Laktoz intoleransı olan kişiler; sut, dondurma, yoğurt veya peynir gibi mandıra urunlerini tukettikten sonra karında rahatsızlık gibi ceşitli sindirim şikayetleri yaşamaktadır. Oldukca sık gorulen bir durum olan laktoz intoleransı, basit bir beslenme planı değişikliği ile kontrol altına alınabilmektedir. Laktoz, ozellikle sut ve sut urunlerinde bulunan disakkarit formunda bir şekerdir. Sut şekeri olarak da adlandırılabilir. Bağırsaklardan salgılanan ''laktaz'' isimli bir enzim tarafından parcalanır. Bağırsaklarda bu enzim yeteri kadar bulunmadığında ya da yetersiz calıştığında laktoz intoleransı denilen bir hastalık oluşur. Laktoz intoleransına sahip hastalar, sut ve sut urunleri tukettiklerinde aşırı gaz, şişkinlik, kramp ve diyare gibi sindirim problemleriyle karşılaşır. Bu durum, hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Laktoz intoleransı, sutte bulunan temel karbonhidrat olan laktoz disakkaritinin yani sut şekerinin sindirilememesine bağlı olarak gelişen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Başta şişkinlik, ishal ve karın ağrısı olmak uzere bircok şikayete yol acar. Laktoz intoleransı olan hastalar laktozun parcalanmasını sağlayan laktaz enzimini yeteri kadar uretemezler. Normalde laktozun, ince bağırsağa gecişi ile birlikte bu bolgede salgılanan laktaz enzimi tarafından glikoz ve galaktoza ayrıştırılması gerekir. Yeterli laktaz olmadığında, laktoz emilmeden bağırsaklardan gecer ve semptomlara sebep olur. Sut ve sut urunlerinin şekeri olan laktoz, aynı zamanda anne sutu icerisinde de yer alan bir maddedir. Kişide laktoz tuketimini takiben 30 dakika ile 2 saat icerisinde ani bir tuvalete gitme hissi oluşur. İshal şikayetinin uzun sureli olarak devam etmesi halinde dehidrasyon adı verilen sıvı eksikliği, kilo kaybı ve elektrolit dengesizliği gibi durumlar gelişebileceği icin dikkatli olunmalıdır. Laktoz intoleransı olan kişilerde meydana gelebilecek belirti ve bulguların bir kısmı şu şekildedir: Laktoz intoleransı şikayetlerinin dindirilmesi icin en etkili yontem laktoz iceren urunlerin tuketilmemesidir. Ancak bu gıdaların yemek alışkanlıklarından cıkarılması oldukca zordur. Ayrıca sut ve sut urunleri, cok iyi kalsiyum, B12 vitamini ve protein kaynakları oldukları icin bu urunlerin tuketilmemesi bireylerde kalsium ve protein bozukluklarına yol acabilir. Bu nedenle bu gıdaların yemek alışkanlıklarından cıkarılması bireylerin farklı beslenme stilleri geliştirip eksikliklikleri takviyelerle ya da diğer gıdalarla karşılamaları onem arz etmektedir. Bu takviyeler muhakkak doktor ya da diyetisyen kontrolunde uygulanmalıdır.