gormek icin tıklayın Beyin tuketimi, tedavi edilemeyen ve sinir sistemine zarar veren olumcul bir hastalık olan Creutzfeldt-Jakob'a yol acabilir.
[h=2]Sadece belli işlemlerin ardından tuketilebilen pangium bitkisi:[/h]
Kabuğundan ayrı bir şekilde haşlanırsa veya farklı bir fermantasyon yontemi uygulanırsa tuketimi zararsız olan pangium, iceriğinde hidrosiyanik asit bulunduruyor. Bu da olduğu hÂliyle tuketirseniz midenizle kotu saatler gecireceksiniz demek.
[h=2]Uygun şartlar altında tuketilmediğinde sıkıntılı zamanlar gecirilmesine sebep olan murver:[/h]
Murverin aslında cay veya recel gibi coğu şeyin yapımında kullanııldığını biliyoruz. Bu urunler herhangi zehir bulundurmuyor. Fakat eğer murver yeterince pişirilmedenn veya olgunlaşmadan yenirse, icerdiği siyanur sebebiyle sağlık sorunlarına yol acar.
[h=2]Ciğ kaju (Uzerinde ciğ yazanlar belli işlemlerden gecmiş hÂlde sunuluyor)[/h]
Alışveriş sitelerinde ciğ kaju satıldığını goruyoruz fakat asıl ciğ kajuyu yukarıdaki fotoğrafta gorebilirsiniz. Bu hÂliyle zehirli sarmaşıklarda da bulunan olumcul bir kimyasal olan uruşiola ev sahipliği yapıyor. Yani gercek ciğ kajulardan uzak durmak gerek.
[h=2]Duzgun pişirilmezse icindeki zehir miktarının iki katına cıktığı Meksika fasulyeleri:[/h]
Bu fasulyelerin tuketilmeden once en az 10 dakika haşlanması gerekiyor. Eğer bu surenin altında kalınırsa, icerdiği fitohemaglutinin gibi maddelerden kaynaklanan zehir miktarı ikiye katlanır. Genel olarak coğu baklagilin ciğ yenmesi, zehirlenmeye yol acabileceğinden tavsiye edilmiyor.
[h=2]Birbirinden farklı sağlık sorunlarına sebep olan, rhubarb bitkisinin yaprakları:[/h]
Rhubarb bitkisinin yapraklarında oksalik asit bulunuyor ve fazla miktarda tuketildiğinde vereceği zarar, hafif mide sorunlarından bobrek taşı gibi sorunlara kadar ilerleyebiliyor..
[h=2]Cok miktarda yenildiğinde durumu olume kadar goturebilen kayısı cekirdekleri:[/h]
Bircok farklı meyve cekirdeğinin yanında kayısı cekirdeklerinde de bulunan amigladin adlı madde, fazla miktarda tuketildiğinde mide enzimleriyle bir araya geliyor ve siyanur zehirlenmesine sebep olabiliyor. Bu da bir sure midenizle kotu zamanlar gecireceksiniz demek.
[h=2]Pişirilmeden yendiğinde zehirleyen durian meyvesi:[/h]
Kotu bir kokuya sahip olan bu meyve, pişirilmeden tuketildiğinde oldukca zehirli. Ayrıca alkolle birlikte tuketilmesi de kesinlikle onerilmiyor. Zira bu şekilde tuketildiğinde alkolun tam olarak sindirilmesini engelleyerek kusma gibi sorunlara yol acabiliyor.
[h=2]Gumuş cizgilere sahip bir başka balon balığı turu: Felcten şiddetli dolaşım sistemi problemlerine...[/h]
Ciğeri, derisi ve organları oldukca fazla miktarda zehir bulunduran bu tur, ileri seviye felc gibi ciddi sorunlara yol acabiliyor.
[h=2]Zehirli olmasa da cok sayıda olumden sorumlu olan sosisli (Evet, sosisli):[/h]
"Bunun bu listede ne işi var?" diye duşunmuş olabilirsiniz. Fakat sosisli, ozellikle kucuk yaşlardaki cocuklarda gorulen boğulma vakalarında en fazla gorulen sebep. Zira, cocuklarda gorulen boğulma vakaların yuzde 17'si sosisliden kaynaklı.
[h=2]Sinir sistemine zarar verme potansiyeli olan yıldız meyvesi:[/h]
Ozellikle bobrek hastalıkları bulunan kişilerin uzak durması gereken bu meyve, fazla miktarda tuketildiğinde beyne zarar verip sinir sisteminde sorunlara yol acabiliyor.
Saydığımız yemekler hakkındaki duşuncelerinizi yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Business Insider