Elektrikli ve surdurulebilir bir gelecekte bataryaların yeri cok buyuk iken bu konuda yapılan yatırımlar dunya genelinde şimdiden meyvesini vermeye başladı. Bugunse Turkiye ’nin en buyuk holdingi Koc Holding ’ten onemli bir duyuru geldi. KAP ’a acıklama yapan Koc Holding, Ankara ’daki batarya uretimi yatırımına Koc Topluluğu ’nun katılması konusunda Ford ve SKO ortaklığına dair niyet mektubu imzalandığını duyurdu.
Holding tarafından paylaşılan acıklamaya gore ortaklıkla birlikte gercekleştirilmesi planlanan batarya uretimi, 2025 yılında yıllık 30 – 45 Gigawatt saat kapasite ile başlayacak. Hedefe ulaşılmasıyla birlikte bataryaların yeni nesil Transit aracların uretiminde kullanılması amacıyla Ford Otosan A.Ş. ’ye satışı konusu da değerlendirilecek.
[h=2]Avrupa'nın en buyuk uretim tesislerinden birisi olacak[/h]
Ford tarafından paylaşılan duyuruya gore SK On Co., Ltd. ve Koc Holding arasında imzalanan mektupla yolu gozlenen batarya uretim tesisi, Avrupa'nın en buyuk ticari otomobil bataryası uretim tesislerinden birisi olacak.
Bununla birlikte uretim tesisi, Ford tarafından paylaşılan acıklamaya gore 'işletme masraflarının' azaltılmasını sağlayarak Avrupa'daki buyuk ve kucuk işletme muşterilerine fayda sağlayacak, cevresel hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak.
[h=2]Koc Holding'in acıklaması[/h]
“Otomotiv sektorunde gelişen fırsatların incelenmesine yonelik suregelen calışmalarımız kapsamında, Ford Motor Company ("Ford") ve SK On Co., Ltd. ("SKO") ortaklığı ile Ankara'da gercekleştirilmesi planlanan batarya uretimi yatırımına Koc Topluluğu'nun katılması konusunda işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi amacıyla tarafların on niyetlerini iceren bağlayıcı olmayan bir Niyet Mektubu (MoU) imzalanmıştır. Proje kapsamında uretilecek bataryaların yeni nesil Transit aracların uretiminde kullanılması amacıyla iş ortaklığımız Ford Otosan A.Ş.'ne satışı konusu da değerlendirilmektedir. MoU uyarınca, taraflarca anlaşılması halinde uretime 2025 yılında yıllık 30-45 Gigawatt saat kapasite ile başlanması hedeflenmektedir.”
Koc Holding, bugun bir diğer haberle daha gundeme taşınmıştı. Holdingin sahibi olduğu Ford Otosan, Ford Romanya ’yı satın aldığını duyurmuştu. Bu iki buyuk haberin ardından hem Koc Holding hem de Ford Otosan hisse değerinde sırasıyla %5 ve %8 ’i aşkın artış gercekleşti.