Mimar. Ermeni asıllı olan Hovsep Aznavur, Halic kenarındaki Sveti Stefan Bulgar Kilisesi ’ni inşa etti. Cibali Tutun Fabrikası da eserleri arasındadır. Yazar Hasan Kuruyazıcı, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan ‘Sveti Stefan Bulgar Kilisesi ’ adlı kitabında, mimar Aznavur hakkında bilgi veriyor. Kuruyazıcı, konuyla ilgili olarak kendisiyle yapılan bir roportajda, ermeni mimar Aznavur ’u şoyle anlatıyor; “Aznavur, İtalya ’da eğitim gorduğu icin celik inşaat konusunda bilgisi bulunuyordu. İstiklal Caddesi ’ndeki Mısır Apartmanı ’nı yaptıktan sonra bir de Heybeliada ’da koşk yapmış Abbas Halim Paşa ’ya. O koşk şimdi yerinde yok. Cunku koşku sokup goturmuşler. Koşkun hemen yanında hizmetlilerin kalması icin yapılmış binada yaşayanların anlattıklarına gore; Paşa, Koşk ’un sokulup Mısır ’a goturulmesi konusunda vasiyet etmiş; civi kullanılmadığı icin ‘Vidalı Koşk ’ olarak tanınan ahşap koşk, vidalarından sokulerek Mısır ’a goturulmuş. Anlatılanlar doğruysa, Aznavur tamamıyla prefabrike bir yapı ortaya koymuş”
Hasan Kuruyazıcı, kişisel olarak Aznavur hakkında bir araştırma yaptığını, Kevork Pamukciyan ’ın bu konuda kendisine yardımcı olduğunu ifade ediyor. Pamukciyan oldukten sonra ermeni kulturu hakkında araştırma yapma konusunda sıkıntıya duştuğunu belirten Kuruyazıcı, sozlerini şoyle surduruyor; “Aznavur konusunda araştırma yapmak istediğimi soyledim. O da elinde Aznavur ’a ilişkin birtakım belgeler bulunduğunu belirtti. O ’nu kaybettikten sonra belgelere ulaşamadım. Belgelere ne olduğunu da bilmiyorum” ( )
Kaynak:Ermeni Portreleri Hudavendigar Onur Burak Yayınları İstanbul 2000
Hasan Kuruyazıcı, kişisel olarak Aznavur hakkında bir araştırma yaptığını, Kevork Pamukciyan ’ın bu konuda kendisine yardımcı olduğunu ifade ediyor. Pamukciyan oldukten sonra ermeni kulturu hakkında araştırma yapma konusunda sıkıntıya duştuğunu belirten Kuruyazıcı, sozlerini şoyle surduruyor; “Aznavur konusunda araştırma yapmak istediğimi soyledim. O da elinde Aznavur ’a ilişkin birtakım belgeler bulunduğunu belirtti. O ’nu kaybettikten sonra belgelere ulaşamadım. Belgelere ne olduğunu da bilmiyorum” ( )
Kaynak:Ermeni Portreleri Hudavendigar Onur Burak Yayınları İstanbul 2000