Her ne kadar bazı insanlar sadece hastalıklarının başlangıc noktasında otları ve baharatları kullanma eğiliminde olsalar da, dunya capında ilac tedavisi yerine hastalıkları tedavi etmek icin bitkisel ilac kullanımı artmaktadır. Doğal ve bitkisel ilacların zihinsel ve fiziksel sağlığı daha iyi hale getirdiği kanıtlanmıştır. Evde bulabilen, soğuk algınlığı ve yuksek tansiyonu tedavi etmeye yardımcı olabilecek ve hatta […]
Her ne kadar bazı insanlar sadece hastalıklarının başlangıc noktasında otları ve baharatları kullanma eğiliminde olsalar da, dunya capında ilac tedavisi yerine hastalıkları tedavi etmek icin bitkisel ilac kullanımı artmaktadır. Doğal ve bitkisel ilacların zihinsel ve fiziksel sağlığı daha iyi hale getirdiği kanıtlanmıştır. Evde bulabilen, soğuk algınlığı ve yuksek tansiyonu tedavi etmeye yardımcı olabilecek ve hatta hızlı yaşlanmayı onleyebilecek otlar ve baharatlar vardır. Aşağıda vucudun belirli kısımlarına ozen gostermek icin denenebilecek 10 baharat ve bitkiden bahsedilmiştir.
[h=3]1-Sarımsak[/h] Sarımsak, soğuk algınlığı ve grip ile mucadele amacıyla kullanılabilir, kalp hastalıklarına yakalanma riskini onleyebilir, kan basıncını duşurebilir. Sarımsak Alzheimer ve bunamayı
engellediğine inanılan antioksidanlar icermektedir. Anti-bakteriyel ve anti-parazitik olan sarımsak kansere karşı da koruyabilir. Sac ve cilt sağlığı icin de yararlanılabilen sarımsak yemek pişirmek icin veya besin takviyesi olarak kullanılabilir. Ezilmiş ve doğranmış halde ciğ ya da pişirilerek tuketilebilir.
Not: Yan etkileri gorulebileceği icin astım hastaları tarafından sarımsak tuketilmemelidir. Tıbbi işlemlerden veya ameliyatlardan once de kullanılmamalıdır. Bir doktora danışmadan gunde 2-3’ten fazla diş sarımsak tuketilmemelidir.
[h=3]2- Biberiye[/h] Biberiyenin aroması hafızayı, konsantrasyonu, ruh halini ve performansı iyileştirebilir, beynin yaşlanmasını engelleyebilir. Biberiyenin aktif bileşikleri antioksidan ve anti-inflamatuar aktivite gostermektedir. Biberiye bitkisi doğrudan hucrelere uygulandığında mikropları oldurebilir. Araştırmalarda biberiye ozlerinin birden fazla bakteri suşunda (Gram-pozitif ve Gram-negatif) bakteriyel buyumeyi tamamen durdurduğu gorulmuştur. Etkiler Gram-pozitif bakteriler icin daha belirgindir. Biberiye ozleri astım hastalarında hırıltı, goğus ağrısı, oksuruk ve balgam uretimi gibi semptomları azaltabilmektedir. Bağırsak ve karaciğer sağlığı acısından da yararlı olduğu duşunulmektedir. Faydalı ozelliklerini elde etmek icin biberiye yaprakları bir mutfak ceşnisi olarak kullanılabilir. Biberiye ayrıca parfum ve yağ haline getirilebilir, gunluk olarak kullanılabilir.
Not: Biberiye yağı cilt tahrişine ve saclı deride kaşıntıya sebep olabilir. Hamile kadınların fazla biberiye tuketmemesi, emziren kadınların da biberiyeyi makul miktarda kullanması tavsiye edilir. Diyabet hastaları ve yuksek kan şekeri olan kişiler de kan şekeri seviyelerini yukseltebileceği icin biberiyeyi makul seviyede tuketmelidir.
[h=3]3-Acı Biber[/h] Acı biber iceren merhemler veya yağlar kan dolaşımını teşvik eder. Eklem ve kas ağrısı, gerginlikler, burkulmalar, cilt tahrişleri ve romatizmaya yardımcı olur. Acı biber bu nedenle ısı yamalarının (yakıların) onemli bir bileşenidir. Taze acı biberler, turuncgillerden uc kat daha fazla C vitamini icerir, boylece bağışıklık sistemini guclendirir, vucut enfeksiyonlara karşı korunur. Acı biberin antibakteriyel ozelliği de vardır, bakteri veya mantar gibi patojenleri yok eder. Acı biberler mutlu eder cunku kapsaisin adlı madde ağrı uyarıcısını hafifletmek icin ağızda yanma hissine neden olur, vucutta adrenalin ve endorfin salgılanır, bu yuzden tuketimi ruh halini yukseltebilir. Biberleri acı yapan iceriklerin anti-aging (yaşlanma karşıtı) etkisi de vardır. Mide ekşimesi gibi problemler icin ağrı kesici olarak calışabilir ve kilo vermek isteyenlerin acı biber yemesi iyidir, cunku yağ yakımını artırabilir. Acı biber doğranmış veya dilimlenmiş olarak hemen hemen her yiyeceğe eklenebilir. Ciğ, ızgara ve kavrulmuş olarak tuketilebilir ancak tohumları cıkarılmalıdır.
Not: Acı biber herkes icin iyi olmayabilir, cunku midenin yanmasına neden olabilir, ayrıca asla duzenli olarak kullanılmamalıdır. Mide ekşimesine, hazımsızlığa, dışkılarken rektumda ağrıya, yanma hissine dokunulduğunda cilt dokuntusune, yanmaya ve kaşıntıya sebep olabilir. Kişilerin acı bibere alerjisi yoksa bu tur yan etkiler yavaş yavaş gececektir. Onlem olarak acı biberler kullanılırken boyle bir dokuntu ve yanma hissinden kacınmak icin eldiven giyilmelidir.
[h=3]4-Zencefil[/h] Zencefil, sindirimi iyileştirir, gazı ve inflamasyonu azaltır, ağrıyı, soğuk algınlığını, hamilelerde sabah bulantılarını hafifletebilir. Zencefil sıcak bir cay halinde ve corbalara eklenerek, gunluk olarak tuketilebilir. Taze zencefil de bircok tatlıya eklenebilir.
Not: Zencefilin artan kanama eğilimi, karın rahatsızlığı, kardiyak aritmiler (aşırı dozda), merkezi sinir sistemi depresyonu (aşırı dozda), dermatit (topikal kullanım ile),ishal, mide ekşimesi, ağız veya boğaz tahrişi gibi yan etkileri olabileceğinden uygun miktarda ya da bir doktora danışılarak kullanımı onerilir.
[h=3]5-Maydanoz[/h] Maydanoz, yuksek tansiyon tedavisinde kullanılabilir, K vitamini icermesi nedeniyle kemik sağlığını guclendirir. Maydanoz iştahı arttırmaya, sindirimi iyileştirmeye, idrar uretimini arttırmaya, spazmları azaltmaya ve adet akışını artırmaya yardımcı olabilir. Maydanoz yaprakları kurutularak corbalara, guveclere, soslara lezzet artırıcı olarak katılabilir. Maydanozun tazesi salata soslarına, terbiye karışımlarına ve deniz urunleri tariflerine eklenebilir.
Not: Cok miktarda maydanoz tuketmek cok guvenli olmayabilir cunku anemi, karaciğer sorunları gibi yan etkilere neden olabilir. Bobrek hastalığı olanlar maydanoz kullanmamalıdır cunku bobrek hastalığını daha da kotuleştiren kimyasallar icerir. Cilde uygulanan maydanoz tohumu yağı, cildin guneşe karşı daha hassas olmasına ve dokuntuye neden olabileceğinden guvensizdir. Maydanoz koku ve yaprağının cilde uygulanmasının guvenliği hakkında yeterli bilgi yoktur. Gebelik ve emzirme sırasında corba, salata gibi gıdalarla alınan bir miktar maydanozun zararı olmasa da ağızdan buyuk miktarlarda maydanoz alındığında hamilelik sırasında guvenli olmayabilir. Maydanoz kan şekeri seviyelerini duşurebilir. Duşuk kan şekeri (hipoglisemi) belirtilerine dikkat edilmeli, diyabet varsa ve maydanoz kullanılıyorsa kan şekeri dikkatlice izlenmelidir.
[h=3]6- Nane[/h] Nane, migreni ve baş ağrılarını hafifletir. Nane cayı da tıkanmış burunları, solunumu
rahatlatabilir. Nane yaprakları ya taze ya da kurutulmuş olarak caylarda kullanılabilir, lezzet vermesi icin yiyeceklere eklenebilir. Naneden aynı zamanda nane yağı olarak yararlanılabilir.
Not: Nane yağı alerjik reaksiyonlara, kızarıklığa, ishale ve mide ekşimesine, ağız ulserine, dokuntulere, cilt tahrişine, bobrek iltihabına, ozellikle bebeklerde ve cocuklarda topikal kullanımda konuşmada, nefes almada zorluğa neden olabilir. Yan etkiler hakkında ek bilgi icin doktora danışılmalıdır.
[h=3]7-Tarcın[/h] Tarcın enfeksiyonlarla savaşabilir, doku hasarlarını onarabilir, beyni sağlıklı ve hafızayı keskin tutabilir, Alzheimer riskinizi azaltabilir. Ayrıca antioksidan ve anti-inflamatuardır, kalp hastalığı bakımından riski azaltır. Kan şekerini (ve karbonhidrat yeme isteğini) duşurebilir. Diyabet hastası olanların kan şekerini dengelemesine, tatlı yeme isteğinin azalmasına yardım edebilir ve hatta enerji seviyelerini azaltmak isteyen herkesin diyetine mukemmel bir katkı sağlayabilir. Tarcın ayrıca kolesterol ve kan basıncını duşurmeye, bakteri enfeksiyonlarıyla savaşmaya ve hatta kanserden korumaya yardımcı olabilir. Cubuk tarcın cay ve kahveye, icilen suya, toz tarcın ise tatlılara, yulaf ezmesine, smoothie’lere ve kreplere eklenebilir. Gunluk olarak tuketimi sorun yaratmaz.
Not: Bazı kişiler tarcına karşı alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Tarcının ozelliklerinden yararlanmak icin her zaman yiyecek veya iceceklerle karıştırılmalıdır. Kaşıkla kuru tarcın yemek sakıncalıdır. Bu, sadece boğulmaya yol acmakla kalmaz, aynı zamanda akciğerler tarcındaki lifleri parcalayamaz dolayısıyla akciğerlerde birikir ve sonunda aspirasyon pnomonisine yol acabilir. Gunde 1 cay kaşığı kadar kullanılması lezzeti arttırmak icin yeterli hatta fazladır. Bundan daha fazla alınmasının olumsuz etkileri olabilir.
[h=3]8- Papatya[/h] Papatyanın onerilen kullanım alanları arasında gaz (şişkinlik), gastrointestinal (GI) inflamatuar bozukluklar, GI spazmları, inflamasyon (cilt veya mukoza), uykusuzluk ve taşıt tutması (hareket hastalığı) bulunur. Papatya cayı kadınların adet ağrısını azaltabilir, kadınların bu konuda daha az endişeli hissetmelerini sağlar. Bu cay diyabet tedavisine yardım eder ve kan şekerini duşurur. Hemoroid ve mukozit (kemoterapi kaynaklı) tedavisi icin papatyanın topikal olarak kullanımı onerilir. Cay dışında, papatya bitkisi gunluk yulaf ezmesi veya tahıllara da eklenebilir. Taze papatya cicekleri ve yaprakları salatalarda kullanılabilir.
Not: Papatyalar şiddetli alerjik reaksiyon (anafilaksi), kontakt dermatit, cilt reaksiyonları, goz tahrişi (gozlerin yakınında uygulandığında), aşırı duyarlılık reaksiyonları, kusma (buyuk miktarlarda alındığında) gibi yan etkilerin gorulmesine sebep olabilir. Bu nedenle dikkatli kullanılmalı ve gerekirse bir doktora uygun doz hakkında danışılmalıdır.
[h=3]9- Frenk Soğanı[/h] Frenk soğanları sadece C vitamini, K vitamini, A vitamini, folat, niasin, riboflavin ve tiamin gibi vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, fosfor, demir gibi mineralleri değil, aynı zamanda kansere karşı savaşmaya yardımcı olabilecek diğer antioksidanları da icerir. Kolesterol ve kan basıncını duşurebilen, kan damarlarındaki sertliği azaltan bir organosulfur olan allisin icerir. Frenk soğanları ayrıca arterlerde plak birikmesi riskini azaltabilen kuersetin icerir. Araştırmalar, kuersetin gibi flavonoidler bakımından zengin bir beslenmenin daha duşuk kolesterol ve daha duşuk kan basıncı seviyelerine sebep olduğunu gostermiştir. Frenk soğanı ya da yaprak soğan, uykuya yardım eden bir besin olan kolin de icerir. Ayrıca icerdiği folat depresyonu hafifleten, ruh halini yukseltmeye yardımcı olan serotonin uretimine mudahale eder. Bağırsaktaki parazit solucanların uzaklaştırılması icin de frenk soğanı kullanılır. Zengin bir C vitamini kaynağı olduğu icin burun tıkanıklığı ve soğuk algınlığını hafifletebilir. Bu amacla yemeklere bolca eklenebilir. Akneden kurtulmak, yaşlanma surecini yavaşlatmak icin de sebze ve salata olarak tuketilmeli, gunluk beslenmeye frenk soğanı eklenmelidir. Frenk soğanı taze soğan gerektiren yemeklerde kullanılabilir. Kullanılacağı zaman bitkiye zarar vermemek icin keskin bir bıcakla doğranmalıdır. Sebze sosları, yumurta ve peynir yemekleri, deniz urunleri ile birlikte, corbalar veya salata suslemesinde kullanılabilir.
Not: Coğu insan icin frenk soğanı yemek guvenlidir. Genellikle cok buyuk miktarlarda ağızdan alınması mide rahatsızlığına, hazımsızlığa neden olabilir. Soğana veya sarımsağa karşı alerjisi olanlar frenk soğanı tuketirken bir reaksiyon yaşayabilir cunku frenk soğanı, bazı kişilerde reaksiyona neden olabilen dialil disulfur ve allisin icerir.
[h=3]10- Lavanta[/h] Lavanta en cok yağ halinde kullanılır. Lavanta ucucu yağı cok amaclı bir yağdır. Anti-enflamatuar, antifungal, antidepresan, antiseptik, antibakteriyel ve antimikrobiyal ozelliklerin yanı sıra antispazmodik, analjezik, detoksifiye edici, hipotansif ve yatıştırıcı etkilere sahiptir. Bu
ozellikleri nedeniyle bocek ısırıklarının ve yaraların iyileştirilmesinde, anksiyete, uykusuzluk ve depresyona yardımcı olabilir. Hindistancevizi yağı, tamanu yağı, jojoba, tatlı badem veya nane yağı ile karıştırabilir, gunde bir veya iki kez nemlendirici olarak kullanılabilir. Bir taşıyıcı yağ ile karıştırıldıktan sonra, lavanta esansiyel yağı ile cilde masaj yapılabilir veya banyo suyuna eklenebilir. Bir bez veya mendil uzerine birkac damla lavanta esansiyel yağı serpilebilir ve aroması solunabilir veya bir aromaterapi difuzorune, buharlaştırıcıya da eklenebilir.
Not: Lavanta esansiyel yağı, bazı kişilerde cilt tahrişine veya alerjik reaksiyona neden olabilir. Lavanta kullandıktan sonra bulantı, kusma veya baş ağrısı yaşayanlar kullanmayı derhal bırakmalıdır. Lavanta esansiyel yağı tuketmek toksik etkilere neden olabileceğinden, bir tıp uzmanının gozetimi altında olmadığı surece yutulmamalıdır.
Her ne kadar bazı insanlar sadece hastalıklarının başlangıc noktasında otları ve baharatları kullanma eğiliminde olsalar da, dunya capında ilac tedavisi yerine hastalıkları tedavi etmek icin bitkisel ilac kullanımı artmaktadır. Doğal ve bitkisel ilacların zihinsel ve fiziksel sağlığı daha iyi hale getirdiği kanıtlanmıştır. Evde bulabilen, soğuk algınlığı ve yuksek tansiyonu tedavi etmeye yardımcı olabilecek ve hatta hızlı yaşlanmayı onleyebilecek otlar ve baharatlar vardır. Aşağıda vucudun belirli kısımlarına ozen gostermek icin denenebilecek 10 baharat ve bitkiden bahsedilmiştir.
[h=3]1-Sarımsak[/h] Sarımsak, soğuk algınlığı ve grip ile mucadele amacıyla kullanılabilir, kalp hastalıklarına yakalanma riskini onleyebilir, kan basıncını duşurebilir. Sarımsak Alzheimer ve bunamayı

Not: Yan etkileri gorulebileceği icin astım hastaları tarafından sarımsak tuketilmemelidir. Tıbbi işlemlerden veya ameliyatlardan once de kullanılmamalıdır. Bir doktora danışmadan gunde 2-3’ten fazla diş sarımsak tuketilmemelidir.
[h=3]2- Biberiye[/h] Biberiyenin aroması hafızayı, konsantrasyonu, ruh halini ve performansı iyileştirebilir, beynin yaşlanmasını engelleyebilir. Biberiyenin aktif bileşikleri antioksidan ve anti-inflamatuar aktivite gostermektedir. Biberiye bitkisi doğrudan hucrelere uygulandığında mikropları oldurebilir. Araştırmalarda biberiye ozlerinin birden fazla bakteri suşunda (Gram-pozitif ve Gram-negatif) bakteriyel buyumeyi tamamen durdurduğu gorulmuştur. Etkiler Gram-pozitif bakteriler icin daha belirgindir. Biberiye ozleri astım hastalarında hırıltı, goğus ağrısı, oksuruk ve balgam uretimi gibi semptomları azaltabilmektedir. Bağırsak ve karaciğer sağlığı acısından da yararlı olduğu duşunulmektedir. Faydalı ozelliklerini elde etmek icin biberiye yaprakları bir mutfak ceşnisi olarak kullanılabilir. Biberiye ayrıca parfum ve yağ haline getirilebilir, gunluk olarak kullanılabilir.
Not: Biberiye yağı cilt tahrişine ve saclı deride kaşıntıya sebep olabilir. Hamile kadınların fazla biberiye tuketmemesi, emziren kadınların da biberiyeyi makul miktarda kullanması tavsiye edilir. Diyabet hastaları ve yuksek kan şekeri olan kişiler de kan şekeri seviyelerini yukseltebileceği icin biberiyeyi makul seviyede tuketmelidir.
[h=3]3-Acı Biber[/h] Acı biber iceren merhemler veya yağlar kan dolaşımını teşvik eder. Eklem ve kas ağrısı, gerginlikler, burkulmalar, cilt tahrişleri ve romatizmaya yardımcı olur. Acı biber bu nedenle ısı yamalarının (yakıların) onemli bir bileşenidir. Taze acı biberler, turuncgillerden uc kat daha fazla C vitamini icerir, boylece bağışıklık sistemini guclendirir, vucut enfeksiyonlara karşı korunur. Acı biberin antibakteriyel ozelliği de vardır, bakteri veya mantar gibi patojenleri yok eder. Acı biberler mutlu eder cunku kapsaisin adlı madde ağrı uyarıcısını hafifletmek icin ağızda yanma hissine neden olur, vucutta adrenalin ve endorfin salgılanır, bu yuzden tuketimi ruh halini yukseltebilir. Biberleri acı yapan iceriklerin anti-aging (yaşlanma karşıtı) etkisi de vardır. Mide ekşimesi gibi problemler icin ağrı kesici olarak calışabilir ve kilo vermek isteyenlerin acı biber yemesi iyidir, cunku yağ yakımını artırabilir. Acı biber doğranmış veya dilimlenmiş olarak hemen hemen her yiyeceğe eklenebilir. Ciğ, ızgara ve kavrulmuş olarak tuketilebilir ancak tohumları cıkarılmalıdır.
Not: Acı biber herkes icin iyi olmayabilir, cunku midenin yanmasına neden olabilir, ayrıca asla duzenli olarak kullanılmamalıdır. Mide ekşimesine, hazımsızlığa, dışkılarken rektumda ağrıya, yanma hissine dokunulduğunda cilt dokuntusune, yanmaya ve kaşıntıya sebep olabilir. Kişilerin acı bibere alerjisi yoksa bu tur yan etkiler yavaş yavaş gececektir. Onlem olarak acı biberler kullanılırken boyle bir dokuntu ve yanma hissinden kacınmak icin eldiven giyilmelidir.
[h=3]4-Zencefil[/h] Zencefil, sindirimi iyileştirir, gazı ve inflamasyonu azaltır, ağrıyı, soğuk algınlığını, hamilelerde sabah bulantılarını hafifletebilir. Zencefil sıcak bir cay halinde ve corbalara eklenerek, gunluk olarak tuketilebilir. Taze zencefil de bircok tatlıya eklenebilir.

Not: Zencefilin artan kanama eğilimi, karın rahatsızlığı, kardiyak aritmiler (aşırı dozda), merkezi sinir sistemi depresyonu (aşırı dozda), dermatit (topikal kullanım ile),ishal, mide ekşimesi, ağız veya boğaz tahrişi gibi yan etkileri olabileceğinden uygun miktarda ya da bir doktora danışılarak kullanımı onerilir.
[h=3]5-Maydanoz[/h] Maydanoz, yuksek tansiyon tedavisinde kullanılabilir, K vitamini icermesi nedeniyle kemik sağlığını guclendirir. Maydanoz iştahı arttırmaya, sindirimi iyileştirmeye, idrar uretimini arttırmaya, spazmları azaltmaya ve adet akışını artırmaya yardımcı olabilir. Maydanoz yaprakları kurutularak corbalara, guveclere, soslara lezzet artırıcı olarak katılabilir. Maydanozun tazesi salata soslarına, terbiye karışımlarına ve deniz urunleri tariflerine eklenebilir.
Not: Cok miktarda maydanoz tuketmek cok guvenli olmayabilir cunku anemi, karaciğer sorunları gibi yan etkilere neden olabilir. Bobrek hastalığı olanlar maydanoz kullanmamalıdır cunku bobrek hastalığını daha da kotuleştiren kimyasallar icerir. Cilde uygulanan maydanoz tohumu yağı, cildin guneşe karşı daha hassas olmasına ve dokuntuye neden olabileceğinden guvensizdir. Maydanoz koku ve yaprağının cilde uygulanmasının guvenliği hakkında yeterli bilgi yoktur. Gebelik ve emzirme sırasında corba, salata gibi gıdalarla alınan bir miktar maydanozun zararı olmasa da ağızdan buyuk miktarlarda maydanoz alındığında hamilelik sırasında guvenli olmayabilir. Maydanoz kan şekeri seviyelerini duşurebilir. Duşuk kan şekeri (hipoglisemi) belirtilerine dikkat edilmeli, diyabet varsa ve maydanoz kullanılıyorsa kan şekeri dikkatlice izlenmelidir.
[h=3]6- Nane[/h] Nane, migreni ve baş ağrılarını hafifletir. Nane cayı da tıkanmış burunları, solunumu

Not: Nane yağı alerjik reaksiyonlara, kızarıklığa, ishale ve mide ekşimesine, ağız ulserine, dokuntulere, cilt tahrişine, bobrek iltihabına, ozellikle bebeklerde ve cocuklarda topikal kullanımda konuşmada, nefes almada zorluğa neden olabilir. Yan etkiler hakkında ek bilgi icin doktora danışılmalıdır.
[h=3]7-Tarcın[/h] Tarcın enfeksiyonlarla savaşabilir, doku hasarlarını onarabilir, beyni sağlıklı ve hafızayı keskin tutabilir, Alzheimer riskinizi azaltabilir. Ayrıca antioksidan ve anti-inflamatuardır, kalp hastalığı bakımından riski azaltır. Kan şekerini (ve karbonhidrat yeme isteğini) duşurebilir. Diyabet hastası olanların kan şekerini dengelemesine, tatlı yeme isteğinin azalmasına yardım edebilir ve hatta enerji seviyelerini azaltmak isteyen herkesin diyetine mukemmel bir katkı sağlayabilir. Tarcın ayrıca kolesterol ve kan basıncını duşurmeye, bakteri enfeksiyonlarıyla savaşmaya ve hatta kanserden korumaya yardımcı olabilir. Cubuk tarcın cay ve kahveye, icilen suya, toz tarcın ise tatlılara, yulaf ezmesine, smoothie’lere ve kreplere eklenebilir. Gunluk olarak tuketimi sorun yaratmaz.
Not: Bazı kişiler tarcına karşı alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Tarcının ozelliklerinden yararlanmak icin her zaman yiyecek veya iceceklerle karıştırılmalıdır. Kaşıkla kuru tarcın yemek sakıncalıdır. Bu, sadece boğulmaya yol acmakla kalmaz, aynı zamanda akciğerler tarcındaki lifleri parcalayamaz dolayısıyla akciğerlerde birikir ve sonunda aspirasyon pnomonisine yol acabilir. Gunde 1 cay kaşığı kadar kullanılması lezzeti arttırmak icin yeterli hatta fazladır. Bundan daha fazla alınmasının olumsuz etkileri olabilir.
[h=3]8- Papatya[/h] Papatyanın onerilen kullanım alanları arasında gaz (şişkinlik), gastrointestinal (GI) inflamatuar bozukluklar, GI spazmları, inflamasyon (cilt veya mukoza), uykusuzluk ve taşıt tutması (hareket hastalığı) bulunur. Papatya cayı kadınların adet ağrısını azaltabilir, kadınların bu konuda daha az endişeli hissetmelerini sağlar. Bu cay diyabet tedavisine yardım eder ve kan şekerini duşurur. Hemoroid ve mukozit (kemoterapi kaynaklı) tedavisi icin papatyanın topikal olarak kullanımı onerilir. Cay dışında, papatya bitkisi gunluk yulaf ezmesi veya tahıllara da eklenebilir. Taze papatya cicekleri ve yaprakları salatalarda kullanılabilir.
Not: Papatyalar şiddetli alerjik reaksiyon (anafilaksi), kontakt dermatit, cilt reaksiyonları, goz tahrişi (gozlerin yakınında uygulandığında), aşırı duyarlılık reaksiyonları, kusma (buyuk miktarlarda alındığında) gibi yan etkilerin gorulmesine sebep olabilir. Bu nedenle dikkatli kullanılmalı ve gerekirse bir doktora uygun doz hakkında danışılmalıdır.
[h=3]9- Frenk Soğanı[/h] Frenk soğanları sadece C vitamini, K vitamini, A vitamini, folat, niasin, riboflavin ve tiamin gibi vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, fosfor, demir gibi mineralleri değil, aynı zamanda kansere karşı savaşmaya yardımcı olabilecek diğer antioksidanları da icerir. Kolesterol ve kan basıncını duşurebilen, kan damarlarındaki sertliği azaltan bir organosulfur olan allisin icerir. Frenk soğanları ayrıca arterlerde plak birikmesi riskini azaltabilen kuersetin icerir. Araştırmalar, kuersetin gibi flavonoidler bakımından zengin bir beslenmenin daha duşuk kolesterol ve daha duşuk kan basıncı seviyelerine sebep olduğunu gostermiştir. Frenk soğanı ya da yaprak soğan, uykuya yardım eden bir besin olan kolin de icerir. Ayrıca icerdiği folat depresyonu hafifleten, ruh halini yukseltmeye yardımcı olan serotonin uretimine mudahale eder. Bağırsaktaki parazit solucanların uzaklaştırılması icin de frenk soğanı kullanılır. Zengin bir C vitamini kaynağı olduğu icin burun tıkanıklığı ve soğuk algınlığını hafifletebilir. Bu amacla yemeklere bolca eklenebilir. Akneden kurtulmak, yaşlanma surecini yavaşlatmak icin de sebze ve salata olarak tuketilmeli, gunluk beslenmeye frenk soğanı eklenmelidir. Frenk soğanı taze soğan gerektiren yemeklerde kullanılabilir. Kullanılacağı zaman bitkiye zarar vermemek icin keskin bir bıcakla doğranmalıdır. Sebze sosları, yumurta ve peynir yemekleri, deniz urunleri ile birlikte, corbalar veya salata suslemesinde kullanılabilir.
Not: Coğu insan icin frenk soğanı yemek guvenlidir. Genellikle cok buyuk miktarlarda ağızdan alınması mide rahatsızlığına, hazımsızlığa neden olabilir. Soğana veya sarımsağa karşı alerjisi olanlar frenk soğanı tuketirken bir reaksiyon yaşayabilir cunku frenk soğanı, bazı kişilerde reaksiyona neden olabilen dialil disulfur ve allisin icerir.
[h=3]10- Lavanta[/h] Lavanta en cok yağ halinde kullanılır. Lavanta ucucu yağı cok amaclı bir yağdır. Anti-enflamatuar, antifungal, antidepresan, antiseptik, antibakteriyel ve antimikrobiyal ozelliklerin yanı sıra antispazmodik, analjezik, detoksifiye edici, hipotansif ve yatıştırıcı etkilere sahiptir. Bu

Not: Lavanta esansiyel yağı, bazı kişilerde cilt tahrişine veya alerjik reaksiyona neden olabilir. Lavanta kullandıktan sonra bulantı, kusma veya baş ağrısı yaşayanlar kullanmayı derhal bırakmalıdır. Lavanta esansiyel yağı tuketmek toksik etkilere neden olabileceğinden, bir tıp uzmanının gozetimi altında olmadığı surece yutulmamalıdır.