Mantarlar bircok farklı şekil, boyut ve renkte olan, klorofil ya da kloroplast taşımayan, fotosentez yapamayan heterotrof (tuketici, ayrıştırıcı) bir canlı Âlemidir. Toksik olmayan mantarlar oldukca sağlıklı ve lezzetlidir. Mantardır coğalmak icin sporlar uretir. Sporlar ruzgÂr tarafından yayılır ve cimlenerek farklı yerlerde yeni mantarların ortaya cıkmasına imkan verir. Uzun yıllardır bircok farklı kulturun mutfağında lezzetli yemeklerin […]
Mantarlar bircok farklı şekil, boyut ve renkte olan, klorofil ya da kloroplast taşımayan, fotosentez yapamayan heterotrof (tuketici, ayrıştırıcı) bir canlı Âlemidir. Toksik olmayan mantarlar oldukca sağlıklı ve lezzetlidir. Mantardır coğalmak icin sporlar uretir. Sporlar ruzgÂr tarafından yayılır ve cimlenerek farklı yerlerde yeni mantarların ortaya cıkmasına imkan verir. Uzun yıllardır bircok farklı kulturun mutfağında lezzetli yemeklerin yapımında kullanılmıştır ve
aslında bitki olmamasına rağmen yemek pişirmek icin sebze kategorisine alınmışlardır. Zehirli mantarların vahşi doğada tanımlanması zor olabilir, bu nedenle her zaman guvenilir bir marketten veya pazardan satın alınmalıdır. Ceşitli ulkelerde marketlerde bulunan en yaygın turler şunlardır:
-Shiitake mantarı
-Portobello mantarı
-Crimini mantarı
-Duğme mantarı veya beyaz mantar
-İstiridye mantarı
-Enoki mantarı
-Maitake mantarı
Bu mantar ceşitlerinin her birinin kendine ozgu bir gorunumu ve tadı vardır.
Yenilebilir, tıbbi ve zehirli olmak uzere mantarlar genellikle uc gruba ayrılabilir.
*Yenilebilir mantarlar genellikle taze veya kurutulmuş formda tuketilebilir.
*Tıbbi mantarlar, sert dokuları ve acı tadı nedeniyle gastronomik nedenlerle zorunlu olarak kullanılmayanlardır ve tıbbi kullanımları olan biyoaktif bileşenlere sahiptirler. Tıbbi mantarlar genellikle sıcak suda toz konsantreleri veya ekstraktlar şeklinde yutulur.
*Zehirli mantarlar (Amanita phalloides ya da halk arasındaki ismi koygocuren gibi) zehirli olduğu doğrulanan veya şuphelenilen mantarlardır.
[h=3]Mantar Yemenin Besinsel Yararları[/h] Hem yabani hem de yetiştirilen mantarlar, beslenme ve tıbbi yararları icin ve benzersiz lezzetleri nedeniyle yuzyıllardır gıda olarak kullanılmıştır. Mantarlar yağsızdırlar, duşuk sodyuma ve duşuk kaloriye sahiptirler, kolesterol icermezler. Ayrıca lif, vitamin ve minerallerle doludurlar. Genel olarak, yabani mantarların ticari mantarlardan daha az miktarda yağ iceren daha zengin protein kaynakları olduğu gosterilmiştir. Yenilebilir mantarların ham protein iceriği buyuk olcude değişir ve tur, ceşit ve govdenin gelişim aşamasına bağlı olarak kuru ağırlığın % 15 ila 35’i arasında değişir.
Mantarlar ceşitli mineraller ve potasyum gibi eser elementler ve bakır ve riboflavin, niasin ve folat gibi vitaminler icerir. Mantarlar coğunlukla beyaz, krem rengi olmalarına rağmen, daha renkli meyve ve sebzeler kadar antioksidanlarla doludurlar. Selenyum bağışıklık sistemini destekleyen ve mantarda bol bulunan guclu bir antioksidandır. Ozellikle, kultur ya da beyaz duğme mantarları, hayvansal kokenli olmayan bir D vitamini kaynağıdır. İc veya dış mekÂnlarda yetiştirildiklerinde UV ışığına maruz kaldığında D vitamini konsantrasyonları artar. Farklı tıbbi ozellikleri nedeniyle mantar ceşitleri sağlık yararları bakımından giderek daha cok araştırılmakta ve kullanılmaktadır.
Beslenme yararları mantar turune bağlı olarak değişir ancak genel olarak, aşağıdaki besin maddelerinin iyi bir kaynağıdır.
*Beta glukan: Beta glukan, kolesterolu duzenlemek ve kalp sağlığını arttırmakla bağlantılı olan cozunebilir bir lif turudur. Vucutta kan şekerinin duzenlemesine yardım ederek tip 2 diyabete yakalanma riskini duşurur. Beta glukan bakımından en zengin mantar turleri shiitake ve istiridye mantarlarıdır.
*B vitaminleri: Mantarlar zengin B vitamini (niasin, riboflavin ve pantotenik asit) kaynaklarıdır. Bu kombinasyon kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Riboflavin kırmızı kan hucreleri, niasin cilt ve sindirim sistemi, pantotenik asit ise sinir sisteminin sağlığı bakımından iyidir ve vucudun ihtiyac duyduğu hormonları uretmesine de yardımcı eder.
*Bakır: Bakır, vucudun oksijen taşıyan kırmızı kan hucrelerini oluşturmasına yardım eder. Bu mineral, sağlıklı sinirleri ve kemikleri koruyan vucuttaki diğer surecler icin de oldukca onemlidir. Pişirilmiş 1 bardak mantar gunluk bakır ihtiyacının yaklaşık 1/3 ’unu sağlayabilir.
*Potasyum: Potasyum, sinir, kas ve kalp fonksiyonları soz konusu olduğu zaman son derece onemlidir. Pişmiş 2/3 fincan Portobello mantarı orta boy bir muzdakine yakın potasyum icerir.
Besleyici bir gıda olarak tanınmasının yanı sıra, bazı mantarlar Cin tıbbında potansiyel ek tıbbi değeri olan biyolojik olarak aktif bileşiklerin onemli bir kaynağıdır. Mantarlarda bulunan biyoaktif ikincil metabolitler arasında fenolik bileşikler, steroller ve triterpenler bulunur. Mantarlar ve izole edilmiş biyoaktif bileşenlerle yapılan calışmalar, anti-tumor, antioksidan, antiviral, hipokolesterolemik ve hipoglisemik etkiler gibi bircok farmakolojik etkileri olduğunu gostermiştir. Gunluk beslenmede mantar veya mantar urunlerinin tuketilmesi sağlık icin yararlar sağlayabilir.
[h=3]Mantarlar Kanserle Savaşabilir[/h] Ozellikle belirli mantar ceşitlerinin hucreleri DNA hasarından karşı koruyarak ve aynı zamanda tumor oluşumunu inhibe ederek kansere karşı koruma potansiyeli olduğu gosterilmiştir. Mantarlar, anormal hucrelere ve kanser hucrelerine bağlanabilen ve hucreleri bağışıklık sistemi tarafından yok edilmek uzere etkileyebilen lektin adı verilen bir protein sınıfı icerir. Bircok calışma, mantarların meme kanseri, hepatoseluler karsinom, rahim serviks kanseri, pankreas kanseri, mide kanseri ve akut losemi ile savaşmaya yardımcı olduğunu gostermiştir. Ceşitli
mantar turlerinde antitumor bileşikler de tanımlanmıştır. Kadınlar arasında en sık gorulen ikinci kanser turu meme kanseridir. Bu yuzden bilim insanları mantarların meme kanserine karşı sahip oldukları faaliyetler hakkında cok fazla araştırma yapmışlardır. Avustralya ’da 2.000 kadın uzerinde yurutulen bir bilimsel calışmada, her gun 28–30 gram taze mantarın en az ucte birini tuketen kadınlarda, meme kanseri gelişme olasılığının % 64 daha az olduğu anlaşılmıştır. Mantarların Alzheimer gibi bazı norodejeneratif hastalıkların tedavisinde fayda sağlayabileceğini gosteren kanıtlar bulunmuştur.
[h=3]Mantarlar Kalp Sağlığını Koruyabilir[/h] Mantarların,fazla kilolu yetişkinlerde kolesterolu duşurmeye yardımcı olabilen bazı ozelliklere ve hucrelerin kan damarlarının duvarlarına yapışıp plak birikmesini onlemeye yardımcı olabilecek bitkisel besleyicilere sahip oldukları gosterilmiştir. Bu ozellikler dolaşım sistemini korumaya ve kan basıncını duzenlemeye yardım eder.
[h=3]Mantarlar Bağışıklık Sistemini Guclendirir, Omru Uzatır[/h] Antioksidan bakımından zengin bir diyet, hucreleri serbest radikallerden korur ve vucudun sağlıklı hucrelere zarar veren normal oksidatif stresle başa cıkmasına yardımcı olur.
Mantarlarda bulunan antioksidanlar kişileri kalp hastalığı ve kanser gibi sorunlara neden olabilen serbest radikallere, yaşlanmadan kaynaklanan hasara karşı korur, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam surulmesine yardımcı olabilir, bağışıklık sistemini guclendirir. Mantarlar selenyum adı verilen antioksidan bakımından zengindir. Aşağıdaki 7 mantarın en fazla antioksidana sahip olduğu ve daha uzun yaşamaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır:
-Porcini mantarı
-Altın İstiridye mantarı
-Pioppino (kavak) mantarı
-İstiridye mantarı
-Aslanın yelesi mantarı
-Maitake mantarı
-Shiitake mantarı
[h=3]Mantarlar Sindirimi İyileştirir[/h] Mantarlar bağırsak dostu bir besindir. Prebiyotiktirler, yani bağırsaklardaki iyi bakterileri
beslerler. Acidophilus ve Bifidobacterium gibi mikrobiyomun yararlı bakterilerini dengeledikleri bulunmuştur. 2012 tarihli bir araştırmaya gore, mantar yemek solunum yolu enfeksiyonlarını onlemeye de yardımcı olabilir.
[h=3]Mantarlar Kilo Vermeye Yardım Edebilir[/h] Mantarlar, az kalori ve az yağ ile cok fazla besin değerine sahiptir. Ayrıca tokluğu artıran ve iştahı azaltan iki tip diyet lifi, beta-glukan ve kitin icerirler. Bir calışmada, araştırmacılar insanlara daha az et ve daha fazla mantar vermiştir. Sadece bir yıl sonra, insanlar daha sağlıklı hissettiklerini ve cok kilo verdiklerini, daha az diyabet yaşadıklarını, kan basınclarının ve kolesterollerinin duştuğunu bildirmiştir.
[h=3]Mantarlar Doğada Geri Donuşumu Sağlar[/h] Mantarlar insanlar icin iyi olduğu kadar gezegenimiz icin de iyidir, dunya uzerindeki acil ve ciddi sorunlardan bazılarını potansiyel olarak cozebilir. Mantarlar doğada geri donuşum sisteminin bir parcasıdır. Mantarlar ve miselyumları kayaları ve organik maddeleri parcalayarak bitkileri besleyen temel yapıyı sağlayan toprağa donuşturur.
[h=3]Mantar Nasıl Yenir?[/h] Ceşitli organik mantarları duzenli olarak yemek iyidir. Beyaz kultur mantarı, cremini, portobello, istiridye, shiitake, maitake, reishi mantarları ve diğer yenilebilir mantar turleri arasından secim yapılabilir. Mantarların pişirilerek tuketilmesi onerilir. Mantarlar konusunda dikkatli olunmalıdır cunku bazı yabani mantarlar yenilebilir değildir ve insanlar icin zehirlidir. Bu nedenle, onları tanımlamak icin eğitilmemiş olan kişiler doğadan, bahcelerden, ormanlardan yemek icin mantar toplamamalıdır.
[h=3]Diyete Daha Fazla Mantar Eklemek[/h] Mantarlar ciğ yenilebilir ve sindirim sisteminde faydalı bir etkiye sahip olabilir. Bazı pişirme
şekillerinin (mikrodalgada pişirme, fırınlama, ızgara) mantarların besin iceriğinin bir kısmını arttırdığı gosterilmiştir. Mantarlar kısa sure pişirilirse besin ve vitamin değerleri daha iyi korunmaktadır.
Mantarlar cok yonlu besinlerdir. Onlarla bircok şekilde yiyecek hazırlanabilir ve bircok farklı icerikle eşleştirilebilir. Ciğ iken dilimlenerek ızgara yapılabilir, sote edilebilir veya kızartılabilir, corbalara, sandviclere, guveclere ve İtalyan yemeklerine, salatalara, pizzalara ilave edilebilir. Mantarlar garnitur olarak veya vejetaryenler icin ana yemek olarak kullanılabilir. Mantarların iri olanlarının şapka kısmının ici risotto peynirle, ıspanakla ve benzeri malzemelerle doldurulup fırınlanabilir, mantarlardan turşu bile yapılabilir. Mantarlar domates, soğan, biber, sarımsak ve karnabaharla da iyi bir şekilde eşleşebilir. Hafif ve sağlıklı bir tarif icin dilimlenmiş mantarlar hafifce kavrularak limon ve mercimek salatası ile birleştirilebilir.
[h=3]Mantarların Keyfini Cıkarmanın Başka Yolları[/h] Beslenmeye daha fazla mantar eklemek ve sağlık bakımından fayda elde etmenin bir yolu da kurutulmuş mantar ve mantar tozları kullanmaktır. Taze mantarlar maksimum sağlık yararları sunabilirken, mantar tozları mantarların bolca ve sık sık tadını cıkarmayı kolaylaştırır. Mantar tozları sıcak suya eklenerek lezzetli smoothieler veya başka tariflerde kullanılabilir.
[h=3]Mantarları Saklamanın En İyi Yolu[/h] Mantarlar hızlı bozulabilir. Paketlenmiş halde satın alınırsa, genellikle orijinal ambalajında buzdolabında tutulurlar. Paketlenmemiş mantar satın alınırsa kÂğıt torbada (yaklaşık 5 gun) veya birkac yerinden hava alması icin delinmiş buzdolabı poşetine sarılmış halde kapaksız bir kapta saklanabilir. Ustlerindeki kirler fırcalanmalı ve kullanılacağı zaman hafifce durulanmalıdır.
Mantarlar bircok farklı şekil, boyut ve renkte olan, klorofil ya da kloroplast taşımayan, fotosentez yapamayan heterotrof (tuketici, ayrıştırıcı) bir canlı Âlemidir. Toksik olmayan mantarlar oldukca sağlıklı ve lezzetlidir. Mantardır coğalmak icin sporlar uretir. Sporlar ruzgÂr tarafından yayılır ve cimlenerek farklı yerlerde yeni mantarların ortaya cıkmasına imkan verir. Uzun yıllardır bircok farklı kulturun mutfağında lezzetli yemeklerin yapımında kullanılmıştır ve

-Shiitake mantarı
-Portobello mantarı
-Crimini mantarı
-Duğme mantarı veya beyaz mantar
-İstiridye mantarı
-Enoki mantarı
-Maitake mantarı
Bu mantar ceşitlerinin her birinin kendine ozgu bir gorunumu ve tadı vardır.
Yenilebilir, tıbbi ve zehirli olmak uzere mantarlar genellikle uc gruba ayrılabilir.
*Yenilebilir mantarlar genellikle taze veya kurutulmuş formda tuketilebilir.
*Tıbbi mantarlar, sert dokuları ve acı tadı nedeniyle gastronomik nedenlerle zorunlu olarak kullanılmayanlardır ve tıbbi kullanımları olan biyoaktif bileşenlere sahiptirler. Tıbbi mantarlar genellikle sıcak suda toz konsantreleri veya ekstraktlar şeklinde yutulur.
*Zehirli mantarlar (Amanita phalloides ya da halk arasındaki ismi koygocuren gibi) zehirli olduğu doğrulanan veya şuphelenilen mantarlardır.
[h=3]Mantar Yemenin Besinsel Yararları[/h] Hem yabani hem de yetiştirilen mantarlar, beslenme ve tıbbi yararları icin ve benzersiz lezzetleri nedeniyle yuzyıllardır gıda olarak kullanılmıştır. Mantarlar yağsızdırlar, duşuk sodyuma ve duşuk kaloriye sahiptirler, kolesterol icermezler. Ayrıca lif, vitamin ve minerallerle doludurlar. Genel olarak, yabani mantarların ticari mantarlardan daha az miktarda yağ iceren daha zengin protein kaynakları olduğu gosterilmiştir. Yenilebilir mantarların ham protein iceriği buyuk olcude değişir ve tur, ceşit ve govdenin gelişim aşamasına bağlı olarak kuru ağırlığın % 15 ila 35’i arasında değişir.
Mantarlar ceşitli mineraller ve potasyum gibi eser elementler ve bakır ve riboflavin, niasin ve folat gibi vitaminler icerir. Mantarlar coğunlukla beyaz, krem rengi olmalarına rağmen, daha renkli meyve ve sebzeler kadar antioksidanlarla doludurlar. Selenyum bağışıklık sistemini destekleyen ve mantarda bol bulunan guclu bir antioksidandır. Ozellikle, kultur ya da beyaz duğme mantarları, hayvansal kokenli olmayan bir D vitamini kaynağıdır. İc veya dış mekÂnlarda yetiştirildiklerinde UV ışığına maruz kaldığında D vitamini konsantrasyonları artar. Farklı tıbbi ozellikleri nedeniyle mantar ceşitleri sağlık yararları bakımından giderek daha cok araştırılmakta ve kullanılmaktadır.
Beslenme yararları mantar turune bağlı olarak değişir ancak genel olarak, aşağıdaki besin maddelerinin iyi bir kaynağıdır.
*Beta glukan: Beta glukan, kolesterolu duzenlemek ve kalp sağlığını arttırmakla bağlantılı olan cozunebilir bir lif turudur. Vucutta kan şekerinin duzenlemesine yardım ederek tip 2 diyabete yakalanma riskini duşurur. Beta glukan bakımından en zengin mantar turleri shiitake ve istiridye mantarlarıdır.
*B vitaminleri: Mantarlar zengin B vitamini (niasin, riboflavin ve pantotenik asit) kaynaklarıdır. Bu kombinasyon kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Riboflavin kırmızı kan hucreleri, niasin cilt ve sindirim sistemi, pantotenik asit ise sinir sisteminin sağlığı bakımından iyidir ve vucudun ihtiyac duyduğu hormonları uretmesine de yardımcı eder.
*Bakır: Bakır, vucudun oksijen taşıyan kırmızı kan hucrelerini oluşturmasına yardım eder. Bu mineral, sağlıklı sinirleri ve kemikleri koruyan vucuttaki diğer surecler icin de oldukca onemlidir. Pişirilmiş 1 bardak mantar gunluk bakır ihtiyacının yaklaşık 1/3 ’unu sağlayabilir.
*Potasyum: Potasyum, sinir, kas ve kalp fonksiyonları soz konusu olduğu zaman son derece onemlidir. Pişmiş 2/3 fincan Portobello mantarı orta boy bir muzdakine yakın potasyum icerir.
Besleyici bir gıda olarak tanınmasının yanı sıra, bazı mantarlar Cin tıbbında potansiyel ek tıbbi değeri olan biyolojik olarak aktif bileşiklerin onemli bir kaynağıdır. Mantarlarda bulunan biyoaktif ikincil metabolitler arasında fenolik bileşikler, steroller ve triterpenler bulunur. Mantarlar ve izole edilmiş biyoaktif bileşenlerle yapılan calışmalar, anti-tumor, antioksidan, antiviral, hipokolesterolemik ve hipoglisemik etkiler gibi bircok farmakolojik etkileri olduğunu gostermiştir. Gunluk beslenmede mantar veya mantar urunlerinin tuketilmesi sağlık icin yararlar sağlayabilir.
[h=3]Mantarlar Kanserle Savaşabilir[/h] Ozellikle belirli mantar ceşitlerinin hucreleri DNA hasarından karşı koruyarak ve aynı zamanda tumor oluşumunu inhibe ederek kansere karşı koruma potansiyeli olduğu gosterilmiştir. Mantarlar, anormal hucrelere ve kanser hucrelerine bağlanabilen ve hucreleri bağışıklık sistemi tarafından yok edilmek uzere etkileyebilen lektin adı verilen bir protein sınıfı icerir. Bircok calışma, mantarların meme kanseri, hepatoseluler karsinom, rahim serviks kanseri, pankreas kanseri, mide kanseri ve akut losemi ile savaşmaya yardımcı olduğunu gostermiştir. Ceşitli

[h=3]Mantarlar Kalp Sağlığını Koruyabilir[/h] Mantarların,fazla kilolu yetişkinlerde kolesterolu duşurmeye yardımcı olabilen bazı ozelliklere ve hucrelerin kan damarlarının duvarlarına yapışıp plak birikmesini onlemeye yardımcı olabilecek bitkisel besleyicilere sahip oldukları gosterilmiştir. Bu ozellikler dolaşım sistemini korumaya ve kan basıncını duzenlemeye yardım eder.
[h=3]Mantarlar Bağışıklık Sistemini Guclendirir, Omru Uzatır[/h] Antioksidan bakımından zengin bir diyet, hucreleri serbest radikallerden korur ve vucudun sağlıklı hucrelere zarar veren normal oksidatif stresle başa cıkmasına yardımcı olur.
Mantarlarda bulunan antioksidanlar kişileri kalp hastalığı ve kanser gibi sorunlara neden olabilen serbest radikallere, yaşlanmadan kaynaklanan hasara karşı korur, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam surulmesine yardımcı olabilir, bağışıklık sistemini guclendirir. Mantarlar selenyum adı verilen antioksidan bakımından zengindir. Aşağıdaki 7 mantarın en fazla antioksidana sahip olduğu ve daha uzun yaşamaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır:
-Porcini mantarı
-Altın İstiridye mantarı
-Pioppino (kavak) mantarı
-İstiridye mantarı
-Aslanın yelesi mantarı
-Maitake mantarı
-Shiitake mantarı
[h=3]Mantarlar Sindirimi İyileştirir[/h] Mantarlar bağırsak dostu bir besindir. Prebiyotiktirler, yani bağırsaklardaki iyi bakterileri

[h=3]Mantarlar Kilo Vermeye Yardım Edebilir[/h] Mantarlar, az kalori ve az yağ ile cok fazla besin değerine sahiptir. Ayrıca tokluğu artıran ve iştahı azaltan iki tip diyet lifi, beta-glukan ve kitin icerirler. Bir calışmada, araştırmacılar insanlara daha az et ve daha fazla mantar vermiştir. Sadece bir yıl sonra, insanlar daha sağlıklı hissettiklerini ve cok kilo verdiklerini, daha az diyabet yaşadıklarını, kan basınclarının ve kolesterollerinin duştuğunu bildirmiştir.
[h=3]Mantarlar Doğada Geri Donuşumu Sağlar[/h] Mantarlar insanlar icin iyi olduğu kadar gezegenimiz icin de iyidir, dunya uzerindeki acil ve ciddi sorunlardan bazılarını potansiyel olarak cozebilir. Mantarlar doğada geri donuşum sisteminin bir parcasıdır. Mantarlar ve miselyumları kayaları ve organik maddeleri parcalayarak bitkileri besleyen temel yapıyı sağlayan toprağa donuşturur.
[h=3]Mantar Nasıl Yenir?[/h] Ceşitli organik mantarları duzenli olarak yemek iyidir. Beyaz kultur mantarı, cremini, portobello, istiridye, shiitake, maitake, reishi mantarları ve diğer yenilebilir mantar turleri arasından secim yapılabilir. Mantarların pişirilerek tuketilmesi onerilir. Mantarlar konusunda dikkatli olunmalıdır cunku bazı yabani mantarlar yenilebilir değildir ve insanlar icin zehirlidir. Bu nedenle, onları tanımlamak icin eğitilmemiş olan kişiler doğadan, bahcelerden, ormanlardan yemek icin mantar toplamamalıdır.
[h=3]Diyete Daha Fazla Mantar Eklemek[/h] Mantarlar ciğ yenilebilir ve sindirim sisteminde faydalı bir etkiye sahip olabilir. Bazı pişirme

Mantarlar cok yonlu besinlerdir. Onlarla bircok şekilde yiyecek hazırlanabilir ve bircok farklı icerikle eşleştirilebilir. Ciğ iken dilimlenerek ızgara yapılabilir, sote edilebilir veya kızartılabilir, corbalara, sandviclere, guveclere ve İtalyan yemeklerine, salatalara, pizzalara ilave edilebilir. Mantarlar garnitur olarak veya vejetaryenler icin ana yemek olarak kullanılabilir. Mantarların iri olanlarının şapka kısmının ici risotto peynirle, ıspanakla ve benzeri malzemelerle doldurulup fırınlanabilir, mantarlardan turşu bile yapılabilir. Mantarlar domates, soğan, biber, sarımsak ve karnabaharla da iyi bir şekilde eşleşebilir. Hafif ve sağlıklı bir tarif icin dilimlenmiş mantarlar hafifce kavrularak limon ve mercimek salatası ile birleştirilebilir.
[h=3]Mantarların Keyfini Cıkarmanın Başka Yolları[/h] Beslenmeye daha fazla mantar eklemek ve sağlık bakımından fayda elde etmenin bir yolu da kurutulmuş mantar ve mantar tozları kullanmaktır. Taze mantarlar maksimum sağlık yararları sunabilirken, mantar tozları mantarların bolca ve sık sık tadını cıkarmayı kolaylaştırır. Mantar tozları sıcak suya eklenerek lezzetli smoothieler veya başka tariflerde kullanılabilir.
[h=3]Mantarları Saklamanın En İyi Yolu[/h] Mantarlar hızlı bozulabilir. Paketlenmiş halde satın alınırsa, genellikle orijinal ambalajında buzdolabında tutulurlar. Paketlenmemiş mantar satın alınırsa kÂğıt torbada (yaklaşık 5 gun) veya birkac yerinden hava alması icin delinmiş buzdolabı poşetine sarılmış halde kapaksız bir kapta saklanabilir. Ustlerindeki kirler fırcalanmalı ve kullanılacağı zaman hafifce durulanmalıdır.