Rusya ’nın Ukrayna ’ya başlattığı askeri operasyon nedeniyle, 300'e yakın Kırım Turku Turkiye'ye sığındı. Gecici olarak Edirne'de konaklayanların arasında 14 yıllık hayatına 2 goc sığdıran Evelina Kurtseitova da var. Gidecekleri bir yeri olmadığı icin Edirne'deki Doktor Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'ne yerleştirilen Kurtseitova ve ailesinin tek hayali, yeniden eski duzenlerine kavuşmak. Kurtseitova, savaşın başlamasıyla her şeylerini Kiev'de bırakıp annesi ve kız kardeşiyle Turkiye'ye geldiklerini, savaşın bircok aileyi dağıttığını, bombardıman nedeniyle cocukların yetim kaldığını anlatan Kurtseitova, babası, yakınları ve arkadaşlarını orada bıraktıkları icin cok uzgun olduğunu ifade etti. Kırım'da daha once yaşanan olaylar nedeniyle Kiev'e goc etmek zorunda kaldığını aktaran Kurtseitova, "Ben 14 yaşındayım ve bu benim ikinci gocum. 2014 yılında da Kırım'dan Kiev'e gocmek zorunda kalmıştık. Şimdi de Turkiye'ye geldik. Babam orada kaldı. Allah kimseye boyle acılar yaşatmasın." dedi. Turkiye'yi cok sevdiğini, bu nedenle Kiev'de Turkce şarkılar ezberleyip soylediğini anlatan Kurtseitova, ozellikle "Canakkale" turkusunu soylerken duygulandığını dile getirdi. Kurtseitova, tahliye sırasında ve sonrasında kendilerine yardımcı olan Turkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yetkililerine teşekkur etti.