Bu konu; RTUK Başkanından Muhteşem Yuzyıl 'la İlgili Acıklama haberi hakkında bilgiler vermektedir.

Sevgili melekler, Muhteşem Yuzyıl başladığı gunden beri pek cok şikayet aldı ve polemiklere konu oldu. İzleyicilerin bir kısmı diziyi Osmanlı hayatına hakaret niteliği taşıdığını, bir kısmı Osmanlı hayatının bu şekilde ve cirkin olduğunu bir kısmı da bu filmin sadece kurgu olduğunu duşundu ve buna inandı. Hatta tartışmalara Başbakan dahi karıştı. Ve sonunda RTUK Başkanı Davut Dursun, Muhteşem Yuzyıl başta olmak uzere tepki alan dizilerle ilgili acıklama yaptı. İşte o acıklama...

RADYO Televizyon Ust Kurulu (RTUK) Başkanı Davut Dursun, Başbakan’ın cıkışıyla tartışılmaya başlanan ‘Muhteşem Yuzyıl’,

Behzat C. dizisiyle ilgili acıklamalar yaptı:

ATATURK’U KOTULEYEMEZSİN

“Zaman zaman ‘Muhteşem Yuzyıl’ dizisini izliyorum. Ancak televizyon izlerken ‘şu yayında ihlal var mı acaba’ diye izlemiyorum. RTUK’te profesyonel arkadaşlar zaten yayınları takip ediyor. İhlal varsa rapor hazırlıyorlar. Ortadoğu’da ‘Muhteşem

Yuzyıl’ dizisi ‘Sultanın Haremi’ diye yayımlanıyormuş. Yapımcının tartışmaları dikkate alan bir hassasiyet icinde senaryoda birtakım değişiklikler yapması beklenebilir. Benim de boyle bir beklentim var.”

“Ataturk’u sevsen de sevmesen de bu ulkenin milli değeri. Ozel bir duzenleme olmasa da Ataturk ile ilgili kotu bir yayın yapabilir misin? Yapmamalısındır da. Toplum hassasiyet gosterir. O nedenle tarihi şahsiyetlerle ilgili de aynı şey soz konusu olmalı. Meclis Başkanlığı Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı bir kitap yayınladı. ‘Osmanlı’da Harem ve Cariyelik’ diye.”

CARİYELER DEKOLTELİ DEĞİL

“Cariyelerle ilgili birtakım gravurler, resimler var. Cariyeler Muhteşem Yuzyıl’daki gibi acık yakalı, dekolteli değil. Haremle ilgili insanın beyninde bir utopya var, ozellikle Batılıların kaleme aldıkları. Yapımcıların Muhteşem Yuzyıl’da kullandıkları argumanlar da Batılıların yazdıkları aslında.”

Behzat’ı biz evlendirmedik

RTUK Başkanı Dursun diğer dizilerle ilgili de şunları soyledi: “Bazen arayıp diyorlar ki, ‘Gecen hafta şikÂyet etmiştim şu diziyi, niye hÂl yayında?’ RTUK’un boyle bir yetkisi yok. Bir donem ‘Behzat C.’ ve ‘Bir Kadın Bir Erkek’teki kişileri evlendirmeye calıştığımızı sanıyorlardı. ‘İlgimiz yok, biz copcatanlık yapmıyoruz’ dedik, ama bu anlaşılmadı. Herhalde bu gibi durumlarda ilan vermemiz gerekecek ‘Behzat C. evlendi ama bizimle ilgilisi yok. Not: RTUK’ diye.”