Manowar size ne ifade ediyor?
Manowar grubunun adı sizce nereden geliyor?
Manowar neden bir cok metal dinleyicisine kotu tanıtılmaya calışılıyor?
Manowar iddia edildiği gibi faşist bir grup mudur?
Soruların cevaplarına gecelim.
Manowar'ın adı "Man Of War " dan gelmektedir.Yani "savaşın adamları , savaş adamları ,savaş ile doğup buyuyen insanlar v.b." bir cok ifade tarzına sahiptir.
Manowar dediğimiz zaman insanların aklına hemen kılıclar ile sahneye cıkan, Harley Davidson delisi, Harley'leri ile sahneye dalan ve Harleyler ile konserler veren , motorları ile ulkeler arası turlar duzenleyen, dinleyicilerinin : "Brothers of metal" veya "Kings of Metal" diye tanımladıkları , cılgın bir davulcuları (Scott'ın şanını bir cok kişi biliyordur) ve sahnede cığlıkları ile seyircileri sanki mitolojik savaşlara goturen bir vokale (Eric Adams) sahip olan bir heavy metal efsanesi olarak gelir.

[IMG]http://img246.**************/img246/5155/manowarnew03bigww3sd7.jpg[/IMG]

Tabi ki bu yukarıda sayılan olgulara karşı, Manowar'a bircok başka yakıştırmalarda da bulunulmuyor değil.
"Faşist olduğu, Irak a savaşa giden paralı askerlere gaz vermesi icin dinletildiği, kendilerini diğer gruplardan daha ustun gordukleri ve Amerikan sermaye guclerine gizliden para aktardıkları gibi" bircok asılsız iddialarda bulunuldu bu zamana kadar ve hala da bulunuluyor.

[IMG]http://img301.**************/img301/4576/manowar094ggqf6.jpg[/IMG]

Manowar'ın felsefesini, şarkılarında neler anlatmak istediklerini ve en onemlisi konserleri bile bir kez izlemeden grup hakkında atıp tutmalar ; insanların Manowar'a karşı soğutulmasının yanında, Manowar'ı bir Turk ve dunya duşmanı grup sanmalarına neden oluyor ve Manowar'ın Turkiye'de verdiği konserlerde gruba cok fazla ve aşırı tepkiler vermelerine neden oluyor.
Eğer faşist bir grup arıyor ve illaki bir gruba faşist, kominist veya bunun gibi bir ideolojinin yakıştırmasını yapmak istiyorlarsa; soad, system of dawn, rammstein gibi gruplara bu yakıştırmaları yapmaları gerekiyor benim goruşume gore.
Cunku Manowar'a yapılan yakıştırmalar , aynen bu grupların muzik anlayışlarına ve dunya goruşlerine uyuyor.

Kaldı ki bence hic bir gruba, faşist , kominist gibi yakıştırmalar yapılmaması gerekiyor, cunku muzik hicbir siyasi grubun veya ideolojinin urunu değildir ve olamazda.
Muzik ile hicbir ideolojinin insanlara aşılanmaya calışılması doğru bir davranış değildir ve etik de değildir.

Muzik , insanların duygularını her tur yonden anlattıkları bir olgudur siyaset, kin , kavga , gurultu, kesmek , bicmek değildir.

Bir zamanlar Manowar'a bu yakıştırmalarda da bulunulmuştu:

Ayrıca Manowar Amerikan milliyetciliğinin en onemli temsilcilerinden biridir ve sozlerindeki kılıclı anlayış da ABD'de etkin bir akımın yansımasıdır. Şeytanın ve hizmetkarlarının dunyaya ineceğini ve sadece ABD'li kaslı adamların (saf ırk olduklarından) kılıclarla onlara karşı duracağı duşuncesinin temsilcileridir.

[IMG]http://img143.**************/img143/9890/manowar125gfvk7.jpg[/IMG]

Manowar, goklerdeki iyi ve kotu arasında yapılan savaşın ardından dunyaya duşen kotu melek Lucifer'ın gunun birinde guclerini toplayıp insanları tepelemeye geleceğini, demonların yardımıyla yapılan bu savaşta bu sefer kotuluğun hakim olacağını vurguluyor şarkı sozlerinde. (bu bilgiler Burak Eldem'in 2012 Marduk'la randevu adlı kitabında da biraz anlatılır ; Lucifer Katolik inancında temel 7 şeytandan bir tanesidir...)"

Bu yakıştırmaların ne kadar doğru olup olmadığını tam bilemeyiz.
Cunku ben Manowar'ın butun şarkı sozlerini bilen birisiyim ve boyle bir yaklaşımlara hic bir zaman şarkı sozlerinde rastlamadım.
Eğer merak eden varsa araştırabilir tabi ki, benim goremediğim derin anlamları dikkatli araştıran bir kişi gorebilir.

Burasını sizin vicdanlarınıza ve size bırakıyorum ve Manowar hakkında bazı kucuk bilgilere geciyorum.

- Yeni album hakkında:

Cıkacak yeni albumun ismi Gods of War olarak acıklandı.Album adından da belli olacağı gibi daha cok 'Brothers of Metal' ruhundan odun vermeyerek mitolojik konuların ele alacağı duşunuluyor. Albumden once cıkacak single adından da yavaş yavaş kendini belli ediyor zaten.

[IMG]http://img147.**************/img147/3/050723manowar12md4xn0.jpg[/IMG]

The Son's of Odin --------> Gods of War
(single) ---------------> (album)

-Manowar Sign On The Hammer'da albumunde dunyanın en sesli grubu secilmişti.Uzun bir aradan sonra Hannover'de kendi gurultu rekorlarını kırdılar.Guinness tarafından gorevlendirilen iki ses uzmanı,Manowar şehri sarsarak en ses şiddetini 10 tonluk,12 metre genişliğinde 7 metre uzunluğunda ki amplifikator ve haporlerden cıkan 129.5 desibel ses kaydetti.Bu olay Tum Avrupa'yı şaşkına cevirmişti.

-Karl'ın gruba katılması hayli ilginc bir rastlantıdır.

Bir gun Joey'in motoru arızalanır ve 1 sokak yukarıdaki tamirciye motorunu cekerken başka biri (Karl) Joey'in motoruna carpacak gibi olur.İkili tartışmaya başlar ve diğer elemanlarda katılırlar.Boylece Karl ile Manowar'ın yolları kesişmiş olur.İyi ki de kesişti.

Death Tone, Warlord, Wheels of Fire, Return of the Warlord Manowar'ın motosiklet uzerine olan parcalarıdır. Karl'ın gruba girişi de bir motosiklet kazasıyla Joey ile tanışmasıyla oldu.Malum bu en son single'ın ertlelenme olayı da Karl'ın biR motosiklet kazasında yaralanmasıyla oldu.

-Warrior's Prayer Joey'in dedesinin anlattığı hikayelerden esinlenip yazılmıştır.

The Warrior's Prayer:

Dede bana bir hikaye anlat
Olur git hikaye kitabını getir
Hayır hayır onlardan değil gercek bir hikaye
Gercek bir hikaye?
Evet bana cocukluğunu anlat
Olur oyleyse seni zamanda cok gerilere goturmem lazım
" Onuc yaşımdaydım soğuk bir kış gununde
Buyulu ormanda gezerken atların ve silahlı adamların seslerini duydum
Kendimi yurumeye ve bu seslerin kaynağını bulmaya zorunlu hissettim
Ormandan cıktığımda bir tepede duruyordum arkamda Dunyanın Askerleri vardı
Durmuşlardı bekliyorlardı İcimden neyi kimi bekliyorlar dedim
Bir anda kuzeyden bir ruzgar esti ve elinde celik bir kılıcla bir atlı cıktı
Sonra guneyden başka bir tanesi elinde bir savaş kılıcıyla
Doğudan bir ucuncu elinde civili bir sopayla geldi
Ve sonunda batıdan elinde buyuk bir savaş cekiciyle son atlı geldi
Onlarla beraber olum askerleride bir Olumsuzler ordusu tarafından
Takip edildiler Sayıca azdılar ama gozlerindeki bakış onların bugunu ancak
Zaferle veya olumle terk edeceklerini soyluyordu Ve buyuk bir sessizlik oldu
Kalbim heyacanla atmaya başladı fırtına bulutları gokyuzunu kararttı yağmur başladı
Dort ruzgar butun gucleriyle estiler bir ağaca tutunmak zorunda kaldım
Ve dordunun silahlarını havaya kaldırdıklarını gordum uyarmadan
Savaş cığlıklarıyla saldırıya başladılar doğrudan savaşa koştular
Dunyanın ordularını buyuk bir carpışmayla karşıladılar
Yerin sarsıldığını hissedebiliyordum toprak o gun bol bol kan icti
Dortlunun herbiri tek başlarına birer fırtına gibiydiler
Duman dağıldığında binlercesi olmuştu Ortalıkta cok fazla kan vardı
Vucutlar savaş alanında aynı ruzgardaki kahverengi yapraklar gibi
Kırılmış ve parcalanmış yatıyordu Ve dordunu tepeye doğru koşarken gordum
Arkalarında olum askerleri belirdi onlara bağlılık yeminiyle
Ve dordu Savaşcının Duasını okudular

SAVAŞ TANRILARI SİZE SESLENİYORUM
KILICIM BENİMLE BERABER
ŞEREFLİ BİR HAYAT SURERİM
TUM SAHTE GURURDAN UZAK
KIRBACI BUYUK GUCLU BİR SELAMLA ENGELLEYECEĞİM
EĞER YENİLİRSEM BENİ OLUMLE KAPLAYIN
ZAFER SAYGINLIK BİRLİK
SELAM SELAM SELAM...

Ve ayağa kalkıp baktığımda Dunyanın Ordularının onları bitmez bir şekilde
Selamladığını duydum ve onların zafer sesleri heryerde yankılandı
Evet, hikaye buydu beğendin mi
Evet harikaydı
oo iyi sevindim şimdi yatağa
Dede
Evet?
Bu dort adam kimdi
Kimler miydi?
ONLAR METALİN KRALLARIYDI !!!

Sonucta bir hikayede olsa bunu okuyunca insanın tuyleri diken diken oluyor.İşte Manowar'un Metal muziği ayakta tutmasında ki etkenlerden bir tanesi; İNANC.

-Manowar ın 1980 in sonunda New York Auburn da doğduğunu biliyoruz ve Joey DeMaio nun Black Sabbath icin bass/pyrotech olarak calıştığını da eklemek istiyorum.

Başlangıcta Sabbath İngiltere'de New Castle City Hall'da bir gosteride calarken Joey ManOwaR'un gercek gitaristi Ross The Boss'la tanıştı. O sırada Ross The Boss, Sabbath destekli bir grup olan Shaking Street icin calıyordu. Her ikisi de iclerindeki bu metal sevgisini paylaştıkları icin ManOwaR fikrinde birleşmeleri uzun surmedi. Daha sonra metalin en buyuk sesi olan Eric Adams ve baterist Donny Hamzik'i bulduktan sonra ManOwaR ilk albumleri olan BATTLE HYMNS'ı cıkardılar.
Sonrada yollarına devam ettiler.
Yollarında şu muzisyenler ile calıştılar ve bazıları hala gruptalar:

Grupta calan elemanları bir arada gostermek gerekirse:

VOKAL Eric Adams 1980- (hala grupta)
GİTAR Ross Friedman 1980-88
David Shankle 1989-93
Karl Logan 1994- (hala grupta)
BAS Joey De Maio 1980- (hala grupta)
DAVUL Karl Kennedy 1980
Donnie Hamzik 1981-82
Scott Columbus 1982-91 (hala grupta)
Rhino 1992

-Kings of Metal unvanı fanların Manowar'a verdiği bir unvandır.Sonra grup bu unvanı Kings of Metal isimli şarkıyı yaparak ve bulunduğu albume bu ismi vererek gercekleştirdi.

-Courage parcası Scott'ın buyuk bir kaza gecirdikten sonra hayatta kalmayı başaran oğlu Anthony John Columbus'a adanmıştır.

-Unlu yonetmen Orson Welles olumunden birkac yıl once o etkileyici sesiyle Manowar ile birlikte Dark Avenger ve Defeder parcalarını seslendirdi.

-Genelinde motorcu olarak bilinen Manowar işi iyice geliştirmiş ki Karl motor yarışalarına katılır olmuş.Hatta bir seferinde ayağını kırmış.Konsere ise koltuk değnekleriyle cıkıp Manowar grubunun bir uyesi olduğunu herkese gostermiştir.

[IMG]http://img207.**************/img207/9438/jessicapj8vq1.jpg[/IMG]

-Manowar'ın albumleri:
Battle Hymns 1982
Into Glory Ride 1983
Hail to England 1984
Sign of the Hammer 1984
Fighting the World 1987
Kings of Metal 1988
Triumph of Steel 1992
Hell of Steel 1993
Louder than Hell 1996
Hell on Wheels 1997
Anthology 1998
Hell on Stage 1999
Warriors Of The World 2002

Manowar gecen yıl İstanbul da konser verdi ve konserde bir mujde daha verdi.
ManOwaR yeni albumde Turkce şarkı yapacaklarından bahsetmişti.
Sanıldığı gibi şarkı sadece bize yapılmayacak.Bir şarkıyı bircok Avrupa diline cevrilecek ve album ya single hangi ulkede cıkarsa o ulkenin dilinde olacak. Standard bir uygulamaymış.Yani sadece bize değil.Ancak sozler,anlamlar ve kavramlar haliyle diğerlerinden farklı olur.
Ama yinede bu bence buyuk bir şeref, başka hicbir yabancı grubun yapmadığını Manowar ilk kez gercekleştirecek inşallah.

İşte bundan dolayı Manowar , Manowardır.
Guinness rekorlar kitabına en yuksek seste muzik yapan muzik grubu olarak gecen, Kings Of Metal olarak kabul edilen , bircok gruba ilham kaynağı olan bir heavy metal felsefesidir Manowar.