Turkiye'de bir cok şarkı denetimden gecemediği icin gun yuzu gormeden yok olup gitti. Ozellikle 12 Eylul oncesinde hazırlanan albumler, yasakları aşamayınca doğrudan cop tenekesine gitti.

Yasaklar sadece 12 Eylul doneminde değil, sonrasında da surdu ve halende devam ediyor. Leman Sam'ın 1991 yılında cıkardığı "Ayak sesleri" albumundeki "Anladım" şarkısı da bu yasak cenderesinde tutuklu kaldı. Daha sonra yasağı kaldırılan şarkı cok sevilenler arasına girdi. Mutlaka hatırlarsınız sozleri şoyleydi;

Dun gece hic tanımadığım bir erkeğe/Sırf sana benziyor diye/Usulca sokulup merhaba dedim.Tanıdık bir huzur aradım/Şaşkın bakışlarında dun/Bildik bir soz bekledim/Eskiden kalma oylesine
Konuştu birşeyler soyledi/Beklediğim sozler bunlar değil/Yuzume baktı, gozlerime/Ama senin gibi değil. /Anladım ki hic kimse/Hic kimse sen değil/Hic kimse senin kadar./Canımdan ote can değil.

Peki bu şarkının neden daha doğrusu hangi cumleden dolayı yasaklandığını biliyor musunuz? Bunun icin ilk 4 mısrayı tekrar okuyun. Zira o 4 mısra şarkıyı yasaklatan bolum. Yasak gerekcesi ise Turk kadının tanımadığı hic bir erkeğe selam vermeyeceği...

SARIŞINIM DA YASAKLIYDI

Gulşen'in albumu ile yeniden dillere duşen "Sarışınım" şarkısının da uzun suredir yasaklı olduğunu biliyor muydunuz? Sezen Aksu imzasını taşıyan şarkı unlu sanatcının 1988 yılındaki albumun cıkış parcalarından biriydi. Ama cıkamadı cunku denetim engelini aşamadı.

Şarkı; "Gel gel sarışınım gel/Gel sana aşığım gel/Gel gel gun ışığım gel/ Gel cok karışığım gel" sozlerindeki cinsel ima (biraz zorlarsanız o imayı bulabilirsiniz) nedeniyle yasaklanmıştı. Cinsel imanın nerede olduğunu bulamadıysanız soyleyelim "karışığım" kelimesinde... Dediğimiz gibi biraz zorlamanız gerekiyor.

NE GULDUNYA NE DE ŞARKISI GULDU!

Yasaklardan payına duşeni alan son eser ise tore cinayetine kurban giden Guldunya icin yapılan şarkı... Hala yasaklı olan şarkı da sozleri icinde cinsel ifade bulunduğu icin yasaklandı. İşte şarkının sozleri kararı siz verin;

Guldunya;
Canım abim vurma beni/Bu dunyadan alma beni/Dokulur mu kardeş kanı?/Bir anadan doğmadık mı?/Bir memeden doymadık mı?
Bin bir yarayla tek bir kurşunla gitti gul dunya/Kim farkında kimin umurunda yandı (sondu) bir dunya
Seni gonderene soyle/Koydeki buyuk meclise/Daha cocuk yaşta ustume cıkan herife/Eğer boyle olursem iki elim yakanızda/ Hayaletim gezer duşer peşinize...

ALINTIDIR