Moringa yaprakları ve tohumları ciddi hastalıkları tedavi etmek ve yaraların iyileşmesini sağlamak icin binlerce yıldır kullanılmaktadır. Yaprakları, insan sağlığı icin gerekli olan besleyici bileşiklerle doludur. Bu bitki, yakın zamanda Batılı bilim adamları tarafından yakından incelenmeye başlamıştır. Moringa ile ilgili yapılan calışmalar gunden gune arttığı icin faydaları konusunda insanlar daha fazla bilinclenmektedir. Moringa Cayı Nedir? Moringa […]
Moringa yaprakları ve tohumları ciddi hastalıkları tedavi etmek ve yaraların iyileşmesini sağlamak icin binlerce yıldır kullanılmaktadır. Yaprakları, insan sağlığı icin gerekli olan besleyici bileşiklerle doludur. Bu bitki, yakın zamanda Batılı bilim adamları tarafından yakından incelenmeye başlamıştır. Moringa ile ilgili yapılan calışmalar gunden gune arttığı icin faydaları konusunda insanlar daha fazla bilinclenmektedir.
[h=3]Moringa Cayı Nedir?[/h] Moringa cayı, moringa oleifera bitkisinin yapraklarından yapılır. Moringa ağacı, mucize ağacı da dahil olmak uzere bircok ortak isimle anılmaktadır. Tohum baklalarının şekli nedeniyle baget ağacı olarak bilinir. Ayrıca benzoil urettiği icin genellikle ben yağ ağacı olarak da adlandırılır. Ağac icin bir diğer populer isim ise yaban turpu ağacıdır, cunku kokleri koksapa benzemektedir.
Moringa ağacı Guneydoğu Asya’da tropik alanlara ozgudur. Moringanın en buyuk uygulayıcısı Hindistan’dır. Ağac ayrıca Filipinler, Endonezya, Pakistan, Nepal ve Tayvan’da tarımsal ve tıbbi amaclar icin de yetiştirilir. Moringa bitkisi yetiştirildiği gibi Afrika, Orta Amerika ve Okyanusya’nın bazı bolgelerinde vahşi bolgelerde bulunur. Moringa cayı, moringa yapraklarının saf sıcak suda dolaştırılmasıyla elde edilen bitkisel bir caydır. Cay ayrıca moringa yaprak tozu ve cay poşetleri kullanılarak da yapılabilir. Doğal olarak kafeinsizdir ve gunun herhangi bir saatinde tuketilebilir.
[h=3]Lezzet Tanımı[/h] Moringa cayı, yeşil cayınkine benzeyen topraklı bir lezzet sunar. Coğu yeşil cay turunden daha az acı ve tadı daha az buruktur. Ve yuksek sıcaklıklara ve daha uzun demleme surelerine tolerans gosterebilir. Topraksı tadını dengelemek icin cay sıklıkla bal, nane ve tarcınla tatlandırılır.
[h=3]Moringa Cayının Besin Değerleri[/h] Moringa cekirdeğinin yağı, moringa kokleri ve yaprakları, temel vitamin ve besin maddelerini icerir. Araştırmalar Moringa yapraklarının diğer bitki kısımlarına gore en besinsel değeri icerdiğini gostermektedir. USDA’ya gore, ciğ moringa cay yaprakları ceşitli vitamin ve mineraller icerir. Moringa yaprağı onemli bir A vitamini, C vitamini (askorbik asit) ve B6 vitamini kaynağıdır. Moringa bitkisinin yaprakları ayrıca beta-karoten ve amino asitler gibi yuksek miktarda temel besin maddesi icerir. Yuz gram moringa yaprağı ayrıca yaklaşık 9 gram protein iceriğine sahiptir.
[h=3]Moringa Cayının Sağlığa Faydaları Nelerdir?[/h] 1. Kotu beslenme ile mucadeleye Yardım edebilir: Asya ve Afrika’da, moringa ağacı genellikle hayat ağacı veya mucize ağac olarak bilinir. Cunku kuraklığa dayanıklı ağacın besin iceriği ve sertliği onu en yoksul bolgelerde en iyi temel besin maddesi olarak kullanılmasını sağlar. Bitki ve hayvanları beslemek icin kullanılabilir ve bazı durumlarda suyu temizlemek icin bile kullanılabilir. Bircok yoksul ulkede halk beslenme eksikliği sorunları yaşamaktadır. Bu durum, savaş, temiz su eksikliği, verimsiz veya yetersiz tarım alanları ve besleyici gıdalara cok az erişim gibi bir dizi faktore bağlı olabilir. Moringa yaprakları, aclıkla mucadeleye yardımcı olan ve yetersiz beslenmiş bireylerin vucut ağırlıklarını artırmalarını sağlayan temel vitamin ve minerallerle doludur.
Ayrıca, moringa ağaclarının yetiştirilmesi yeni işlerin yaratılmasına yardımcı olabilir. Ağac cok hızlı buyur, her ay toplanabilir ve ağaclar cok serttir, dollenmelerine gerek yoktur. Bu durumu itibariyle mahsulun ekimi yoksul ulkeler icin bu bitkiyi cazip kılmaktadır. Moringa oleifera yaprağı ekstresi ve moringa yaprağı tozu gibi bazı Moringa urunlerinin ciğ veya pişmiş yapraklardan daha az etkili olduğuna dikkat etmek onemlidir. Kotu beslenmeyle mucadele icin yapraklar genellikle ciğ veya pişmiş olarak tuketilir ve pişmiş ıspanağa benzer şekilde servis edilir.
2. Antioksidan kaynağıdır: Moringa yapraklarını sağlık acısından bircok faydası bulunmaktadır. Bu faydalardan biri de muhteviyatında antioksidanların bulunmasıdır. Antioksidanlar vucuttaki serbest radikalleri yok etmeye ve oksidatif stresin başlamasına engel olurlar. Oksidatif stres, kalp hastalığından Alzheimer hastalığına ve bazı kanser turlerine kadar ciddi hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.
Moringa yapraklarındaki antioksidanlar beta-karoten ve C vitamini icerir. Bu bileşenlerin antioksidan aktivitesi hem hayvan calışmalarında hem de insan denemelerinde daha iyi bağışıklık sağlığına bağlanmıştır. Moringa yaprakları ayrıca bazı kişilerde yuksek tansiyonu duşurmeye yardımcı olabilecek bir antioksidan olan kersetin icerir. Ek olarak moringa yaprakları klorojenik asit icerir, bu da araştırmaların kan şekeri seviyelerini duzenlemeye yardımcı olabileceğini gostermektedir.
3. İnflamasyonu duşurebilir: Enflamasyon vucutta uyaranlara verilen temel bir cevaptır. Kronik iltihap, yuksek tansiyon, kronik ağrı ve daha fazla inme riski gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Coğu sebze ve bitkisel urun, antienflamatuar bileşikler icerir. Bu bileşiklerin kimyasal bileşimlerine gore farklı sınıflandırılmaları ve bazılarının diğer gunah azaltıcı inflamasyonlardan daha etkili olduğu gosterilmiştir.
Moringa cayı ve moringa tozu, izotiyosiyanatlar olarak bilinen iltihapla mucadele eden kimyasallar icerir. Farmasotik biyolojide yayınlanan kucuk bir hayvan calışmasında, Moringa ozutunun, iltihabın neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olduğu bildirilmiştir. Daha sonraki iki laboratuvar calışması fenolik glikozitlerin ve moringadaki diğer bileşiklerin immunsupresif ve antiinflamatuar aktiviteler gosterdiğini ortaya koymuştur.
4. Arsenik toksisitesini inhibe edebilir: Bircok yoksul ulkede arsenik, su temini konusunda buyuk bir sorundur. Kimyasal ayrıca yeraltı suyuna sızabilir ve besin urunlerini kirletebilir. Arsenik toksisite semptomları karın ağrısı, kusma v sulu veya kanlı ishali icerir. Akut arsenik zehirlenmesi tam organ yetmezliğine neden olarak olumcul olabilir.
Birkac kucuk calışma, arsenik zehirlenmesini onlemek icin Moringa kullanımında umit verdiğini gostermiştir. Bu calışmalar buyuk olcude kontrollu laboratuar deneylerinde ve kucuk kemirgen calışmalarında yapılmıştır. Moringa’nın arsenik toksisitesinin tedavisi olarak kullanılmasını sağlamak icin daha fazla araştırmaya ihtiyac vardır.
Asya Pasifik Tropikal Biyomedikal dergisinde yayınlanan bir calışmada, moringa yaprakları ile yapılan diyet takviyesinin, arsenikle ilişkili trigliserit ve glikoz artışlarını inhibe ettiği bulunmuştur. Yapraklar ayrıca farelerde arsenik zehirlenmelerinde tipik olarak gorulen kolesterol değişikliklerini de engellemektedir. Cevresel toksikoloji ve farmakoloji alanında yayınlanan ikinci bir hayvan calışmasında, moringa tohum tozunun arsenik zehirlenmesinden mustarip olan fareler uzerinde terapotik etkiler gosterdiği bulunmuştur. Moringa tohumu, sağlıklı glutatyon seviyelerini, farelerin kanındaki reaktif oksijen turlerinin seviyelerini duzeltmeye yardımcı olmuştur.
[h=3]Moringa Cayının Yan Etkileri[/h] Oncelikle bitkisel cay icmeden once mutlaka tıbbi yardım almalı ve sağlık uzmanına danışılmalıdır. Cunku bitkisel caylar, bazı ilaclar ile etkileşime girebilir, hamile veya emziren kadınlar icin yan etkilere neden olabilir. Gıda ve İlac İdaresi (FDA), moringa takviyelerini duzenlememektedir ve herhangi bir moringa bitki parcasının hastalığın tedavisinde veya hafifletilmesinde kullanılmasını onaylamamıştır. Bu bitkinin ve bunun sonucunda ortaya cıkan cayın sağlık yararlarını belirlemek icin ek araştırmalara ihtiyac vardır. Moringa bitkisinin lezzeti ve kulturel etkilerinin tadını cıkarmak icin moringa cay icmek en cok tercih edilen seceneklerden biridir. Fakat kişi eğer moringa cayı icmek istiyorsa, dikkat etmesi gereken ve aklında tutması gereken bazı onemli noktalar vardır. İşte bu konuda birkac acıklama:
[h=3]Hamilelerde Kullanımı[/h] Hamile kadınlar, moringa urunlerini tuketmemelidir. Bazı araştırmalar moringa rizomlarının ve ciceklerinin kasılmalara neden olabileceğini, erken doğumlara veya duşuklere neden olabilecek bileşikleri icerdiğini gostermektedir.
[h=3]İlac Etkileşimleri[/h] Moringa yaprakları, kalp atış hızını azaltabilen ve kan basıncını etkileyen alkaloitler icerir. Eğer kişi tansiyon ilacları kullanıyorsa veya kalp rahatsızlığı varsa, cay icmeden once muhakkak doktoruyla konuşması gerekir.
[h=3]Moringa Cayı Nasıl Yapılır?[/h] • 10 ons su
• 1 cay kaşığı kurutulmuş moringa yaprağı veya 1 moringa cay poşeti
• İsteğe bağlı olarak bal gibi tatlandırıcılar
Yapılışı
• Su bir caydanlıkta kaynatılır.
• Cay yapraklarını bir cay topuna veya cay demleyicisine yerleştirilir ve kaynamış suyla haşlanır.
• 3 ile 5 dakika boyunca demlenir
• İsteğe gore tatlandırıcı eklenir.
Moringa cayı batı dunyasında nispeten yeni bir caydır. Son derece besleyici yapısı sayesinde dunyanın diğer bolgelerinde yaygın olarak tuketilir. Araştırmalar cayın ve yaprakların sağlığı iyileştirebilecek bileşikler icerdiğini gostermektedir. Cay ve diğer moringa urunleri icin bu faydaları sağlamak icin daha fazla araştırmaya ihtiyac vardır. Daha fazla araştırma yapılıncaya kadar enfes tadı ve eşsiz aromasıyla moringa cayının tadını cıkarmak isteyenler puf noktalara dikkat ederek tuketebilirler.