Yaklaşık 30,93 milyon mesken abonesinin gunluk elektrik tuketimi 7 kilovatsaat ve altına karşılık geliyor. Faturada ilk okuma ve son okuma arasındaki gun sayısı değişiklik gosterebilirken, hesaplamalar gunluk tuketim uzerinden yapılıyor. Turkiye'de yaklaşık 39 milyon mesken abonesinin yuzde 80'i gunluk 7 kilovatsaat ve altı elektrik tuketimini kapsayan ilk kademede yer alıyor. Gorevli tedarik şirketlerinin verilerinden derlenen bilgilere gore, elektrikte gecen yıl sonu itibarıyla mesken abone sayısı 39 milyonu buldu. Mesken abonelerinin yaklaşık 30,93 milyonunun elektrik tuketimi yıllık 2 bin 500 kilovatsaat ve altında hesaplandı. Bu kapsamda, toplam mesken abonelerinin yaklaşık yuzde 80'inin elektrik tuketimi gunluk 7 kilovatsaat ve altı tuketimi kapsayan ilk kademeye karşılık geldi. Mesken abonelerinin kalan yuzde 20'lik kısmı ise gunluk 7 kilovatsaatin uzerinde elektrik tuketimiyle ikinci kademede bulunuyor. Elektrikte 1 Ocak 2022 itibarıyla devreye giren kademeli tarifede ilk kademe icin gunluk 5 kilovatsaat tuketim limiti belirlenmiş, bu limitin uzerinde kalan tuketimlerin ikinci kademe olacağı acıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gecen haftaki acıklamasıyla soz konusu limit, gunluk 7 kilovatsaate yukseltildi. Faturaların hesaplanmasında gunluk 7 kilovatsaat değerinin dikkate alınması gerekiyor. Faturada ilk okuma ve son okuma arasındaki gun sayısı değişiklik gosterebilirken, hesaplamalar gunluk tuketim uzerinden yapılıyor. İlk kademe kapsamında kilovatsaat başı elektriğin fiyatı 1 lira 37 kuruş, ikinci kademede ise 2 lira 6 kuruş uzerinden hesaplanıyor.