Ceşitli temaslarda bulunmak icin Niğde'ye gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Niğde Valiliği'ni ziyaret etti, Şeref Defteri'ni imzaladı. Varank, daha sonra ise Niğde Belediyesi ziyaretinde bulundu, Başkan Emrah Ozdemir'den kentte yapılan calışmalarla ilgili bilgi aldı. Ziyaretlerinin ardından Omer Halisdemir Universitesi Yeşil Enerji Evi ve Silisyum Saflaştırma Merkezi acılış torenine katılan Varank, son ziyaretinden bu yana Niğde'deki olumlu gelişmelerin cok net bir şekilde fark edildiğini kaydetti. Bakan Varank, Ankara-Niğde Otoyolu'nu kullanarak geldiği kentte, 325 kilometrelik yolun rahatlığına değinerek, her yonuyle dunya standartlarında olan bu eserin Niğde'ye yakıştığını belirtti.
Bir yandan milleti en guzel hizmetlerle buluştururken, bir yandan da kapsamlı bolgesel kalkınma politikalarıyla illerin geleceğinin şekillendirildiğine dikkati ceken Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansı ve KOP Bolge Kalkınma İdaresiyle birlikte Niğde'nin kalkınmasına hizmet edecek projeleri desteklemek icin gece gunduz calıştıklarını vurguladı. Turkiye'de guneş paneli uretiminde, silisyum saflaştırılması dışındaki sureclerin yerli ve milli imkanlarla yapılabildiğini belirten Varank, silisyum konusunun ise işin kritik bir parcası olduğunu, buradaki dışa bağımlılığı cozmeden sektorde istenilen atılımı yapmanın da kolay olmadığını vurguladı. Bakan Varank, "Kurulan sistem sayesinde ulkemizde ilk kez endustriyel boyutta tek kristal silisyum ingot kulce uretimi yapıldı. Boylece silisyumun saflaştırılması safhasında yaşanan milli teknoloji eksikliği buyuk olcude giderildi. Bu potansiyeli goren ozel sektor temsilcileri hemen teknolojiyle ilgilenmeye başladı. Kalyon grubunun silisyum alanında yapacağı yatırım icin Niğde Omer Halisdemir Universitesi'nin bilgi birikimine başvurması bunun en somut gostergesi. Yapılan on goruşmeler neticesinde bir iyi niyet protokolunun hazırlanarak imza aşamasına gelindiğini biliyorum. İnşallah yakın zamanda bu iş hayata gecer" şeklinde konuştu.
Gerek Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatına uyum politikaları gerekse Paris İklim Anlaşması'nın yukumlulukleri dolayısıyla ekonominin yeşil donuşumunun artık bir zorunluluk haline geldiğini anımsatan Varank, sozlerini şoyle surdurdu: "Biz de zaten tum kalkınma politikalarımızın merkezine yeşil donuşumu dahil ediyoruz. Şahsen, KOP idaremiz tarafından desteklenen ve Niğde Omer Halisdemir Universitesi tarafından yurutulen bu inovatif projelerin hem bolgenin hem de ulkemizin bu alandaki iddiasını percinleyeceğine, Niğde'nin bu alanda Turkiye'ye liderlik edebileceğine yurekten inanıyorum. Yeter ki doğru zamanda doğru alanlarda calışmaya devam edelim. İşte şu anda tum dunyanın gundeminde İHA'lar ve SİHA'lar alanında Turkiye bulunuyor. Şu anda bircok Avrupa ulkesi de dahil ulkeler Turkiye'den insansız hava aracı satın alabilmek icin adeta sıraya girmiş durumda. 
Peki bunu biz nasıl başardık. Elbette genc ve yetenekli muhendislerimizin doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yapması sayesinde kazandık. İşte ben inanıyorum ki burada gorduğumuz pırıl pırıl genclerimiz bunun gibi hem savunma sanayi alanında hem de sivil sektor alanında bizimle calışacaklar. Turkiye'yi sadece teknolojiyi kullanabilin değil teknolojiyi geliştirip uretebilen ve dunyaya satabilen ulke yolunda bizimle yuruyecekler. Ve biz de bu genclerimizin sayesinde cığır acıp teknolojide Turkiye'yi cok daha ileri noktalara taşıyacağız. Buradaki genclerimizin gozunde bu ışığı goruyorum." Varank, konuşmaların ardından Yeşil Enerji Evi ve Silisyum Saflaştırma Merkezi'nin acılışını yaptı ve incelemelerde bulundu.Ote yandan, Guzel Sanatlar Fakultesi oğrencisi Tuncay Yamaner, 15 Temmuz şehidi İlhan Varank'ın kara kalem portresini Bakan Varank'a hediye etti.

Peki bunu biz nasıl başardık. Elbette genc ve yetenekli muhendislerimizin doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yapması sayesinde kazandık. İşte ben inanıyorum ki burada gorduğumuz pırıl pırıl genclerimiz bunun gibi hem savunma sanayi alanında hem de sivil sektor alanında bizimle calışacaklar. Turkiye'yi sadece teknolojiyi kullanabilin değil teknolojiyi geliştirip uretebilen ve dunyaya satabilen ulke yolunda bizimle yuruyecekler. Ve biz de bu genclerimizin sayesinde cığır acıp teknolojide Turkiye'yi cok daha ileri noktalara taşıyacağız. Buradaki genclerimizin gozunde bu ışığı goruyorum." Varank, konuşmaların ardından Yeşil Enerji Evi ve Silisyum Saflaştırma Merkezi'nin acılışını yaptı ve incelemelerde bulundu.Ote yandan, Guzel Sanatlar Fakultesi oğrencisi Tuncay Yamaner, 15 Temmuz şehidi İlhan Varank'ın kara kalem portresini Bakan Varank'a hediye etti.