İşte Japonların kilo almadan yıllarca genc kalmalarının sırları..
Gozlerinizle yiyin
Japonların yemek sırrı yavaş ve ufak parcalarla kucuk porsiyonlarda yemek.. Yemeğinizi yavaş yerseniz beyninizde tokluk hissi oluşacak ve az yiyeceksiniz. Kaloriyi azaltmak acı vermez. Ekstra bir yiyecek yemeksizin, cikolata, cips, biskuvilerin yerine meyve, sebze ve corbaları tercih edebilirsiniz.

Kucuk porsiyonlar
Porsiyon guctur. Japonlar yemeklerini kucuk tabaklarda ve kaselerde alırlar. Akşam yemeklerinde herşey azar azar tadılır. Ufak porsiyonlar belki de sağlıklı yaşamalarının ve zayıf kalmalarının en onemli yoludur. Araştırmalara gore ise, buyuk servislerde sunulan yemekler bitirilmeye calışıldığınmdan kilo almaya neden oluyor. Buyuk tabaklarda servis edildiğinde kişi % 45 daha fazla yiyebiliyor. Bu hem iyi hem de kotu haber! Duşunmeden yenildiği icin kotu, yiyeceklerin değerini değiştirmeye yardımcı olduğu icin iyi haber. Daha az yemeye alışılabilir oyl değil mi?
Temel besin kaynağı pirinc
Japon diyetinde pirincin buyuk yeri var. Bir kişi gunde 6 kereden fazla pirinc yiyebilir. Kahvaltı dahil hemen hemen her oğunde kucuk bir kasede pirinc servis edilir. Yağ oranı duşuk, kompleks karbonhidrata sahip pirinc birkac kalorinin yukselmesine neden olabilir. Hamur işi ve biskuvileri gobeklenmeye neden olabileceği icin azaltmanız gerekir. Kalbe yararlı yağlar iceren pirinc, Japonya'da sadece haşlanarak yenir, yağ eklenmez.
Sebzeler lezzetlidir
Japon kadınları haşlanmış, karışık sebzeleri yemeye bayılırlar. Kırmızı biber, kabak, taze fasulye, patlıcan, soğan, domates, yeşil biber, salata, havuc, ıspanak, pancar, şalgam, patates, mantar, deniz sebzeleri, patates gibi sebzeler beslenme alışkanlıklarında onemli yer tutar. Bir oğunde en az 4-5 farklı sebze yemeği servis edilir. Hic kimse sabah kahvaltısında salata yemenin veya corba icmenin garip olduğunu duşunmez.

Ana yiyecek balık
Ozellikle somon, tuna, sardalya, uskumru ve ringa balığı gibi yağlı balıklar, kalbe yararlı omega-3 kaynağıdır. Japonlar dunyanın % 2'sini oluşturmalarına rağmen dunya balığının % 10'unu tuketirler. Dolayısıyla Japonlar daha az kırmızı et tuketirler ve kırmızı etin neden olabileceği hastalık risklerinden korunurlar.

Soya yararlıdır
Soya yetiştirilmeye ve tuketilmeye başladığından beri, kırmızı et kadar yararlı olduğu ancak daha az yağ iceridiği biliniyor. Bu nedenle Japon yemeklerinde daha cok soya yağı kullanılır. Bunun yanı sıra soya, mayalanmış corba olarak da tuketilir.

Sağlıklı tatlılar
Japon tatlıları mevsim meyvelerinin karışımıdır. Dondurma ve kek gibi tatlı turlerini daha cok seven Japonlar, tatlıdan sonra bir fincan Japon yeşil cayı icmeyi ihmal etmez. Sadece birkac duzenleme ile Japon diyetinizi uygulayabilir ve daha sağlıklı yaşayabilirsiniz. Oncelikle her yerde olan beyaz yerine, kahverengi pirinc tuketin. Sushi'yi tercih ederken 2-3 damla soya sosu ilave etmeniz yeterli olacaktır.