İltihaplanma, bircok hastalık ve sağlık sorununun ana nedenlerinden biridir. Ancak normal şartlar altında, sağlıklı bir organizmanın dışarıdan gelen saldırılara tepkisi olarak ortaya cıktıkları icin de olumlu bir role sahiptirler. Doğru, ceşitli ve eksiksiz beslenme, iltihabı azaltma ve ortadan kaldırma uzerinde cok olumlu bir etkiye sahiptir. Bu yuzden her turlu iltihabı yenebilen renkli yiyecekleri tuketmek cok onemlidir. İşte vucut ici iltihabı azaltabilecen 8 renkli besin. Bir fincan cay ister misiniz? Yeşil cay mukemmel bir antioksidan kaynağıdır. Bu cay turu dolaşım uzerinde faydalı etkisi olan, cildi guneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruyan ve genel olarak kalp hastalığı riskini azaltan bitkisel bileşikler polifenoller icerir. Polifenollerin gucunden mumkun olduğunca yararlanmak istiyorsanız gunde 2 bardak yeşil cay icmeniz onerilir. Elmalar iltihap onleyici ozelliklere sahiptir. Elmanın kabuğu, iltihabı azaltan ve elmaya rengini veren antosiyaninler ve antioksidanlar icerir. Ayrıca elmalar bol miktarda lif, mineral ve A, B, C, E, K vitaminleri icerdiği icin en sağlıklı meyvelerden biridir. Mantarların kalorisi cok duşuktur ve selenyum, bakır ve tum B vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca fenoller ve diğer antioksidanları icerirler. Bununla birlikte, calışmalar pişirmenin mantarlardaki antioksidan miktarını onemli olcude azalttığını gosteriyor. Bu nedenle az pişmiş yemek en iyisidir. C vitamini antioksidan etkisi olan bir vitamindir ve brokoli gibi sebzeler bol miktarda icerir. 100 gram brokoli 115 mg kadar C vitamini icerir. Ayrıca iltihabı guclu bir şekilde etkileyen fitokimyasallar da icerirler. Besin maddelerinin coğunu kaybetmemek icin brokolinin yaklaşık 5 dakika, tercihen buharda pişirilmesi tavsiye edilir. Sızma zeytinyağı cok iyi bir antioksidan etkiye sahiptir. Zeytinyağı E vitamini ve oleocanthal icerir. Bu iki bileşik, vucuttaki iltihaplı sureclerle mucadelede guclu faktorlerdir. E vitamini cildi korur ve oleocanthal kalbi ve damarları korur. Unutmayın, yağ ne kadar acıysa o kadar cok antioksidan icerir. İltihaplanma sindirim sisteminde de yaygındır ve orneğin Crohn hastalığından kolon kanserine kadar ceşitli hastalıklara neden olabilir. Sindirim sistemi 'ikinci beyin' olduğundan onu sağlıklı beslenme ile korumak cok onemlidir. En eski ekili tahıllardan biri olan arpa bu konuda yardımcı olabilir. Arpa ve diğer yuksek lifli gıdalar, uygun sindirimi sağlamaya, bağırsaktaki iyi bakterileri beslemeye ve kan şekeri duzeylerini duşurmeye yardımcı olur. Arpada iltihabı hafifleten bir diğer besin maddesi olan selenyum da bulunur. Selenyum, hucreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruyarak bir antioksidan gorevi gorur. Kırmızı-mor pancar da iltihapla mucadelede cok iyi bir yardımcıdır. Serbest radikallerle savaşan antioksidanlar iceren pancarlar ayrıca kırmızı pigment betanin icerir. Betanin, karaciğer enzimlerini uyararak vucuttan toksinlerin atılmasını ve iltihabın hafifletilmesini sağalr. Pancar ciğ, pişmiş veya turşu olarak yenebilir. Son zamanlarda pancar suyu giderek daha populer hale gelmiştir. Birkac bilimsel calışma, bu iceceğin bağışıklığı guclendirdiğine ve yuksek tansiyonu duşurduğune dair guclu kanıtlar sağlamıştır. Zerdecal, iltihap onleyici etkilere sahip kurkumin icerdiğinin bir işareti olan yoğun turuncu rengiyle tanınır. Zerdecalın iltihap onleyici ozellikleri kinoa gibi gıdalarla iyi gider. Kinoa, bunamayı onlemeye yardımcı olabilecek cinko ve folat acısından zengin bir tohumdur. Zerdecal ve kinoa, sağlığı iyileştirmek icin guclu bir kombinasyondur. Zerdecal ayrıca dopamin uretimini yukseltir ve ruh halini iyileştirmek icin de faydalıdır. Ancak zerdecal, iltihap onleyici etkiye sahip tek baharat değildir. Orneğin, zencefil ve sarımsak da vucuttaki iltihaplanma sureclerine saldırır ve hafifletir, bu da kalp hastalıkları, anksiyete ve depresyon gibi zihinsel bozuklukların riskini azaltabilecekleri anlamına gelir.