Snoop Ra: merhaba efsun ilk once roportaj icin teşekkur edirim rap dinlemeye yeni başlayanlar icin kendini tanıtır mısın? Efsun: Ben teşekkur ederim İzmir´de yaşıyorum 2000den bu yana muzik yapıyorum 3 underground album yaptım bir universite olayım vardı bu sene askıda şuan Beat Pazarı bunyesinde muzik yapmaya devam ediyorum
Snoop Ra: beat pazarında cağdaş emir var senin o bunyende başlaman nasıl gercekleşti?
Efsun: Beat Pazarı Emir tarafından kuruldu ben İstanbul´da okurken Beathowen olarak ilk duşunmuştu o zaman soylemişti bana ve ben o zaman bitik bir haldeydim beni yeniden programladı daha sonra zaten Emir yıllardır arkadaşım yani isim değil ben arkaşlarımla calışıyorum Cağdaş Moralpartre Domino Eral hepimiz dostuz yani
Snoop Ra: hepside başarılı insanlar peki beat pazarı hakkında biraz bilgi alabilir miyim?kimler beat pazarından faydalanabilir?
Efsun: Evet bende iyi muzik yaptığımıza inanıyorum Rap dışında melodik işlerde var Raggae RnB vs.. sanırım artımızda burda.Emir Cağdaş ve Moralpartre gibi super beatmakerlar var İzmir Karşıyaka´da bir studiomuz var isteyen herkes tabi Emir´in oncelikli iş yapmak istemesi onemli faydalanabilir.
Snoop Ra: R6B demişken muhteşem iki tane parca yaptın benim favoriyerim jakuzi jazzy ve soyle adlı parca soyle adlı parcayı soracağım ilk once parca nasıl oluştu muhteşem bir parca cok duygusal yazarkenki duyguların nelerdi?
Efsun: Eda´yla ilk once Hangimiz?(Bırak Beni) adlı parcayı yaptık onu yaparken bana daha duygu yuklu bir altyapı yolla bir daha ki sefere demişti Soyle´nin beatini attığımda işte bu dedi hatta direk ustune soylemeye başlamış evde pilot kaydını aldı bana yolladı ben İstanbul´da okuyodum o sene yurtta actım dinledim direk etkilendim ve sozlerini yazdım daha sonra Beyoğlu´nda bir studioda kaydını aldım ama icime sinmedi cunku mix bilgisi sıfır bir insandı studio sahibi kaldı parca ben İzmir´e dondum kendi evimde kaydettim tekrar Eda´da yeniden aldı kaydını ve ortaya cıktı.
Snoop Ra: super olmuş yani benim hitlerimin arasında peki jakuzi jazzy nasıl oluştu herkes değişik bir calışma dedi?
Efsun: Jazkuzi ve Jazzy´nin ilk once ben kaydını aldım deneme cubuk mic onboard ses kartı hatta sozlerinde bulunma sebebide budur: )Daha sonra Esin dinledi parcayı cok sevdi beraber yapma kararı aldık zaten biz onunla surekli denemeler yapıyoruz ondada aynı durum var oyle sınadık kendimizi biraz sonra kaydını aldık biraz megalomanlık var parcada dinlediğinizde ama bu hadi biz insanlara şunu yapalım . şunu diyelim diyerek ortaya cıkmadı gayet icimizde ki samimi sozler ve megalomanlıkta değil evet değişik bir calışma oldu anlatmak istediğimizde buydu alışılmışın dışında garipseyebilirsin ama hoşuna gider ben guzel olduğuna inanıyorum bu parcanında belkide benim şuana kadar yaptığımın en iyisiydi bu.Birde şunu soylemek istiyorum bu soundu ben getirdim vs..
Diye bir şey yok bu sound coktan girmişti zaten ve alası yani bunuda soyliyim.
Snoop Ra: bana gore efsun underground tan cıkması gereken bir insan sonucta uzun zamandırn site sahibi ve rap dinleyen bir insan olarak seni oyle goruorum var mı bir album calışması bandrollu yoksa daha bekleyecek miyiz?
Efsun: Yok hayır şoyle anlatayım surekli yeni bişeyler denemeyi cok seviyorum iyi yada kotu deneyip once kendi arkadaşlarımdan muzik kulağına inandıklarıma dinletiyorum.Yani daha tam bişey oturtmuş değilim ama her muzik yapan insan gibi bende muziğimi herkese ulaştırmak ve bundan da para kazanmak istiyorum.Yorumun icin cok teşekkur ederim zamanı var en azından bence bu muziğin en iyi produksiyonu ile beraberim yaptığım zaman da cok iyi birşey yapacağımın garantisini verebilirim.
Snoop Ra: umarım kısa zamanda daha cok insana sesini duyuyursun cunku bunu hakkediyorsun peki efsun rap ,R&b dışınrda kimler feat yapar ?rock ,pop?
Efsun: İnşallah diyelim. Hicbir fikrim yok bu konuda pop sanatcısı ile yapacağımı sanmıyorum ama alternatif olarak işini iyi yapan insanlarla featler olur.Eda´da jazz sanatcısı misal onunla yaptım,yaptığım muziğe yakışacak insanlar olucak pop icin soyledim ama rock cok uzak değil insanlara uc geliyor ama kesinlikle değil orneği Rapangels´dır super keyifli bir calışma cıkardılar Kacak´la ortaya. Yurtdışından cok iyi seslerle featlerim olucak şuan kontaktayım hepsiyle bunu soyleyebilirim RnB sanatcısı bunlar.
Snoop Ra: evet rapangels ta başarılı izmirden cok değişik sesler ,muzik yapan insanlar cıkıyor ayr ıbir hava sanırım orada izmir hakkındaki duşuncelerin neler?
Efsun: Evet Rapangels,Eral,Esin underground olarak benim haz alarak dinlediğim ve cok iyi işler yapacaklarına inandığım isimler.İzmir´de bizim dışımızda ben iyi muzik yapabilen kimsenin olduğuna pek inanmıyorum İndigo ve Big-o´da super muzik yapan insanlar dinlediklerim bunlar benim bu şehirde başkada dinlemiyorum.
Snoop Ra: son zamanlarda bazı ortaya cıkan fakat R&b yaptığını sanan insanlar var tv izlemiştim kadının biri turkiyede tek ben r&b yapıyorum demişti cok gulmuştum senin duşuncelerin neler?
Efsun: bu soru cok guzel.Turkiye´de benim RnB yaptığına inandığım ilk ses Doa sonrasında Esin yeni yeni ısınmaya başladı ve Almanya´dan Tuba vde cıkanlar konusuna gelince bence hepsi komedi: )yani bu işin ozunu bilerek yapan yok bende pek bilmiyorum ama dinliyorum gercekten araştırıyorum buluyorum ve karşılaştırınca guluyosunuz.Erkek olarakta Kangroove adında bir grubun solisti var Bora oda gercekten araştırıyorum buluyorum ve karşılaştırınca guluyorsunuz.Erkek olarakta Kangroove adında bir grubun solisti var Bora oda gercekten işi bilen cok iyi bir ses Emir Raggae yapsada Emir´de cok iyi RnB okuyan tekniğini bilen birisi dinleyen olarak soyluyorum bunları.
Snoop Ra: yılbaşı jpdate i yapacağımı biliyorsun ve tum roportajlarımda iyi ismilerle yaptım ve şu sorusu yordum herkes rap yapyıor fakat tutulamayanlar oluyor ve bazıları bırakıyor bazıları bırakmıyor acaba herkes yapmalı mı?
Efsun: Bilmem herkes yapmalımı sorusuna yanıt vericek kadar iş yapmadım tutulanlar-tutulmayanlar = muzik yani iyi muzik yaptığın surece isterse reklamın olmasın hicbirşeyin olmasın kazanırsın ornek Cashflow bu albumleri plak şirketi yuzunden aksilikler yaşadı klipleri gec kaldı tanıtım konserleri olmadı vs.. ama Cashflow neredeyse bu ulkede bircok ev,araba,iş yeri bi yerlerde calıyo ben duyuyorum . buda muziğini icten ve iyi yaptığın surece herkese dinletebilirsin anlamına cıkar.Yapanlar kazanır yapamayan kaybeder bu benim icinde gecerli herkes icin gecerli.
Snoop Ra: sence para ,un rapi bozuyor mu mesela coğu kişi 50 centi sevmez cunku adam para hasatsı su şirketi bile kurdu ve coğu kişinin anti patisini topladı underground ruhunu kaybeder mi acaba sonucta para kazanınca parasız olduğu zamanki duyguların kaybedebilir mi?
Efsun: bu soru cok doner dolaşır kişiyle alakalıdır bozmak isteyen insan bozar kendini para kotu birşey değildir olmadığı zamanda bozan insanlar vardır e o zaman onlar hangi ruhta?para ve un yaşam standartını arttırır kullanmasını bilirsen cok daha iyi işler yapıp cok daha onemli insanlara ulaşırsın pozitif bakarsak boyle negatif bakarsakda hızlı bir yaşamın icinde kendini kaybedersin o zaman sende değişirsin hatta kazandığın icin kaybedersin performansın duşer yaptıklarınla insanları kendinden soğutursun cunku artık o sen değilsindir.Ama ben kotu birşey olduğuna inanmıyorum.
Snoop Ra:Efsun ileride 45-50 yaşına gelidğinde rap ile ilgili ne yapmayı duşunur?
Efsun: Kafamda ki butun planların biteceğini sanmıyorum eğer işler iyiye giderse zamanla daha iyisini kurgulayacağımdan eminim ha bi once ki sorudan ornek vereyim cok guzel para kazanmaya başladım işler rayına oturdu diye duşunursek ilk once muzik yaptığımız yere yatırım olur sonra herkesin bir ozel hayatı var orda mutlu huzurlu bir şekilde yaşayarak daha sağlıklı ve super işler yapmaya devam ederim.
Snoop Ra:Efsun’un yarın icin projeleri neler turk rap dinleyenleri neler bekliyor surpriz?
Efsun: Baştan beri soyluyorum bilmiyorum banada surpriz.