Turkiye ’nin en buyuk zincir markerlerinden biri olan Migros ’ta gectiğimiz gunlerden bu yana devam eden calışan eylemleri sonucunda 250 calışanın işine son verildiği one surulmuştu. Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşcileri Sendikası uyesi olduğu ifade edilen soz konusu 250 calışan ve eylemde yer alan diğer calışanların eylem yapmalarının nedeniyse ucret artışlarının yeterli seviyede artmamasıydı.
Paylaşılan acıklamalara gore Migros, calışanlarına %8 zam yapmıştı. Şirket, bugun calışanlarına duşuk oranda ucret artışı yaptığı iddialarını yalanlayan ve calışanlarını işten cıkarmasına yonelik bir acıklama yaptı. Şirket, dağıtım merkezlerini işleten Us Grup ’un prim dahil ortalama %54 ’luk artış yaptığını ifade etti. Migros, eylemleri artışı yeterli bulmayıp calışmak istemeyen bazı kişilerin, calışmayı surdurmek isteyen arkadaşlarına da engel olması ve calışma haklarını engellemesi olarak yorumladı.
[h=2]Migros ’un paylaştığı acıklama:[/h]
Paylaşılan acıklamada ekonomik koşulların zorlanarak verilebilecek azami zammın verildiği kaydedildi. “Bu calışma koşullarını uygun bulan, işyeri sorumluluklarına saygı duyan arkadaşlarımıza kapımızın acık olduğunu belirtiriz.” ifadesinin yer aldığı acıklamanın tamamı şu şekildeydi:
“Migros olarak hepimiz, tarlalarda, ciftliklerde, teknoloji merkezlerinde, mağazalarda, dağıtım merkezlerinde, 55 bin calışanı, ureticisi ve tedarikcisini de icinde barındıran buyuk bir takımın parcasıyız. Ve bu takımın ana amacı muşterilerimize zamanında, en iyi hizmeti 81 ilde sağlamaktır.
Aynı zamanda işci haklarının gozetilmesinde perakende sektorunde oncu olan Migros ’un, mağazalarında 50 yıldan beri sendikalı olarak calışılmaktadır. Dağıtım Merkezlerimiz ise uzmanlığı gereği 20 yıldır farklı iş ortaklarımız tarafından işletilmektedir. Ana dusturumuz olan oncu işci hakları aynı şekilde bu işverenlerin de temel duruşudur.
Toplumun temel gıda ve ihtiyac malzemeleri talebini kesintisiz sevkiyatla karşılama gibi onemli bir toplumsal gorev ustlenen dağıtım merkezlerimiz icinden, Avrupa Dağıtım Merkezi ’nde gorev yapan bazı calışanlar, yanıltıcı beyanlar ve yonlendirmeler ile Batı Marmara bolgesindeki tedarik zincirini maalesef kesintiye uğratmışlardır.
İlgili dağıtım merkezi işvereni Us Grup tarafından calışanlara prim dahil ortalamada %54 ’luk gelir artış yapılmıştır. Şubat ayının ilk haftası da zamlı gelir odemeleri hesaplarına yatırılmıştır. Şeffafca bilinmesini isteriz ki, Us Grup tarafından halihazırda ortalama saatlik ucret 6,6 TL, prim dahil saatlik gelir de 9,7 TL arttırılmıştır. Bahsi gecen saatlik ilave 4 TL eklenmesi durumunda prim dahil gelir artışı %80 ’e denk gelmektedir ki, bunun da ekonomik rasyonalitesi maalesef bulunmamaktadır.
Bu artışı yeterli bulmayıp calışmak istemeyen bazı kişiler, ne yazık ki calışmayı surdurmek isteyen arkadaşlarına da engel olmuş ve calışma haklarını engellemiştir. Tum şeffaf iletişime, yakın diyaloğa, uyarılara, 2 ihtara ve defalarca sozlu acıklamalar ile doğruların anlatılmasına rağmen eylemlerini devam ettirmişlerdir.
Us Grup, Avrupa Dağıtım Merkezi ’nin operasyonlarının gunlerce kesintiye uğramasına ve gıda tedarik zincirinin kırılmasına yol acan eylemcilerle, arzu edilen en son şey olsa da mecburi olarak yollarını ayırmak zorunda kalmıştır. Bu surec hepimizi cok uzmuştur.
Migros olarak elbette herkesin gecim sıkıntısını anlıyoruz. Dusturumuz eşit, adil ve hakkaniyetli bir calışma ortamı yaratmaktır. Dağıtım Merkezinde Us Grup tarafından maksimum caba sarf edilip tum ekonomik koşullar zorlanarak verilebilecek azami zam ile gelir artışı yaratılmıştır. Bu calışma koşullarını uygun bulan, işyeri sorumluluklarına saygı duyan arkadaşlarımıza kapımızın acık olduğunu onemle belirtmek isteriz.”