Danıştay Başkanı

hukukcu

Huseyin Husnu Karakullukcu

15 Haziran 1948 tarihinde Giresun'un Gorele ilcesinde doğdu. Ankara Gazi Lisesi'ni bitirdi. 1970 yılında Ankara Universitesi Hukuk Fakultesi'nden mezun oldu. 17 Şubat 1973 tarihinde mesleğe başladı. Gorev unvanı 14 Mayıs 1981'de Danıştay Tetkik Hakimi olarak değişti. Sivas İdare Mahkemesi Başkanlığı, Adalet Mufettişliği, Adalet Başmufettişliği, Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Mudurluğu, Adalet Bakanlığı Musteşar Yardımcılığı gorevlerinde bulundu.

31 Ağustos 2000 tarihinde Danıştay uyeliğine secildi. Danıştay 2. Daire uyeliği ardından 1. Daire uyeliği gorevini yuruttu. 8 Haziran 2011 tarihi itibariyle Danıştay başkanlığına secildi. Paris Uluslararası Kamu Yonetimi Enstitusu'nu bitirdi. Fransızca biliyor. Evli ve bir cocuk babası.

HABER

Karakullukcu: 'Yargıda tek catı ’ hantal bir yapı ortaya cıkarır
11 Mayıs 2013

Meclis gundemine gelen ‘yargıda tek catı ’ teklifine Yargıtay ’dan sonra Danıştay da karşı cıktı.

Danıştay Başkanı Huseyin Karakullukcu, bunun olması halinde “idamesi zor hantal bir yapının ortaya cıkacağını” soyledi. Karakullukcu, 2010 yılındaki referandumla birlikte yargının ozgurlukler konusunda daha kararlı olduğunu da ifade etti.

Danıştay Başkanı Huseyin Karakullukcu, AK Parti ’nin ‘yargıda tek catı ’ teklifine karşı cıktı. Yargının bir butun olarak reforma tabi tutulmadan, sadece yuksek yargının birleştirilmesinin olumlu sonuc vermeyeceğini soyleyen Karakullukcu, bunun olması halinde tek yuksek yargı organı bunyesinde farklı usul hukumleri, hukuk gelenekleri ve ictihatlar doğacağını belirtti. Ardından şu uyarıda bulundu: “Bu suretle yargının mevcut sorunları daha da derinleşecek, karmaşık ve idamesi zor hantal bir yapı ortaya cıkacaktır.” Danıştay ’ın 145. kuruluş yıldonumunde yaptığı konuşmada 12 Eylul referandumuna da temas eden Karakullukcu, Anayasa ’da yapılan değişikliklerle yargının insan haklarına yaklaşımının değiştiğini, artık yargı organlarının ozgurluklerin korunması konusunda cok daha kararlı olduğunu ifade etti. 15 Haziran ’da yaş haddinden emekliye ayrılacağını hatırlatan Danıştay Başkanı, Anayasa Mahkemesi ’nin Yuce Divan salonunu esprili bir dille eleştirdi: “Heyetin girdiği sırada yukseklerden bir tıkırtı duydum. Eyvah, Hazreti İsa gokten iniyor herhalde dedim. Kafamı kaldırdım bizim arkadaşlara benzer bir grup var. Yargıtay Başkanı ’ma sordum, ‘Bunlar gokte ne arıyorlar? ’ dedim. ‘Onların tarzı oyle, burada oturuyorlar. Burası Yuce Divan salonu. ’ dedi. Bizde boyle bir uygulama yok. Yuksekte olanlar duşunsunler.”

Danıştay ’ın 145. kuruluş yıldonumu sebebiyle dun toren duzenlendi. Programa, TBMM Başkanı Cemil Cicek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıc, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile cok sayıda yuksek yargı mensubu katıldı. Torende konuşan Danıştay Başkanı Huseyin Karakullukcu, yeni anayasa calışmalarına değindi. Yargı hizmetlerinin yeniden kurulması ve teşkilat yapısının belirlenmesinde anayasa koyucunun takdirinin soz konusu olduğunu belirterek, “Yargıda reform yapılması gerektiği bir sır değildir. Artık Danıştay ve Yargıtay ’ın dosya baskısından kurtarılması, tutarlı ve ilkesel karar vermesine olanak sağlaması gerekir.” dedi. Bununla birlikte, bir butun olarak yapısal reforma tabi tutulmadan yargıyı tek catı altında birleştirilmesine karşı olduğunu kaydetti. Reform olmadan sadece yuksek yargı olanaklarının birleştirilmesinin olumlu sonuc vermeyeceğini ifade eden Karakullukcu, “Bunun olması halinde, tek yuksek yargı organı bunyesinde farklı hukuk gelenekleri ve ictihatlar doğacaktır. Bu suretle yargının mevcut sorunları daha da derinleşecek, karmaşık ve idamesi zor hantal bir yapı ortaya cıkacaktır.” uyarısında bulundu.

Danıştay Başkanı, insan haklarının korunmasında yargının onemine de temas etti. Ancak yargının, bu temel gorevini uzun zaman yerine getiremediğini vurgulayarak, “Yargının verdiği bu kararlar nedeniyle toplumun gelişmesi yavaşlamış, demokratik değerler zayıflamış, bireylerin geleceğe yonelik beklentileri azalmış ve adeta toplum bir butun olarak umitsizliğe itilmiştir.” değerlendirmesinde bulundu. 2010 ’da Anayasa ’da yapılan değişikliklerle yargıda bu yaklaşımın değiştiğini anlatan Danıştay Başkanı, şoyle konuştu: “Artık yargı organları ozgurluklerin korunması konusunda cok daha kararlıdır. Son zamanlarda Danıştay ’ın ozgurlukler lehine verdiği kararları, bu işlevinin bir gereği olarak değerlendirmek doğru olur.”

Karakullukcu, farazi tehlikelere dayanılarak hak ve ozgurluklerin kısıtlanması yoluna gidilmemesini de istedi. Kurgusal olarak uretilen tehlike algısı uzerinden ozgurluklerin kısıtlanmasına Turkiye ’nin uzun yıllar tanıklık ettiğini hatırlatarak, “Tehlikelerin olcusuz buyutulmesinin varacağı sonuc, ozgurluklerin luks olarak algılanmasıdır. Uygarlık tarihi bir toplumda ozgurluklerin kısıtlanmasıyla guvenliğin sağlanamayacağını bize oğretmektedir.” diye konuştu. Cozum surecine desteğini de yineleyen Huseyin Karakullukcu, surecin halka daha fazla zenginlik, adalet ve insan hakları şeklinde olumlu yansıyacağı kanaatinde olduğunu sozlerine ekledi.

DANIŞTAY BAŞKANI ’NDAN ESPRİLİ MESAJLAR

15 Haziran ’da yaş haddinden emekliye ayrılacağını hatırlatan Huseyin Karakullukcu, son konuşmasında esprili mesajlar da verdi. Konuşma metninin ardından irticalen sozlerini surduren Danıştay Başkanı, Anayasa Mahkemesi ’nin yerden yuksek tasarlanan Yuce Divan salonunu esprili bir dille eleştirdi. “Hakimin yukseği alcağı yoktur. Olsa olsa aralarında tecrube, kıdem farkı vardır.” diyen Karakullukcu, Yuce Divan Salonu ’nda yapılan kuruluş yıldonumu toreninde yaşadıklarını şoyle anlattı: “Heyetin girdiği sırada ’yukseklerden bir tıkırtı duydum. Eyvah, Hazreti İsa gokten iniyor herhalde dedim. Kafamı kaldırdım bizim arkadaşlara benzer bir grup var. Yargıtay Başkanı ’ma sordum, ‘Bunlar gokte ne arıyorlar? ’ dedim. ‘Onların tarzı oyle, burada oturuyorlar. Burası Yuce Divan salonu. ’ dedi. Bizde boyle bir uygulama yok. Yuksekte olanlar duşunsunler.”

Kesinleşen yargısal kararların herkesi bağlayacağını da hatırlatan Karakullukcu, “Hak arayan ‘adalet bu mu, bunu hak etmedim ’ diyor. Yanlışlık yapmaya hakkımız yok. Ondan sonra vatandaş geliyor kararınız bizi tatmin etmedi, sizi Allah ’a havale ediyorum diyor. Bir havaleyi anlarım, ikiyi anlarım, ucu tolere ederim. Allah ’ın 6-7 milyar kulu var, hep bizimle mi uğraşacak? Biraz kendimize dikkat etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Huseyin Karakullukcu, adaletin simgesi teraziyi de Danıştay amblemine koymayı duşunduklerini esprili bir dille şoyle dile getirdi: “Baktık, amblemde teraziyi yerleştirecek yer yok. Bazı arkadaşların goruşunu alalım dedik. Her kafadan ses cıktı. Hukukcuya bir şey sorulur mu? Sorduğuma, soracağıma pişman oldum. Yapamadık arkadaş, teraziyi koyamadık. Sordular, ‘Siz nesiniz, yuksek mahkeme, niye teraziniz yok? ’ diye. ‘Bize gerek yok ’ dedim, ‘Niye gerek yok? ’ dediler. Kardeşim biz o kadar guzel dağıtıyoruz ki adaleti, teraziye gerek yok, el yordamıyla goz kararıyla veriyoruz işte. Oyle alışmışım ki gozum kapalı bile bu işi yaparım, teraziye gerek yok.”

HABER

Danıştay Başkanı Karakullukcu: Referandum yargı kararının onune gecemez!
13 Haziran 2013

Danıştay Başkanı Huseyin Karakullukcu, Gezi Parkı'nda yapılacak projenin referanduma goturulmesi fikrine ilişkin, "Bunu referandum olarak algılayamıyorum. Daha cok kamunun istek ve arzusunu ortaya cıkarmak icin yapılan bir oylama. Bu yargı kararının onune gecemez. Hukuk devleti deyince yargı kararı esastır" dedi.