besteci

1976'da ses sanatcısı Nur Yoldaş ’la evlendi. 70 ve 80'li yılların cok onemli bestecisi olan Yoldaş, Turk pop muziğine "Sultan-ı Yegah" gibi bir başyapıt armağan etti. 80'lerde, makam muziğiyle popun en iyi, en rafine bileşimini yarattı. Uluslararası yarışmalarda birincilik odulleri aldı. İstanbul Şehir Tiyatroları ve İstanbul Festivali direktorluğu yaptı. 1981'de bestelediği, eşi Nur Yoldaş'ın seslendirdiği Attila İlhan'ın şiiri Sultan-ı Yegíh 45'liğiyle Turk popunda cığır actı. 1991 yılından sonra uzun sure İstanbul, Buyukada'da inzivada yaşamayı secti. Son olarak İzmir'de kız kardeşinin yanına yerleşmişti.
25 Ocak 2016 tarihinde İzmir'de vefat etti.

HAKKINDA YAZILANLAR

Erguder Yoldaş 2002 yılında Hurriyet'ten Gulden Aydın'a konuşmuştu.

Erguder Yoldaş, 70 ve 80'li yılların cok onemli bir bestecisi. Turk popunun tıkandığı 80'lerde, makam muziğiyle popun en iyi, en rafine bileşimini yarattı. Uluslararası yarışmalarda birincilik odulleri aldı. İstanbul Şehir Tiyatroları ve İstanbul Festivali direktorluğu yaptı.

1981'de bestelediği, eşi Nur Yoldaş'ın seslendirdiği Attila İlhan'ın şiiri Sultan-ı Yegáh 45'liğiyle Turk popunda cığır actı. Ama 1987'de muzikseverler, bir haberle sarsıldılar. Erguder Yoldaş Buyukada'da munzevi hayatı secmiş, fundalıkların icinde yaşamaya karar vermişti. 1991'de İstanbul'a getirdiler, ama cok kısa bir sure sonra yeniden adaya kactı. Sevenleri, 13 yıl boyunca yalnız ve yoksul hayatına ilişkin tek tuk haberleri uzuntuyle okudu. Şimdi sıkı durun. Bir mujdemiz var: Erguder Yoldaş aramıza dondu. Hem de 40'ın uzerinde bestesiyle. Onumuzdeki hafta, Orhan Gencebay'ın kardeşi Burhan Gencebay'ın muzik şirketi Kervan Muzik'e gidiyor. 12 bestesinden oluşan albumu icin studyoya giriyor. Albumun mart ayında piyasaya cıkması bekleniyor. Albumunun adı: ‘‘Nu ’ ’. Yoldaş'ın bestelerini, İU Konservatuvarı Turk Muziği İcra Heyeti Oğretim Uyesi İlknur Acıkel yorumlayacak. Yoldaş'la bu muhteşem donuşunu, muziğini, projelerini konuştuk.

Buyukada yıllarınızı hatırlamak, anlatmak istiyor musunuz?

- Adaya ilişkin pek fazla bir şey yok. Gitme nedenim cok ozeldi. Anlatmak istemiyorum.

Ada yıllarında muzikten tamamen kopmuş muydunuz?

- Muziğe ara vermedim, beste calıştım. Şimdi 40'ın uzerine cıktı. Adada o kadar duzenli calışamıyordum. Burada tempom arttı. Adada 15-20 gunde bir besteye bakardım. Biraz beklesin, ne olacak, derdim. Şimdi gunde iki-uc beste yapıyorum. Birikmiş tabii. Cok keyifli. İlknur da okuldan gelir gelmez soruyor, bugun ne yaptın diye. Piyanoya ihtiyac var. En kısa zamanda temin etmek istiyoruz.

Ufukta hangi projeler gorunuyor?

- Konserler. Turkiye'de konser repertuvarı yapılmıyor, gazinolarla karıştırılıyor. Konser repertuvarı yapacağım. Konserin tarihini bilmiyorum. Ama şubat sonunda Anadolu yakasında bir konserimiz olacak. Kaset cıkacak. İlknur soyleyecek.

Burhan Gencebay'la album goruşmeleriniz ne zaman başladı?

- Besteleri istediler, peki dedim. Studyo aşamasını gizli tutuyorlar. Haftaya besteleri gotureceğim. Şubat sonunda kayda başlayacağız. Bestelerin hepsi birbirinden guzel olduğu icin albume 12 tanesini nasıl sececeğimi bilemiyorum.

Ne tur şarkılar dinleyeceğiz albumunuzde?

- Sultan-ı Yegáh tarzı. Usluptan sapma yok. Bu arada kompozisyon kitabı yazdım, oğlum Devrim'e verdim. İngiltere'de tertip (kompozitorluk) eğitimi goruyor. Şimdi yaptıklarımdan haberi var mı, bilmiyorum. Attila İlhan'ın iki şiirinin bestesi de var: İstintak Gazeli ve Suzi Dilara. Tanınmış şarkıcılar uslubu değiştirmez. Turk muziğinin uslubunu sabit tutmak gerekir. Değiştirilirse arabesk olur.

İstanbul'da sosyal hayata katılıyor musunuz?

- Anadolu Aydınlanma Vakfı'nın felsefe toplantılarına katılıyorum. Onumuzdeki hafta Şahika Tekand'ın tiyatro okuluna gideceğiz. İlknur orada şan dersleri veriyor. Bir iki goruşme yapacağız Tekand'la. Pazar gunu de (bugun) saat 16.30'da Radyo D 104.00'da Gecmiş Zaman Mimozaları'nda Hakan Eren'in konuğu olacağım.

Nelerin hayalini kuruyorsunuz?

- Calışmak, muziğe devam etmek, yeni eserler hazırlamak. Bunun dışında fazla bir şey duşunemiyorum. Yesterday; dun-bugun-yarın anlamına gelen bir sozcuktur. Dun ne yaptığıma bakarak bugun ne yaptığımı cozumleyebilirim ama yarın icin soylenecekleri duşunmek gerekiyor. Cunku somut bir şey yok. Bunun icin somutlamaya calışıyorum: Konserler vermek.

Ne diyorsunuz, ‘‘Donuşum muhteşem olacak ’ ’ mı?

- Donuşum muhteşem olacak. Ama hırsım kontrol altında. Ben genellikle ofkemi kullanırım. Sanatcıyı aktive eden, yonlendiren ofkesidir. Nefret, kin anlamına gelmez.

Neden butun projeler icin İlknur Acıkel'i sectiniz?

- İlknur'dan ayrılıp da yeni şarkıcı arayacak durumum yok. Bana gerekli olan şarkıcı yanımdayken başka birilerini aramanın anlamı yok. Bunca sene emek verdik. İlknur'la calışacağız. Yorumları, sesi fevkalade. Tam benim usluptan soyluyor.

TARKAN İYİ GOBEK ATIYOR AMA MUZİĞİ ONLARDAN FARKSIZ

Turk pop muziği yuzde 30 populer muzik ama yuzde 70 gobek kalıyor. Gobeklerini gosterip gobek atıyorlar. Tarkan da iyi gobek atıyor, ama muziği onlardan farksız. Bunu sanayi haline getirmişler ama muzik yok denecek kadar az. Beğendiğim kimse yok. Olacak gibi değil.

Bu ilişkinin aşkla meşkle ilgisi yok

Kadıkoy Kızıltoprak'ta, demiryoluna paralel bir sokak. Bitişik nizam apartmanlardan birinde, İU Konservatuvarı Oğretim Uyesi İlknur Acıkel oturuyor. Birbucuk aydır evinde Erguder Yoldaş'ı konuk ediyor. Baba kız gibiler. Bu bağın aşkla, meşkle ilgisi yok. İki muzisyenin kader birliği.

17 yıl once tanıştıklarında Erguder Yoldaş İlknur Acıkel'in sesini cok beğenmiş. Birlikte calışmaya başlamışlar. Şişli Sanat Merkezi'nde dershane acmışlar. Ardından studyo calışmaları gelmiş. İkibucuk yıl boyunca dizi film muzikleri, orkestra duzenlemeleri ve besteleri yapmışlar. Bu arada kaset calışmaları devam etmiş. Erguder Yoldaş 10 beste yapmış. İlknur Acıkel'in babası hastalanmış, evini değiştirmiş ve Erguder Yoldaş'la bir yıl goruşememişler.

‘‘1991'de Erguder Ağabey'in Buyukada'da olduğunu oğrendim ’ ’ diyor İlknur Acıkel. Konser ve kaset hayallerinin arasına Erguder Yoldaş'ın ada seruveni girmiş. Nerede olduğunu oğrenince, yıllar boyunca durmadan hocasını ziyaret ederek ikna etmeye calışmış: ‘‘Konservatuvarda ders biter bitmez adaya koşardım. ’ ’ İstanbul'a cağırmış hep onu. ‘‘Nihayet geldi. Ama ozel bir caba gostermedim, kendisi de istedi. ’ ’

İlknur Acıkel, Erguder Yoldaş'ın bestelerini soyleyeceği ‘‘Nu ’ ’ albumunden sonra yepyeni bir projenin hayalini kuruyor. Klasik Turk Muziği şarkılarını, Erguder Yoldaş'ın orkestrasyonuyla seslendirmek. Ama Yoldaş'ın bir şartı var. Buyuk bir orkestra olmalı! İstiyor ki Kultur Bakanlığı'nın desteğiyle Devlet Senfoni Orkestrası bestelerini calsın. Bu muhteşem konserin orkestra şefi de Erguder Yoldaş olsun. ‘‘Erguder Ağabey'in hit olmasını, gelmesi gereken yere gelmesini istiyorum. O zaten orada; ama bunu herkesin gormesini, dinlemesini istiyorum. ’ ’ Şimdi hayatının yegane gayesi bu. ‘‘O istediği surece yanındayım. ’ ’ Acıkel'in yeğeni Evren Dincgil, Bursa Belediye Konservatuvarı Turk Sanat Muziği Bolumu oğrencisi. Ama aynı zamanda Erguder Yoldaş'ın da oğrencisi. Yoldaş, ‘‘Onu kompozitor olarak yetiştireceğim, cok yetenekli ’ ’ diyor.

VEFAT-HABER

Erguder Yoldaş hayatını kaybetti
25 OCAK 2016

Erguder Yoldaş hayatını kaybetti"Sultan-ı Yegáh" şarkısı gibi cok sayıda unutulmaz eserin bestecisi olarak un yapan Erguder Yoldaş hayatını kaybetti. Erguder Yoldaş bir suredir hastalığı nedeniyle tedavi goruyordu.

Yaklaşık 20 gun once zaturre teşhisiyle hastanede tedavi altına alınan Yoldaş, sabaha karşı tum mudahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

6 Haziran 1939'da doğan Yoldaş, bir donem eşi olan Nur Yoldaş ile 1981 yılında cıkardığı "Sultan-ı Yegah" albumuyle Turk pop muzik tarihinin onde gelen albumlerinden birine imza attı.

Bir donem Buyukada'da yaşadığı inziva hayatıyla gundeme gelen Yoldaş, yaşamının son doneminde İzmir'de kız kardeşiyle yaşıyordu.

ACI HABERİ ERGUDER YOLDAŞ'IN ESKİ EŞİ DUYURDU

Acı haberi Erguder Yoldaş'ın eski eşi Nur Yoldaş sosyal medyadan duyurdu.

HABER

Erguder Yoldaş ’tan geriye onlarca eser kalmış
DHA 24 Eylul 2016

İzmir ’de, zaturre tedavisi gorduğu sırada 77 yaşında hayatını kaybeden Turkiye ’de 1970 ve 1980 ’li yıllarda yaptığı bestelerle tanınan muzisyen Erguder Yoldaş ’tan geriye cok değerli eserler kaldığı ortaya cıktı.

Babalarından kalan ozel eşyalarını inceleyen cocukları, unlu bestecinin yaşamının son anlarına kadar surekli muzik eseri urettiğini belirledi. Yoldaş ’ın hemen piyasaya cıkmayı bekleyen 20 eserinin hazır olduğunu, 60 ’nın notalarının yazılı olduğunu anlatan muzisyen oğlu Tunc Devrim Yoldaş, "Bu eserler, raflarda kalmamalı" dedi.