akademisyen, yazar
1938 yılında Şanlıurfa'nın Birecik İlcesinde doğdu. Aynı yerde ilk ve ortaokul oğrenimi yaptı. 1957 yılında Gaziantep Lisesi'ni bitirdi. 1961'de Ankara Universitesi İlahiyat Fakultesi'nden mezun oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ceşitli okullarda oğretmen ve yonetici olarak calıştı. 1975 yılında İstanbul Ortakoy Eğitim Enstitusu'nde oğretmenlik yaptı. 1976-78 İstanbul Yuksek Oğretmen Okulu Mudurluğu gorevinde bulundu. 1985 yılında Marmara Universitesi İlahiyat Fakultesi'ne oğretim gorevlisi olarak gecti. Bir yıl sonra İstanbul Universitesi İktisat Fakultesi Sosyal Yapı ve Sosyal Değişme Anabilim Dalında doktorasını tamamladı. Sırasıyla yardımcı docent, docent ve sonra profesor unvanlarını aldı. Marmara Universitesi İlahiyat Fakultesi'nde Din Sosyolojisi oğretim uyeliğinden emekli oldu.
Calışmaları felsefe, sosyoloji, din sosyolojisi ve İslÂmi sosyoloji calışmaları uzerinde yoğunlaşmıştır. Ceşitli dergi ve gazetelerde makaleleri yayınlandı. Evli ve uc kız babasıdır.
ESERLERİ:
Gunumuzde İslÂmiyet ve Milliyetcilik (1978)
Sosyolojiye Gore Halk-Millet-Devlet (1982)
Tarihi Maddeciliğin Tahlil ve Tenkidi (1984)
Hayatın ManÂsı (1984)
Sosyoloji Acısından Din (1988, 1993, 1998)
Sosyolojide Temel Bilgiler ve Tartışmalar (1990,
1997)
Turk Toplumunun LÂiklik Anlayışı (1993)
İslÂm Sosyolojisine Giriş (1994)
Maddeci Felsefenin Cıkmazları (1996)
Humanizm ve Ataturk Devrimleri (1998)
Cağdaşlaşma, Yabancılaşma ve Kimlik (2003)
Humanizm ve Turkiye
İslam'ın Sosyolojik Yorumu
Kurban ve Din
1938 yılında Şanlıurfa'nın Birecik İlcesinde doğdu. Aynı yerde ilk ve ortaokul oğrenimi yaptı. 1957 yılında Gaziantep Lisesi'ni bitirdi. 1961'de Ankara Universitesi İlahiyat Fakultesi'nden mezun oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ceşitli okullarda oğretmen ve yonetici olarak calıştı. 1975 yılında İstanbul Ortakoy Eğitim Enstitusu'nde oğretmenlik yaptı. 1976-78 İstanbul Yuksek Oğretmen Okulu Mudurluğu gorevinde bulundu. 1985 yılında Marmara Universitesi İlahiyat Fakultesi'ne oğretim gorevlisi olarak gecti. Bir yıl sonra İstanbul Universitesi İktisat Fakultesi Sosyal Yapı ve Sosyal Değişme Anabilim Dalında doktorasını tamamladı. Sırasıyla yardımcı docent, docent ve sonra profesor unvanlarını aldı. Marmara Universitesi İlahiyat Fakultesi'nde Din Sosyolojisi oğretim uyeliğinden emekli oldu.
Calışmaları felsefe, sosyoloji, din sosyolojisi ve İslÂmi sosyoloji calışmaları uzerinde yoğunlaşmıştır. Ceşitli dergi ve gazetelerde makaleleri yayınlandı. Evli ve uc kız babasıdır.
ESERLERİ:
Gunumuzde İslÂmiyet ve Milliyetcilik (1978)
Sosyolojiye Gore Halk-Millet-Devlet (1982)
Tarihi Maddeciliğin Tahlil ve Tenkidi (1984)
Hayatın ManÂsı (1984)
Sosyoloji Acısından Din (1988, 1993, 1998)
Sosyolojide Temel Bilgiler ve Tartışmalar (1990,
1997)
Turk Toplumunun LÂiklik Anlayışı (1993)
İslÂm Sosyolojisine Giriş (1994)
Maddeci Felsefenin Cıkmazları (1996)
Humanizm ve Ataturk Devrimleri (1998)
Cağdaşlaşma, Yabancılaşma ve Kimlik (2003)
Humanizm ve Turkiye
İslam'ın Sosyolojik Yorumu
Kurban ve Din