Turkiye genelinde uygulamaya giren gıda urunlerinin KDV oranının yuzde 8'den yuzde 1'e duşmesi ile birlikte gozler marketlerdeki etiketlere cevrildi. Uygulamayı denetlemek icin yurdun dort bir yanında calışmalar başlatıldı. İstanbul, Uskudar'da Zabıta Ekipleri, denetimler kapsamında marketlerdeki urunlerde KDV indirimi yapılıp yapılmadığı, urun fiyatlarının karşılaştırılması, etiket fiyatı ile kasa fiyatının tutup tutmadığı ve son kullanım tarihi gibi konularda kontroller gercekleştirdi. Zabıta Amiri Salih Akbulut, temel gıdada KDV'nin duşurulmesi sonrası başta zincir marketler olmak uzere ilce genelinde denetimler yaptıklarını belirterek, "Usulsuzluk tespit etmemiz durumunda gerekli yaptırımları uygulayacağız. Ayrıca muşteriler usulsuz uygulamaları hem Ticaret Bakanlığı hem de bağlı oldukları il mudurluklerine bildirebilirler. Ekiplerimiz, 7/24 esaslı olmak uzere denetimlerini artarak surdurecek." dedi. Markette alışveriş yapan Sevgi Kocak, denetimlerden memnun olduğunu fakat ucret indirimlerinin hala beklediği standartlara gelmediğini soyledi. Denetimin yapıldığı bir marketin muduru Mehmet Portakal ise "KDV indirim kararı sonrası fiyatlarımızı guncelledik. Etiketlere de gorduğunuz gibi yansıttık. Muşterilerimiz de alınan karardan oturu memnun." diye konuştu. Zabıta ekiplerinin denetimlere devam edeceği belirtildi. Muratpaşa Belediyesi Zabıta Mudurluğu ekipleri, Bulent Ecevit Bulvarı'ndaki marketlerde denetim yaptı. Zabıta ekipleri, raflardan aldıkları urunlerle kasaya giderek urunlerin etiket fiyatlarıyla kasa fiyatlarını karşılaştırdı. Denetimlerde, gıda urunlerine indirim yapılıp yapılmadığı, urun fiyatlarının karşılaştırılması, etiket fiyatı ile kasa fiyatının tutup tutmadığı ve son kullanma tarihi gibi konularda kontroller yapıldı. Kontrollerde işletmelerin yeni duzenlemeye uydukları goruldu. Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin de zabıta ekipleriyle Emek Mahallesi Buhara Caddesi'nde bazı marketlerde KDV denetimi yaptı. Market arabasına koyduğu gıdaları kasadan geciren Bilgin, KDV'nin yuzde 8'den yuzde 1'e indirilmesi kararının fiyatlara yansıyıp yansımadığını denetledi. Bilgin, burada gazetecilere yaptığı acıklamada, gıda urunlerinde KDV'yi yuzde 8'den yuzde 1'e duşuren kararı uygulayan esnafa teşekkur ederek, "Enflasyonla mucadele ve halkımızı artan fiyatlara ezdirmeme noktasında hukumetimiz bircok tedbiri hızlıca uygulamaya koyuyor. Bunlardan birisi de KDV uygulaması oldu." dedi. Bu noktada hukumetin desteğinin devam edeceğini vurgulayan Bilgin, "Hukumetimizin hayat pahalılığıyla mucadele noktasında topladığı vergilerde yuzde 7'lik bir fedakarlık yaparak hayata gecirdiği KDV indirimini uygulayan Sivaslı esnaflarımıza da teşekkur ediyoruz." ifadelerini kullandı. Konya'da ekipler, temel gıda maddelerinde yuzde 7'lik KDV indirimi uygulamasının yururluğe girmesiyle başlattığı denetimlere devam ediyor. Ticaret İl Mudurluğu, Maliye mufettişleri ve Buyukşehir Belediyesi Zabıta Mudurluğu'ne bağlı ekipler, zincir marketler başta olmak uzere kentteki tum marketleri kapsayacak şekilde denetim gercekleştiriyor. Oluşturulan 4 ayrı ekip, denetim icin sabahın erken saatlerinde bir araya gelerek, şehirdeki marketleri gezmeye başladı. Ekipler, denetimlerde satılan urunlerin kasa fişlerini kontrol edip, yuzde 7'lik indirimin uygulanıp uygulanmadığını denetledi, raflardaki urun etiketlerinde duzenleme yapılıp yapılmadığını kontrol etti. Denetimlerde genel olarak KDV indirimlerinin fiyat etiketlerine yansıtıldığı gorulurken, indirimi etiketlere yansıtmayan market yoneticilerine akşama kadar duzenlemeleri tamamlamaları icin sure verildi. Tunceli Ticaret İl Mudurluğu ve belediyenin zabıta mudurluğu personelinden oluşan denetim ekipleri, kentteki gıda tedarikcileri ve marketlerde, soz konusu duzenlemenin ardından fiyatları inceledi. Gıda urunlerinde indirim yapılıp yapılmadığını kontrol eden gorevliler, urun fiyatlarının karşılaştırılması, etiket fiyatı ile kasa fiyatının tutup tutmadığı ve son kullanım tarihi gibi konularda denetim yaptı. Kentteki tum marketleri kapsayacak şekilde denetimlerini surduren gorevliler, raflardan aldıkları urunlerle kasaya giderek urunlerin etiketleri ile kasadaki fiyatlarını tek tek karşılaştırdı. Ardahan'da soz konusu duzenlemenin ardından Ticaret İl Mudurluğu gorevlileri, gıda tedarikcileri ve marketlerde denetim başlattı. KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını kontrol eden ekipler, raflardaki urunlerin fiyatlarını kontrol etti. Ağrı'da da Ticaret İl Mudurluğu gorevlileri, sabah saatlerinde marketlere giderek haksız fiyat artışı ve etiket kontrolune yonelik denetim yaptı. Ticaret İl Mudur Vekili Şakir Pelit'in de katıldığı denetimlerde ekipler, urunlerin uzerindeki etiket fiyatı ile kasadaki fiyatlarını karşılaştırdı. Ekiplerin, Tunceli, Ardahan ve Ağrı'da KDV indirimine ilişkin duzenleme sonrası başlattığı denetimler suruyor. Duzce Belediyesi Zabıta Mudurluğu ekipleri, fahiş fiyat uygulamasının onlenmesi icin marketlere ve bakkallara yonelik denetim gercekleştirdi. İşletmelerdeki etiketleri kontrol eden ekipler, secilen urunlerin kasadan satışını yapıp fişleri inceledi. Reyonda ve kasada KDV oranının yuzde 8'den yuzde 1'e duşurulup duşurulmediğini denetleyen ekipler, işletme sahiplerine bilgilendirme yaptı. Yapılan denetimlerde kurallara uymayan işletmeleri uyaran ekipler, yeni tarifelerin bir an once raf fiyatlarına yansıtılmasını istedi. Kocaeli'nin Başiskele ilcesinde marketlerde gıda urunlerinde fiyat denetimi yapıldı. Belediyeden yapılan acıklamaya gore, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca duzenlenen "Turkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı"nda acıkladığı KDV indirimi uygulamasının ardından, zabıta ekiplerince marketlerde denetim gercekleştirildi. İl Ticaret Mudurluğu ve Başiskele Belediyesi zabıta ekipleri, zincir marketler başta olmak uzere temel gıda maddesi satan işletmeleri denetledi. Kasada kesilen fişlerin KDV oranının yuzde 1 kesilip kesilmediğini inceleyen ekipler, raflardaki etiket fiyatlarının kasada aynı olup olmadığını kontrol etti. Satışa sunulan urunlerin son kullanma tarihlerine de dikkatle bakan ekipler, eksiklikleri tutanakla kayıt altına aldı.