Sarımsak, tum dunya mutfaklarında kullanılan populer gıdadır ve sağlığa ircok faydası olduğu bilinmektedir. Sarımsağın faydaları cok eski zamanlardan beri biliniyor ve kullanılıyordu ve hatta eski cağlarda her derde deva olarak kabul ediliyordu. Sarımsağın faydaları ucucu kukurt bileşikleri alliin ve allisin de dahil olmak uzere icerdiği bircok aktif bileşenden gelir. Sarımsak ayrıca antioksidanlar, flavonoidler, mineraller ve proteinler icerir. Genel sağlık uzerinde iyileştirici cok ceşitli işlevleri olduğu kabul edilen sarımsağın tum faydalarını korumak icin ciğ, ince kıyılmış olarak tuketilmesi tavsiye edilir. Ciğ ve kıyılmış sarımsak tum aktif bileşenlerini, ozellikle de buyuk miktarlarda bulunan allisini icerir. Sarımsak, pişirildiğinde faydalarının bir kısmını kaybeder. Ciğ sarımsağın faydalarını elde etmek icin pişmiş olarak uc kat daha fazla sarımsak yenilmesi gerektiği tahmin edilmektedir. Bircok insan ciğ sarımsağı iyi sindiremez ancak faydalarının buyuk coğunluğunu korumak icin pişirme bitiminden birkac dakika once sıcak yemeklere eklemek mumkundur. Toksik hale gelmemesi icin komurleşmemesi gerekir.
Duzenli olarak tuketildiğinde sağlığı iyileştirici ozellikleri olan sarımsağın 7 ozel faydası şunlardır: Guclu Bir Antioksidandır Sarımsak, vucudun antioksidan kapasitesini artırmaya yardımcı olan guclu bir antioksidan kaynağıdır. Siyah sarımsakta daha fazla antioksidan bileşik vardır. Beyaz sarımsağın antioksidan iceriğini en ust duzeye cıkarmak icin ciğ yemek en iyisidir. Sindirime Yardımcı Olur Sarımsak sanılanın aksine sindirimin iyi bir yardımcısıdır. Sarımsağın sindirim uzerindeki faydaları karaciğer fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur ve aynı zamanda bağırsak florasının dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Beyaz sarımsağı sindirmekte zorlanan kişiler icin siyah sarımsak daha sindirilebilir olduğu icin tercih edilebilir. Bağışıklığı Guclendirir Sarımsak vucudun doğal savunmalarını guclendirerek, bağışıklık sistemini guclendirir. Zararlı mikroorganizmalara karşı savunmaya katkıda bulunan sarımsak, bağışıklık sisteminin muthiş bir yardımcısıdır. Sarımsağın faydaları aynı zamanda solunum sisteminin duzgun calışmasını da sağlar. Kalp Dostudur Sarımsağın faydaları kalp sağlığının yanı sıra damar sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Kılcal damarlarda kanın iyi dolaşımını sağlar, normal homosistein seviyelerini korur ve kalp sağlığını iyileştirir. Kolesterolu Dengeler Sarımsak, normal kolesterol seviyelerinin korunmasına ve normal kan lipid seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Strese Direnci Artırır Sarımsağın faydaları, vucudun gecici strese karşı direncini artırmaya da yardımcı olur. Zayıflatıcı Etkisi Vardır Sarımsak vucudun şeker metabolizması uzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve vucudun insuline duyarlılığını artırır. Kan şekerini dengeleyici etkisi ile iştahı bastırır ve aclık krizlerini onler.
Siyah sarımsak, bir sarımsak turu değil sarımsağı oksitleyen ve siyah rengini veren bir fermantasyon işlemidir. Japonya'dan gelen bu işlem, beyaz sarımsakta bulunan aktif bileşenleri arttırmayı ve aynı zamanda bulunmayan maddeleri sentezlemeyi mumkun kılıyor. Ote yandan, beyaz sarımsağın ana etken maddesi olan ve ona tat ve koku veren allisin, fermente edilmiş siyah sarımsağa daha hafif ve tatlı bir tat veren s-allil-sistein'e donuşuyor. Beyaz sarımsak ve siyah sarımsağın ozellikleri coğunlukla benzerdir. Sarımsak, doğal savunmayı guclendirmeye yardımcı olur ve bağışıklık fonksiyonuna katkıda bulunur. Bakteri ve mantar gibi zararlı mikroorganizmalara karşı da cok gucludur. Kalp ve damar sağlığının yanı sıra solunum sisteminin duzgun calışmasına ve karaciğer fonksiyonunun iyi olmasına da yardımcı olur. Siyah sarımsak, antioksidanlar bakımından daha yoğundur ve ozellikle kolesterol seviyelerini korumak icin daha etkilidir.Ancak beyaz sarımsağın zararlı mikroorganizmalara karşı daha etkili olduğu bilinmektedir.
Sarımsağın kalp ve damar sistemi uzerindeki faydalarından yararlanmak icin gunde 1 ila 2 diş taze sarımsak veya gunde ortalama 6 gram sarımsak tuketilmesi gerektiği tahmin edilmektedir. Sarımsağın solunum yolu ve doğal savunma uzerindeki faydalarından yararlanmak icin gunde yaklaşık 4 diş veya gunde yaklaşık 16 gram taze sarımsak tuketimi gereklidir. Sarımsak ayrıca farklı şekillerde besin takviyesi olarak da tuketilebilir. Kapsullerde, fermente edilmiş siyah sarımsak, ekstrakt halinde veya hatta sarımsak yağı şeklinde bulunabilir. Her gıda takviyesi, uygun dozlarda sarımsak konsantrasyonu icerir. Cok nadir gorulen bir kan metabolizması hastalığı olan Porfiria hastalığında sarımsak tuketilemez. Kan dolaşımına olan etkilerinden dolayı ameliyat oncesi ve sonrasında cok miktarda sarımsak tuketilmemesi onerilir. Gunde yaklaşık 4 gram, yani bir diş sarımsak normal olarak tuketilirse bir tehlike oluşturmaz.


