dayakla ilgili sozler dayak ile ilgili atasozleri dayakla atasozleri hakaret eden erkek dayak ile sozler
Araştırmacı Filiz Bingolce şiddetin dilini araştırdı. “Dil Dayakları” adlı araştırmaya gore, erkek kadına şiddet uygulamadan once ağır hakaret ediyor, kadınsa kavga buyumesin diye sesini cıkarmıyor.

Araştırmaya gore erkeklerin en sık kullandıkları hakaretlerin başında bir kufur geliyor: "O.."

Turkiye’de ‘Kadına Yonelik Aile İci Şiddetin Ortak Dili’ araştırıldı. BM Turkiye Nufus Fonu’nun desteğiyle hazırlanan ve onumuzdeki hafta acıklanacak olan ‘Dil Dayakları’ araştırma raporundan carpıcı sonuclar cıktı.

Saldırgan bir akraba kadına yoneltilen kufur, argo, tehdit, hakaret, aşağılama ve her turlu kotu soz araştırmacı Filiz Bingolce tarafından kayda alındı.

Bingolce Ankara, İstanbul, Konya, Erzurum ve Urfa’da şiddet mağduru, farklı gelir ve sosyal statuye sahip 65 kadınla yuzyuze goruştu. Sozel şiddeti uygulayan erkeğin her kesimden cıkabildiği tespitinde bulunan Bingolce, “Şiddeti uygulayanın kimliği acısından baktığınızda tum eğitim ve gelir grupları ile sosyal statu mensubu erkeğin aile ici şiddeti ‘meşru ve haklı’ olarak kabul edebildiği potansiyel şiddetci olduğunu gordum” dedi.

Şiddetin aktorlerinin baba, koca, sevgili, nişanlı, kaynana ve kardeş olduğunu belirten Bingolce, zaman zaman kadınların da (anne, kaynana ya da gorumce gibi) şiddet uyguladıklarını soyledi ve, “Dilsel ve fiziksel şiddet uygulayan erkek şiddeti ne ayıp, ne gunah, ne de suc kabul ediyor. Hatta bazı erkekler bu hareketlerini temel haklar ve ozgurlukler icinde bile sayabiliyor” dedi.

DAYAĞA ‘DİL DAYAĞI’ EŞLİK EDİYOR

Araştırmacı Filiz Bingolce, el dayağı ile dil dayağı arasındaki ilişkiyi şoyle acıkladı: “Kadınların kafasında yer etmiş şiddete ilişkin iki kategori bulunduğunu soyleyebilirim. Bunlardan biri el dayağı, diğeri ise dil dayağı. Saldırgan tarafından bir monolog olarak tekrarlanan aşağılama, hakaret, kufur ve tehdit sozcukleri daha cok aile bireylerine karşı dayak oncesinde fikrini kabul ettirme, haklarını sınırlama, otekinin sozlerinin gecerliliğini yok etme, varlığını aşağılama, etkisini azaltma ya da bir sindirme aracı olarak kullanılıyor. Kufur bazen tek başına etkili olabiliyor. Ancak sozun bittiği yerde saldırgan, kufurun yetmediğine inanıyorsa o zaman kaba kuvvete başvuruyor.”

ARAŞTIRMACIYI YANILTAN SONUC

Argo ve kufur konusunda daha once de araştırmalar yapan Bingolce, şiddet uygularken sınırlı sayıda sozcuğun kullanılmasını şaşırtıcı bulduğunu soyleyerek, “Araştırmada, cok sayıda hakaret, tehdit, kaba soz ve kufur bulacağımı sanıyordum ama Turkiye’de gorulen o ki insanlar şiddet uygularken uc aşağı beş yukarı aynı sozleri kullanıyor” dedi.

EN COK ‘O..’ KULLANILIYOR

Kadınlara tehdit amaclı soylenen sozlerin başında “seni dağa kaldırırım”, “yuzune kezzap atarım”, “seni ayağa duşururum”, “arkana adam takarım” gibi tehditler ilk sırada yer alıyor. Kufurler arasında ise en sık başvurulanı ise ‘o..’ sozcuğu.

Bingolce en sık kullanılan bu sozcukle ilgili olarak, “Erkeklerin ayrımsız en fazla başvurdukları kadına yonelik şiddet sozcuğu olma ozelliği taşıyor. Ote yandan kadınların en fazla incindiği aşağılama sozcuğu de kendi ifadelerinden anlaşıldığı kadarıyla bu. Sozcuk, erkeğin kadınlık durumuna ilişkin en aşağılık bulduğu hal mi yoksa kadının en hassas noktası mı, elbet bunu tam olarak tespit etmek icin daha kapsamlı bir calışma yapmak gerekiyor. Şuphe yok ki eşine, sevgilisine, kızına ‘o..’ diyen erkek yarattığı yabancılaştırma hali nedeniyle başvurduğu şiddeti kendi kafasında meşru ve haklı hale getiriyor. Nedense erkekler kadınları en fazla ‘sahiplendikleri’, ‘başka durum ya da kişilerden sakındıkları’, ‘koruma altına aldıkları’ anda bu sozcuğu kullanıyor ve ardından da dovuyorlar” dedi.

DAYAK NEDENLERİ:

Gulmek

Kısa etek giymek

Eve gec gelmek

Cevap vermek

Aynaya bakmak

Evin icine sinek girmesine neden olmak

Aşık olmak

Eğitim almak istemek

KADINLARIN VERDİKLERİ KARŞILIKLARI:

Kadınların buyuk bolumu kufurlere hicbir karşılık vermiyor, cunku şiddetin boyutunun buyumesinden korkuyor. Bazıları ise şu sozlerle karşılık veriyor.

Onu sana iade ediyorum

Senin ailendir

Kendinsin

Sensin

Hakaret ve kufur listesi

Dil Dayakları araştırmasında erkeklerin kadınlara ettiği hakaret ve kufurlerin tam listesi de yer alıyor.

Filiz Bingolce’nin goruşmelerden yola cıkarak hazırladığı ‘Dil Dayakları’ kitabının sonuna ‘dil yaraları listesi’ ekledi. Listede bulunan bazı sozler şoyle:

Ağzını burnunu dağıtırım
Ağzını yırtarım
Aklını alırım
Allah belanı versin
Ameliyat ederim
Anam avradım olsun seni eşşek sudan gelene kadar dovecem
Anan kotu
Anasına bak kızını al
Angut
Aptal
Arkana adam takarım
Artist
Asarım keserim
Aşağılık kadın
Ateşin başına vurdu
Ayağa duşururum
Ayı
Baban uyuz
Babasının pi*i
Bacaklarını kırarım
Benim kolemsin
Beyinsiz
Bıcağı al karnına sok
Bilgisiz
Boğazını kesecem
Cahil
Cerceveni dağıtırım
Cirkin
Curuk kadın
Curumuşsun
Dadı
Dağa kaldırırım
Davul olasın
Dayaktan oldururum
Deli
Dinsiz
Domuz
Dostundan geliyorsun
Dumbuğun kızı
Dumbuk
Dunyanın o...su
Eksik etek
Elimde kalırsın
Eşek
Eşek cobanı
Eşeklik yaptım evlendim
Eşyasın
Eteğine ettiğimin karısı
Facanı aşağı alırım
F*hişe
Fettan
Gavurun dolu
Genelev kadını
Genelevlere duşesin
Geri zekalı
Git o..luk yap getir
Gittiğim kadınlar sana ayna olurlar
Gorgusuz
Gozunu keserim
Hayvan
Hoşt
İmansız
Kadın erkeğin elinin kiridir
Kadın olsaydın da elinde tutsaydın
Kafanı gozunu kıracam
K*hpe
K*hpe yapacam sizi
K*ltak
Kancık
Kanı bozuk
Karnını deşerim
Kepaze
Kimden peydahladın
Komaya sokarım
Kopartacam
Kolemsin
Kopek
Kopekler de doğuruyor
Kotu kadın
Kotu yola duşesin
Kullanıcam seni
Kuru
Kuş beyinli
Lan
Manyak
Mezarına tukurmem
Mikrop
Ol geber
Pasaklı
Pavyon karısı
Pavyona mı duşecen
Pısırık
P*c
P*clerinizle donup gelesiniz
Psikopat
P*şt
Salak
Salaklaşma
Sapık
Sen bi b.. değilsin
Sen de kadın mısın
Seni ahıra dahi sokmam
Seni cizerim
Seni doverim
Seni kim naapsın
Seni kotu yola duşurecem
Seni oldurecem
Seni oyle bir doverim ki annen bile tanımaz
Seni takip ettirecem
Seni Turkiye’ye rezil edeceğim
Seni vuracam
Sokak s*rtuğu
Supruntu
S*rtuk
Sutu bozuk
Şerefsiz
Şırfıntı
Şirret
Ulan karı
Uyuz
Vasat karı
Ya cık git ya intihar et
Yakalarsam seni satacam
Yamuk kadın
Yer cucesi
Yeteneksiz
Yuzune kezzap atarım
Yuzunu keserim

Maalesef dunyada olduğu gibi ulkemizdede kadınlarımız dille şiddet gormektedir.Burda adını telafuz bile edemiyeceğim cok ağır kufurlere maruz kalmaktadır.Belki dayağın acısı bir sure sonra geciyor ama ya o edilen hakaretler kufurler hic duşundunuz mu siz erkekler ?????? onların icimizde yarattığı o kapanmaz yaralar nolacak?

Erkek asar keser dover onlara gore oyle ...Kadınlar aşağılanacak mahluk değil bırak elini ayağının altı opulesi insanlardır.Boş yere dememişler cennet anaların ayakları altındadır diye