Yorgunken, tekrar enerji kazanmak icin diyetinizi gozden gecirmeniz onemlidir. Vucudun dinlenmesini sağlamak icin gunun farklı oğunleri vucudunuza uygun olarak ayarlanmalıdır. Ozellikle bazı yiyeceklerin atlanması gerekebilir. Yorgunluk kacınılmaz değildir. Yeterince iyi bir gece uykusu uyuduysanız ve hasta değilseniz, fazla yorgun olmamalısnız, tabii yedikleriniz size oyun oynamıyorsa. Yiyeceklerin hem ilk ilacımız hem de bircok rahatsızlığın nedeni olabileceğini unutmayın. Belirli gıdalardan gelen atık ve toksinlerin birikmesi veya sindirilmek uzere harcadıkları enerji vucutta buyuk bir yorgunluğa neden olabilir.
İşte yorgunluk durumunu daha fazla ağırlaştırmamak icin uzak durmanız gereken besinler. 1. Kırmızı et Kırmızı etlerin sindirimi zor ve uzundur. Şişkinliğe ve gaza neden olabilen kırmızı etlerin sindirimine vucut cok fazla enerji harcar ve bu da daha da fazla yorgunluğa neden olabilir. Kırmızı et yemek vucudun dengesi icin gerekli besinleri sağlar ancak tuketimini sınırlamak ve orneğin balık gibi sindirimi daha kolay olan yiyecekleri tercih etmek daha iyidir. 2. Basit Şekerler Aromalı sodalar veya bir şekerden sonra daha mı iyi hissediyorsunuz? Tatlı ve rafine gıdalarda (soda, cikolata, rafine tahıllar, hamur işleri vb.) bulunan şekerler sahte enerji sağlayıcılardır. Yediğinizde sizi guclendirirler ama kısa sure sonra cok daha buyuk bir duşuşe ve yorgunluğa neden olurlar. Basit şeker iceren gıdalar kandaki şeker seviyesini hızla artırır ve birkac saat sonra bir yandan atıştırma isteklerini tetiklerken, diğer yandan ani bir yorgunluğa neden olan hipoglisemiye (kan şekeri duşukluğu) yol acarlar. 3. İşlenmiş Gıdalar ve Hazır Yemekler İşlenmiş ve paketli gıdalar ve hazır yemekler cok tuzlu, cok yağlı, cok tatlı ama aynı zamanda besin ve vitaminler acısından cok fakirdir. Bu gıdalar neredeyse hic faydalı madde icermezler. Yorgunluk durumunda sadece işlenmiş gıdalar yerseniz, vucudunuza formda olması ve sağlıklı şekilde calışması icin ihtiyac duyduğu vitamin ve minerali sağlayamazsınız. İşlenmiş urunler neredeyse hic lif icermezler, cok az vitamin icerirler veya hic icermezler. Ayrıca aspartam ve glutamat gibi katkı maddeleri acısından da cok zengindirler. Kısacası yasaklanmak icin tum kriterleri karşılıyorlar. 4. Sıvı Yağ Sıvı yağlar da yorgunluğunuzu artırabilir ancak sadece bazıları. Bazı yağlar yorgunluğu artırırken bazıları azaltır. Bu ozellikle zeytinyağı gibi tekli doymamış yağ asitleri acısından zengin, sağlıklı ve enerji veren tum işlenmemiş edilmemiş yağlar icin gecerlidir. Ote yandan, doymuş yağ asitleri bakımından zengin ve pişirildiğinde toksik maddeler de acığa cıkarabilen aycicek yağı, palm yağı ve kolza yağı gibi yağalr yorgunluk anlarında tuketilmemelidir. 5. Tuz Fazla tuz, ceşitli maddelerin vucutta serbestce dolaşmasını engelleyerek su tutulmasını tetikler. Yorgunluk durumunda, vucudun yeterli su alabilmesi cok onemlidir, bu yuzden iyi bir detoks surecinde tuz diyetten cıkarılmalıdır. Ortalama olarak gunluk tuz alımı gunde 5 gr'ı gecmemelidir. 6. Kahve Uyanmak ve gune guzel başlamak icin her sbah kahve icer misiniz? Duşunduğunuzun aksine, bu alışkanlık sizi yorabilir. Nedeni, vucudun belirli zamanlarda duyularınızı uyarmak, sizi uyanık tutmak icin doğal olarak urettiği kortizol ile kafeinin uyardığı kortizol uretimi arasındaki catışmadır. Kortizol uretimi zirvedeyken (sabah 8 ile 9, oğlenden sonra 17:30 ve 18:30 arası) kahve icmek, vucudu strese sokar, kaygıya, ic saatin bozulmasına ve yorgunluğun artmasına neden olur. Kafein, vucudu uyarmayı amaclayan ama aynı zamanda vucudu strese sokabilen bir hormon olan kortizolun salgılanmasına neden olur. Yanlış zamanda alındığında stres yaratabilir ve vucudu yorabilir. Kahve molanızı iyi ayarlayın: 09:30 - 11:30 ve 13:30 - 15:00. Cunku bazı insanlar kahve gibi uyarıcıları oğleden sonra 3'ten sonra alarak uyku sorunları yaşarlar. Cayın guclendirici etkisi vucutta daha az gibi gorunse de kahve yerine oğun aralarında tuketilmesi tavsiye edilir. Faydalı etkileri kısa surede hissedilir ve yeşil cay gibi caylardaki antioksidanların zenginliği enerjiyi yenilenmesine yardımcı olur. 7. Tatlandırıcılar Aspartam gibi sahte şekerler, kan şekerinde ani yukselmelere neden olur ve bu da vucuda o anda enerji verir, ancak kan şekeri duşer duşmez buyuk bir baskı altında olan pankreas nedeniyle vucut yorulur. Bu nedenle meyvelerde bulunan fruktoz gibi doğal şekerler tuketmek daha iyidir. Sağladıkları iyi karbonhidratlara ek olarak, aynı zamanda vucut icin gerekli olan vitaminler ve mineraller acısından da zengindirler.
Yorgunlukla başa cıkmak icin anahtarlardan biri, doğru vitaminlerin yer aldığı yeterli ve dengeli bir diyet izlemektir. B1, B2 ve B5 Vitaminleri Bu uc vitaminin rolu, besinlerin vucut tarafından emilimini kolaylaştırmak ve bu besinlerin vucut icin enerjiye donuşmesini sağlamaktır. Ayrıca B1 vitamini strese ve sinirsel yorgunluğa karşı savaşma, B2 vitamini vucuda destek verme ve B5 vitamini beyinsel performansa katkıda bulunma ozelliğine sahiptir. Gunluk ihtiyacalr B1 vitamini icin 1.1 mg, B2 vitamini icin 1.4 mg ve B5 vitamini icin 6 mg'dır. Kuzu karaciğeri uc vitamini de icerir (0.46 mg B1, 4.31 mg B2 ve 12,6 mg B5). B1 ve B5 vitaminleri ayrıca tam tahıllar ve baklagillerde bulunur. B2 vitamini ise sut urunlerinde bol miktarda bulunur. B12 Vitamini B12 vitamini kırmızı kan hucrelerinin uretimi ve sinir sisteminin duzgun calışması icin gereklidir. Eksikliği anemi, buyuk bir yorgunluk, kas zayıflığı, nefes darlığı, carpıntı ve baş donmesine neden olur. B12 vitamini icin gunluk ihtiyac 2,4 mcg'dir. Ağırlıklı olarak sut urunlerinde, balıklarda ve ette bulunur. B12 vitamini sadece hayvansal gıdalarda bulunur. C Vitamini Mukemmel yorgunluk onleyici C vitamini, aynı zamanda bağışıklık guclendiricidir. Gorevleri virusleri ve mikropları etkisiz hale getirmek ve yok etmek olan hucreler olan B ve T lenfositlerinin coğalmasına yardımcı olurlar. Ayrıca kansızlığa karşı savaşmak icin gerekli bir mineral olan demirin vucut tarafından emilimini de destekler. Gunluk C vitamini ihtiyacı yaşla birlikte artar. Gunluk ihtiyac 75 yaşına kadar 110 mg, bu yaştan sonra 120 mg'dır. Sigara iciyorsanız, ihtiyacınız 130 mg'a yukselir, cunku her sigara 25 mg C vitamini yakar. Kivi, portakal, kırmızı biber ve su teresi gibi koyu yeşil yapraklılar da dahil olmak uzere meyve ve sebzeler C vitamini acısından zengindir. Fakat dikkatli olun, C vitamini ısıya ve oksijene karşı cok hassastır. Bu nedenle, faydalarından yararlanmak icin onu iceren yiyecekleri ciğ veya az pişmiş olarak tuketin. D Vitamini Guneşli olmayan gunlerde yetersiz D vitamini genellikle yorgunluk, kas zayıflığı ve depresyona neden olur. D vitamini icin ana kaynak guneş ışığıdır. Esas olarak guneşlenme ile vucutta sentezlenen D vitamini, gıdalardan da kucuk miktarlarda olsa da alınabilir. Gunluk D vitamini ihtiyacı ortalama oalrak 15 mcg'dir. İhtiyaclarımızın yaklaşık yuzde 70'i guneşlenme ile karşılanır. Vucut UVB ışınlarının etkisiyle D vitamini uretir, geri kalanı yiyeceklerle alınmalıdır. Vucutta yeterli D vitamini uretimi icin cıplak kollarla 15 ila 20 dakikalık bir guneşlenme yeterlidir, kışın guneş ışığı eksikliği D vitamini oranının duşmesine neden olur. Bu nedenle her gun D vitamini iceren yiyeceklerin tuketilmesi onemlidir. Yağda cozunen D vitamini sadece yağlı gıdalarda bulunur. 1 cay kaşığında 2.5 mcg D vitamini iceren morina karaciğeri yağı zirvededir. D vitamini ayrıca yağlı balıklarda da iyi miktarda bulunur. Sardalya ve somon balığı mukemmel kaynaklardır. Ayrıca fıstık, margarin, mantar, dana ciğeri ve yumurta da D vitamini alımımızı artırmamıza yardımcı olur.

