İdrar yolu enfeksiyonu genellikle bakteri kaynaklı ve daha az sıklıkla viral veya mantar kaynaklı olan bir enfeksiyona bağlı olarak mesane veya alt idrar yollarının iltihaplanmasıdır. Araştırmalara gore, yetişkin kadınların yuzde 50 ila yuzde 60'ının hayatlarında en az bir idrar yolu enfeksiyonu atağı gecireceği ve bu tip enfeksiyonların en yuksek gorulme oranının 18 ila 39 yaş arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bu enfeksiyondan sorumlu bakteri, vakaların yuzde 90'ında Escherichia coli'dir. Bu tur bir enfeksiyon, ciltte veya bağırsakta yaşayan bu bakterilerden herhangi biri idrarın atıldığı kanal olan uretra yoluyla mesaneye girdiğinde bulaşır. İdrar enfeksiyonunun kadınlarda erkeklere gore daha sık gorulmesinin nedeni anusun uretraya daha yakın olması ve uretranın erkeklere gore daha kısa olması dolayısıyla bakterilerin daha az mesafe katederek ulaşabilmesidir.
İdrar enfeksiyonunun belirtileri arasında sık idrara cıkma ve idrar yaptıktan sonra mesaneyi boşaltamama hissi, ağrı veya yanma, idrar renginde değişiklik ve karında veya sırtta rahatsızlık veya kramplar bulunur. Şiddetli enfeksiyonlarda bu belirtilere ateş, titreme, mide bulantısı ve kusma eşlik edebilir. Dengeli beslenme ve yeterli sıvı alımı hem idrar enfeksiyonlarına hem de diğer hastalıklara karşı savaşmaya yardımcı olsa da, uzmanlar, iyi bir bağışıklık sistemini sağlamasına rağmen, tek başına idrar enfeksiyonu durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek mucizevi yiyecekler olmadığnı soyluyor. Ancak korunmaya yardımcı olan bircok besin vardır. Diyetin temeli meyve ve sebzeler, kuru yemişler, kepekli tahıllar ve baklagiller olmalıdır. Aynı zamanda sut urunleri, et, balık ve yumurta da diyete dahil edilmelidir.
Bunlar haricinde idrar enfeksiyonu durumunda kacınmamız gereken besinler de vardır. İşlenmiş Gıdalar Fazla tuz tuketimi kandaki sodyum miktarını yukseltir, bu da bobreklerin suyu atma yeteneğini azaltır. Tuz, vucutta sıvı tutulmasına neden olur ve idrar yolu enfeksiyonunda amac idrara cıkmayı artırmaktır. Bu nedenle uzmanlar, hem sofra tuzu hem de cok miktarda tuz iceren onceden pişirilmiş ve ultra işlenmiş gıdaların tuketimini sınırlamayı oneriyor. İcerdikleri yuksek miktarda tuz nedeniyle sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et tuketiminin ozellikle tamamen bırakılması gerekiyor. İşlenmiş etler uretim sureclerinden dolayı 100 gr başına 1.9 ila 2.3 gr arasında değişebilen tuz iceriğine sahiptir. Etiketlere bakın ve her zaman 100 gramda maksimum 1 gram tuz iceren yiyecekleri secin. Şeker Şeker tuketiminin neden olduğu kandaki yuksek glikoz seviyeleri, idrar yollarında mantar ve bakterilerin coğalmasına neden olabilir ve bu da iltihaba neden olabilir. Şeker acısından zengin gıdalardan kacınmalı ve ayrıca yiyeceklere şeker eklenmemelidir. Aynı zamanda daha duşuk besin iceriğine sahip beyaz ekmek gibi rafine tahılların tuketiminden de kacınılması gerekiyor. Şekerli İcecekler Şekerle tatlandırılmış icecekler cok miktarda ilave şeker icerir ve ayrıca bobrekleri olumsuz olarak etkiler. Cok populer olan kafein iceren şekerli icecekler de dahil olmak uzere bu tur iceceklerin tuketimi genellikle dengesiz beslenmenin bir parcasıdır ve guclu bir bağışıklık sistemine sahip olmak icin bundan kacınılması onemlidir. İlave şekerler iceren duzensiz bir diyete sahip olmak, vucudun savunmasını zayıflatarak her turlu enfeksiyonun gelişimini etkileyecektir. Baharatlı Yiyecekler Uzmanlar, baharatlı yiyeceklerin de idrar yolu enfeksiyonunu olumsuz yonde etkileyebileceğini soyluyor. Ozellikle aşırı sıcak ve baharatlı gıdalar, enfeksiyon surecini kotuleştirdiği gibi iyileşme suresini de uzatabiliyor. Alkol Alkol boş kalori kaynağıdır, besin icermez, vucuda su kazandırmaz ve vucutta toksinlerin birikmesine neden olur. Tercih edilen icecek olarak her zaman su veya su olmazsa şeker ilavesiz caylar kullanılmalıdır. Ayrıca, idrar yolu enfeksiyonu icin antibiyotik kullanılıyorsa, alkol tuketimi ilacların etkilerini azaltabilir, bu nedenle kesinlikle yasaktır.

