Turkiye İstatistik Kurumu (TUİK), ocak ayına ilişkin sanayi uretim endeksi sonuclarını acıkladı. Buna gore, ocakta takvim etkisinden arındırılmış sanayi uretim endeksi gecen yılın aynı ayına gore yuzde 7,6 yukseldi. Arındırılmamış sanayi uretim endeksinde de yıllık bazda yuzde 8,2 artış oldu. Ocak ayında uretimin aylık duşuşunde İran'dan Turkiye'ye gelen doğalgazın arıza dolayısıyla kesintiye uğraması, OSB'lerde enerji kısıtlarına neden olmuştu. Bu durumun uretime etkisi olduğu belirtiliyor. Sanayinin alt sektorleri incelendiğinde, endeksin ocakta madencilik ve taş ocakcılığı sektorunde bir onceki yılın aynı ayına gore yuzde 8,3, imalat sanayi sektorunde yuzde 7,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme uretimi ve dağıtımı sektorunde yuzde 5,6 arttığı goruldu.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi uretimi ocakta, Aralık 2021'e kıyasla yuzde 2,4 azaldı. Soz konusu ayda bir onceki aya gore madencilik ve taş ocakcılığı sektoru endeksi yuzde 11,2 artarken, imalat sanayi sektoru endeksi yuzde 3,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme uretimi ve dağıtımı sektoru endeksi yuzde 1,6 duştu.