Bağırsak, mideden anuse giden ici boş bir kas tupudur ve yiyeceklerin parcalanması ve sindirilmemiş atıkları vucuttan cıkabilmesi icin rektuma doğru hareket icin hayati onem taşır. Bağırsak kanseri esas olarak kalın bağırsakta başlayan kanseri ifade eder. Nereden geldiğine bağlı olarak kolon kanseri veya rektum kanseri olarak adlandırılabilir ve belirtiler tuvalete gidildiğinde ortaya cıkabilir. Kolon veya rektum kanserinin varlığını gosteren bir takım işaretler vardır. Bu konuda belirtileri fark edebilmek ve doğru bir teşhis icin bir uzmana başvurmak, gerekli tedavi icin cok onemlidir. Ozellikle erken evrelerde tespit edilirse bağırsak kanserlerinin tedavi edilebilir olduğunu unutmamak gerekir. Ancak ileri evrelerde iyileşme olasılığı duşer ve tam bir hastalığa donuşur. Erken evre kolorektal kanserin belirtileri arasında ani kilo kaybı, şerit benzeri dar dışkı, rengi koyu veya parlak kırmızı olabilen makattan kanama ve bağırsakları boşaltmak zorundaymış gibi hissettiren ama aslında hicbir şey gecmiyormuş gibi bir huzursuzluk hissi yer alır. Bu kanserlerin diğer belirtileri arasında anemi, kalıcı karın ağrısı ve sebepsiz kilo kaybı bulunur. Bu belirtiler ulser, hemoroid veya Crohn Hastalığı gibi diğer sağlık sorunlarının bir sonucu olabilse de, gozlemlenirse bunları bir uzmanına bildirmek gerekir. Diğer bazı belirtiler arasında dışkıda kan, duzenli tuvalet saatlerinde değişiklik, bağırsakları boşaltma sıklığında artış veya kabızlık sayılabilir. Aynı zamanda, midede veya vucudun arka kısmında bulunan bir yumru veya gerilme ihtiyacı hissi de belirtiler arasındadır. Bağırsak kanserlerini kesin olarak tetikleyen tek bir neden olmasa da, olumcul hastalığa yakalanma riskini artırabilecek birden fazla faktor vardır. Duzenli sigara icenler buyuk risk altındadır. Ulseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kolonda uzun sureler boyunca (yaklaşık on yıl veya daha fazla) onceden var olan rahatsızlıkları olan kişilerin de bağırsak kanseri geliştirme riskinin daha yuksek olduğu bilinmektedir. Fazla kilolu veya obez olan kişilerde de gelişme riski daha yuksektir. Aktif ve aşırı kırmızı et tuketicileri de risk altındadır. Bu yaşam tarzı alışkanlıklarından bir veya daha fazlasına sahip kişiler icin duzenli bağırsak kanseri taramaları cok onemlidir. Akdeniz diyeti gibi diyetlerin koruyucu etkisi cok yuksektir. Cok değerli besinler icermeleri sayesinde bağırsak kanserlerinin onlenmesinde kahramanlar olarak one cıkabilen bazı gıdalar vardır. Koruyucu etkisi nedeniyle duzenli olarak bir tabakta bulunması gereken yiyeceklerin listesi şoyledir: Tam Tahıllar ve Baklagiller Duzenli bağırsak hareketlerinde onemli rol oynayan, toksik maddeleri vucutta daha kısa sure tutan ve boylece potansiyel olarak tehlikeli durumların riskini en aza indiren cozunmeyen diyet lifinin en iyi kaynakları arasında tam tahıllar ve baklagilelr bulunur. Ayrıca kolondaki liflerin bakteriyel fermantasyonu kısa zincirli yağ asitleri (SCFA), iltihap onleyici bileşenler ve potansiyel olarak antitumor aktivitesi olan onemli metabolitler uretir. Gunluk lif alımı gunde 25-35 gr olmalıdır. Bu miktar tam tahıllar ve baklagillerin yanı sıra meyve ve sebzelerin, yağlı tohumlar ve kuru yemişlerin duzenli olarak alındığı ceşitli bir diyetle elde edilebilir. Renkli Sebze ve Meyveler Renkli sebze ve meyveler bağırsak kanserlerine karşı guclu silahlardır. Vitaminler, mineraller ve faydalı lifler acısından zengin olmalarının yanı sıra, antioksidan ve potansiyel olarak kanser onleyici etkileri olan eşsiz bir fitokimyasal kaynağıdırlar. Araştırmalar, meyve ve sebzelerden elde edilen cok ceşitli fitokimyasalların onemli olcude yuksek koruyucu etkiye sahip olduğunu gostermektedir, bu nedenle mumkun olduğunca ceşitli tuketilmesi onerilir. Gunde 5 veya daha fazla porsiyon meyve ve sebze yenilmesi tavsiye edilir ve tabak ne kadar renkli olursa sağlığınız icin o kadar iyidir. Ancak kanserden korunmada şampiyonları ayırmak istersek, brokoli, karnabahar, lahana, Bruksel lahanası, nar, yaban mersini, ahududu, boğurtlen, kuş uzumu gibi sebze ve meyveler bu kategoriye girebilir. Balıklar Ozellikle sardalye, uskumru, somon veya ton balığı gibi yağlı deniz balıkları kolon kanserini onlemede rol oynar. Duzenli balık tuketiminin başta cok miktarda omega 3 iceriği sayesinde gunumuzun bircok kronik ve dejeneratif hastalığına karşı koruduğu bilinmektedir. Daha fazla araştırmaya ihtiyac duyulmasına rağmen, omega 3 yağ asitleri oncelikle iltihap onleyici etkileri ile bağırsak kanserlerinin onlenmesinde faydalı gorunmektedir. Ayrıca balıklar koruyucu etkisi olduğuna inanılan mikro besinler olan selenyum ve D vitamini icerir. Sut Urunleri Yoğurt ve diğer sut urunleri de bağırsak kanserleri riskini azaltabilir. Olumlu etki, kalsiyum iyonlarının safra ve yağ asitlerine bağlanabilmesi ve tumor buyumesini uyarabilecek metabolitlere maruz kalmasını azaltabilmesi ile acıklanan kalsiyum iceriğine atfedilir.