metabolizmayı calıştıran yiyecekler metabolizmayı calıştıran bitkiler hızlı yiyecekler diyet yiyeceklerimiz icin calışanlar

Metabolizmamı nasıl calıştıracağım ve kilomu nasıl kontrol altında tutacağım" diye duşunuyorsanız uzman yanıtı burada!

Soru: Alışkın olmadığım kadar gun boyunca cok fazla oturmamı gerektiriyor. Cok dikkatli yemek yiyorum ve haftada 3 veya 4 saat egzersiz yapıyorum, fakat kendimi cok kotu hissediyorum. Metabolizmamı nasıl calıştıracağıma ve kilomu nasıl kontrol altında tutacağıma dair herhangi bir tavsiyeniz var mı?

Cevap:
The American College of Sports Medicine son gunlerde, tam da sizin sorunuza hitap eden antrenman sıklığını ( haftada kac kere), yoğunluğunu( ne kadar zor), suresini ( her zaman ne kadar uzunlukta) anlatan antreman rehberi yayımladı. ACSM, bir kerede tum bir egzersizi yapacak vaktiniz yoksa egzersizlerin daha kısa uc hamlesini yapmanın bircok sağlık yararı olduğunu buldu. Metabolizmanızı guclendirmenizin en etkili yolu, egzersiz yapmaktır ve ACSM’a gore, kısa sureli aktiviteler yapmak, uzun aktiviteler kadar etkili olabilir.

İşinizde oturarak calışmak zorundaysanız hergun 3 kere 10 dakikalık antreman yapmak hedefiniz olsun. Nasıl? İşe gitmek icin araba kullanıyorsanız, arabanızı iş yerinize uzak bir yere park edin ve kalan yolu yuruyun. Eğer toplu taşıma aracına biniyorsanız, bir - iki durak once inin ve kalan yolu yuruyun. Bunlar sadece sizin egzersiz yapmanızı sağlayacak birkac basit aktivitedir. Orneğin; hergun gidiş gelişinize hergun 20 dakika bu aktiviteyi eklerseniz ( her yol 10 dakika), molanız boyunca 10 dakika yururseniz, hergun 30 dakika ek aktivite yapmış olursunuz. Bu her hafta 2,5 saat egzersiz yapmak demektir.

Diğer bir opsiyon, patronunuzun calışma yerinizi ayarlanabilir bir masa ustu ile donatıp donatmadığına bakmaktır, eğer oyle ise calışırken ayakta durabilirsiniz.

Bunun yanında zihinsel olarak, uyarıcı ve hergun 20 veya 30 dakika ayakta durmak vucudunuzu guclendirecek ve aynı zamanda korkunc genişlemeyiı azaltabilecektir. Oturmaktansa ayakta durarak daha cok kalori yaktığınızı biliyor musunuz? Ortalama bir insan oturduğu bir saat boyunca 100 kalori, 1 saat ayakta duran bir insan ise 140 kalori yakar. Bu fark gercekten onemli.

Normal haftalık 3 veya 4 saatlik egzersiz calışmalarınıza % 10 veya % 15 daha eklemenizi duşunmenizi sağlayacak bir nokta daha. Hafta boyunca toplam kalori harcamanızı arttıracaktır ve yeni işinizin izin vermediği aktiviteler hazırlamanıza yardım edecektir. Ne yapmaya karar verirseniz verin, hemen başlayın, destek icin bir arkadaş bulun ve egzersizinize sadık kalın.