Doğa araştırmaları yapan ve son projesinde Karabuk'un gecmişi hakkında araştırmalar yapan Cemil Belder, varlığından bugune kadar kimsenin haberinin olmadığı bir yazıyı ortaya cıkarttı. Belder, Harita Genel Komutanlığı arşivlerinde 1976 yılında Kardemir ’in havadan cekilmiş bir fotoğrafına ulaştı. Ulaştığı fotoğrafta incelemeler yapan Belder, teknik duzeltmelerin ardından Kardemir ’in karşısında bolgeye gelenlerin gorebileceği 50 metre buyukluğunde bir yazının dağın bir yuzunde olduğunu ortaya cıkarttı. Yazıda ise fabrikada calışanların ve bolgeye gelenlerin motivasyonunu sağlamak amacıyla “Barışta ter dokmeyen savaşta kan doker” yazdığı ortaya cıktı. Bircok coğrafya, doğa ve tarih araştırma projesi yapan doğa araştırmacısı Cemil Belder, ”Ulkemizin ilk ağır sanayi kenti olan Karabuk uzerine bir araştırma yuruturken 1976 yılında havadan cekilmiş Harita Genel Komutanlığı arşivlerinde yer alan bir fotoğrafa ulaştım. Bu fotoğraf uzerinde yaptığım cok detaylı bir inceleme sonucunda Karabuk demir celik fabrikasının hemen karşı noktasında bolgeye giriş yapan herkesin de gorebileceği bir tepede buyukce bir yazı olduğunu fark ettim. Bir takım teknik duzeltmeler ile tam 50 metre genişliğindeki buyuk yazıda 'Barışta ter dokmeyen savaşta kan doker' yazdığını okuyabildim. Beni en cok şaşırtan boyle bir yazının gecmişte var olduğunun bilinmemesiydi. Yapıldığı donemden bugune kadar ulkemiz icin oldukca stratejik bir oneme sahip olan Karabuk demir celik fabrikasında calışanlar ve bolge insanının calışma motivasyonu icin yazıldığını duşunuyorum” dedi. Yazının oneminin savaş donemlerinde cok daha iyi anlaşılabildiğini ifade eden Belder, “Ulkeler arsındaki gerginliğin hat safhada olduğu bu donemde evrensel hukuk gibi kabul edilmiş yasalar bile gecersiz kalabiliyor. Bu gunlerde yaşadığımız Rusya-Ukrayna ve benzeri savaşlar buna ornek gosterilebilir. Bu yuzden ozellikle stratejik oneme sahip işletmelerde calışan tum bireylerin sadece kendileri ve aileleri icin değil, ulkemizdeki 85 milyon nufusu korumak adına gorev başında olduklarını hatırlatıyor bu soz bizlere. Aradan gecen zamanda yok olan bu muhteşem sozun onemini gunumuzde artık cok daha iyi anlayabiliyoruz” diye konuştu. Mustafa Kemal Ataturk'un talimatıyla 3 Nisan 1937'de temeli atılan ulkenin ilk ağır sanayi fabrikası Karabuk Demir ve Celik Fabrikaları (KARDEMİR), 85 yıldır ulke ekonomisine katkı sağlıyor. Donemin Genelkurmay Başkanı Fevzi Cakmak'ın "Duşman ordusunun top menziline duşmeyecek kadar icerlek, piyadenin ulaşamayacağı kadar kuytu, suvarinin dortnala kalkamayacağı kadar sarp bir yerde kurulmalıdır" sozleri uzerine fabrikaların kurulacağı yer olarak Safranbolu'ya bağlı celtik tarlaları icindeki 13 haneli Karabuk koyu belirlendi. 3 Nisan 1937'de temelleri atılan KARDEMİR, 10 Eylul 1939'da ilk Turk demirini uretti. KARDEMİR, "Fabrikalar kuran fabrika" unvanı aldı.