Kocaeli'de yaşayan 39 yaşındaki koleksiyoncu Serkan Filiz, topladığı model arabaları kucukluğunden bu yana saklıyor. Koleksiyonunu eve sığdıramayan Filiz, careyi raf yaptırmakta buldu. 2 bin 600 model kapasiteli rafı, yine de tum arabalarını koymasına yetmedi. 1960, 1970, 1980, 1990 ’lı yıllarda uretilen modelleri de iceren koleksiyonun değeri gunumuzde gercek bir otomobille eşdeğer. Filiz, ozenle sakladığı modellerini, zamanı geldiğinde ozenli bir şekilde temizliyor ve sadece eldiven takarak dokunuyor. Koleksiyonun maddi acıdan cok manevi yonden değerine değinen Serkan Filiz, yapmak icin yıllarını verdiği koleksiyonunu miras bırakmak istiyor. Koleksiyon meraklısı olduğunu soyleyen Serkan Filiz, "Diecast model araba koleksiyonculuğunu son 4 yıldır profesyonel olarak yapıyorum. Fakat bundan oncesi de var. Model otomobillere karşı olan duygularım 80 ’li yıllarda cocukluk cağımda başladı. Ardından duygularım cığ gibi buyudu. Son 4 yılda model ureticilerinin marka ve modellerini varyasyon şeklinde topluyorum. Ceşitli markalarda ve modellerde araclarım var. Varyasyon; bir ureticinin, bir otomobil markasının modelini farklı jant ve renk gibi unsurlarla yeniden uretmesi anlamına geliyor. Varyasyon, koleksiyonun değerini belirleyen unsurlardan birisidir. Varyasyonları ve nadir parcaları ne kadar cok toplayabilirseniz koleksiyonun değeri de o kadar artıyor. Koleksiyonumda 1960 ’lı yıllardan kalma cok eski modeller de, guncel modeller de var. Bu kadar cok sayıda gercek arabaya sahip olmak imkansız olduğu icin biz de kendimizi bu şekilde mutlu ediyoruz. Uzun yıllardır bu hobinin icerisindeyim ve daha da devam edeceğimi duşunuyorum" şeklinde konuştu. Koleksiyonuna yeni bir model eklemek icin surekli araştırmalar yaptığını belirten Filiz, şu ifadeleri kullandı: "Koleksiyonumda; yurt icinde temin edilebilen modellerim olduğu gibi, ulkemize gelmemiş olan modeller de mevcut. Varyasyonlarımı tamamlayabilmek icin bu modelleri her mecrada araştırıyorum. Bunları araştırırken modellerin gercekte uretildiği yılları, endustriyel ve tasarımsal ozelliklerini de oğrenmiş oluyorum. Bu sadece model biriktirmek değil, aynı zamanda bir araba kulturu. Bununla beraber ulkelerin, markaların hikayelerini de araştırmış oluyorum. Bu durumda cok farklı bir dunyaya yelken acmış oluyorsunuz. Arabalar, uretildiği tarihteki toplumların ozelliklerini de yansıtıyor. Bu yuzden koleksiyonumu gelecek kuşaklara aktarmak istiyorum. Şu anda raflarımda 2 bin 600 adet model mevcut. Elimde, raflara sığmayan bircok model de var. Ayrıca alım aşamasında olduğum, alacağım modeller var. Bu, benim icin bir tutku. Koleksiyon yapmaya sonuna kadar devam etmek istiyorum".