İpek Tenolcay, Tuba Buyukustun, Ceyda Duvenci, Sinem Guven, Burcu Kara, Bennu Yıldırımlar ve Demet Evgar gibi unluler, gecen hafta Meme Vakfı yararına duzenlendiği soylenen 'Rowenta ile Pembe Hayat' adlı kampanya kapsamında kamera karşısına gecmiş, meme kanserine dikkat cekmek amacıyla duzenlenen kampanya icin yarı cıplak soyunan unlu isimler goğuslerini pembe bir obje ile kapatarak Bennu Gerede'ye poz vermişti.
Ancak Meme Vakfı gonderdiği bir basın acıklaması ile kampanya ile hicbir ilgilerinin olmadığını acıkladı. Acıklamada, 'Projenin vakfımız ile ilgisi yoktur. MEVA-Turkiye Meme Vakfı'na ait soylemler ve vakıf logosu izin alınmadan kullanılmıştır. Projenin hazırlanması ve basına iletilmesi surecinde hicbir aşamada MEVA-Turkiye Meme Vakfı bilgilendirilmemiş ve onayı alınmamıştır. İlgili kişi ve kurumlara, vakıf gonullulerimize ve kamuoyuna duyurulur' denildi.
TARAFLAR NE DİYOR
Dr. Can Gurbuz (Turkiye Meme Vakfı Başkanı)
Sanatcıları ve halkı suistimal ettiler
Bir ay once beni cep telefonundan arayan bir hanım, kendisine Meme Vakfı icin unlu kadınların resimlerini cekeceğini ve bir sergi yapacağını soyledi. Biz kendisine bir sivil toplum orgutu olarak projelere acık olduğumuzu ifade edip mutlaka bizimle bir araya gelerek bu konuyu tum detayları ile goruşmesi gerektiğini ilettik. Ancak daha sonra konuyla ilgili bizimle irtibata gecen olmadı. Bu olayı sanatcıların ve halkın iyi niyetini suistimal olarak değerlendiriyoruz. Bu kampanyayı biz de basından duyduk. Herhangi bir girişimde bulunmadan once, konunun hangi kaynaktan ve ne şekilde basına iletildiğini araştırmak ve olayı netleştirmek icin zamana ihtiyacımız vardı.
Nalan Sozer (Projeyi ustlenen firma yetkilisi)
'Kadınların erken teşhis konusunda daha duyarlı davranması icin onların tanıdıkları unlulerin katılacağı bir proje duşundum. Meme Vakfı Yonetim Kurulu Başkanı'nın sozlu onayından sonra bana yollanan bilgi ve logoyu basına gonderilen bultene ekledim. Ancak karşılıklı olarak yazılı bir sozleşme imzalanmadı. Fakat ne yazık ki bazı yayınlarda unlulerin fotoğraf cektirmeyi kabul etme nedenleri ihmal edilerek sadece poz verme bicimleri uzerinde duruldu. Ayrıca basına gonderilen bultende, projenin Meme Vakfı'nın Meme Kanseriyle Mucadelesine destek vermek amacıyla yapıldığı hususu ozellikle belirtilmiş olmasına rağmen, proje ne yazık ki basın tarafından Meme Vakfı’nın projesi olarak ifade edilmiştir. Boyle olunca kampanya icin gonullu olan bazı sanatcı dostlarım, Meme Vakfı ve sergi sponsoru olan şirket fevkalade rahatsız oldular. Bunun icin uzgunum.'
Poz veren unluler ne diyor
Sinem Guven
Benim de sizler gibi geniş anlamda bir bilgim yok. Ben Meme Vakfı yararına bu pozu verdim. Şimdi ben de anlamadım durumu. Ortada vakıfla konuşulmamışken neden vakfın ismi kullanılsın ki. Ama onların haberi olmadan boyle bir işe kalkışılamayacağını duşunuyorum.
Burcu Kara:
Benim de annem kanserdi. İnsanları bilgilendirmek icin boyle bir projede yer almayı kayıtsız şartsız istedim. Arkasında Meme Vakfı var ya da yok bilmiyorum.
Bennu Yıldırımlar
Biz Meme Vakfı ile ortaklaşa yaptık bu calışmayı. Onlardan bağımsız hareket edilmedi.