Fenerbahce, Trabzonspor'un resmi internet sitesinde yer alan "2010-2011 sezonu şampiyonu" ifadesinin duzeltilmesi icin TFF'ye başvurulduğunu acıkladı.

Fenerbahce'den gelen acıklama şoyle:
"Turkiye Cumhuriyeti devletinin her bir noktasına sirayet etmiş hain teror orgutu FETO ’nun, Fenerbahcemizi ele gecirme adına başlattığı 3 Temmuz surecinin, 27 Aralık 2021 tarihinde Yargıtay 5. Ceza Dairesi ’nin Futbolda Sozde Şike Davası ’nda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği beraat kararını onamasıyla sona ermesinin ardından 2010-2011 Sezonu Şampiyonluğumuzun hem hukuki hem de kamuoyu nezdinde bir kez daha tescillenmesine rağmen Trabzonspor Kulubu ’nun resmi internet sitesinde (https://www.trabzonspor.org.tr/tr/arsiv/basarilarimiz) “2010-2011 şampiyonu” ifadelerine yer verildiği gorulmuştur.

Kulubumuz, bunun uzerine Turkiye Futbol Federasyonu Yonetim Kurulu Başkanlığı ’na; Trabzonspor Kulubu ’nun resmi sitesinde yer alan bu asılsız ve yanlış bilginin duzeltilmesi konusunda aşağıdaki yazıyı gondermiştir.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

TURKİYE FUTBOL FEDERASYONU YONETİM KURULU SAYIN BAŞKANLIĞI'NA

Bildiğiniz uzere Turkiye'deki her turlu futbol faaliyeti konusunda teşkilatlandırma, duzeleme ve denetleme yetkisi Sn. Federasyonunuza ait olduğu gibi ulkemiz sınırları icerisinde duzenlenen tum profesyonel futbol liglerinin ve turnuvaların yasallığı ve resmiyeti, Turkiye Futbol Federasyonu'nun "TFF" anayasal kanunla duzenlenmiş statu ve yetkisine dayanmaktadır.

Bir başka deyişle futbola ilişkin tum profesyonel ligleri ve turnuvaları duzenleyen, sonuclarını tescil eden kurum TFF olup TFF Statusunde yer alan Yonetim Kurulu'nun Yetkileri" başlıklı 35. Madde (1) (b) uyarınca musabaka sonuclarını tescil yetkisi Yonetim Kurulu'na aittir. Yine ilgili sezonlarda profesyonel lig ve kupa organizasyonunun tescili, TFF Yonetim Kurulu tarafından karar alınmak sureti ile kayıt altına alınarak ilan edilmektedir.

Bu kapsamda TFF Yonetim Kurulu tarafından 02.06.2011 tarih, 111 sayılı Yonetim Kurulu kararı ile ilan ve tescil edilmiş olduğu uzere; 2010-2011 futbol sezonunda Spor Toto Super Ligi şampiyon olarak bitiren takım şimdiki unvanıyla Fenerbahce Futbol A.Ş.' dir.

Hal boyle iken Trabzonspor Kulubu'nun resmi web sitesinde 2010-2011 futbol sezonu şampiyonunun Trabzonspor Kulubu olduğu şeklinde yansıtmaya calıştığı irade,
TFF tarafından usulunce tescil edilmiş şampiyonluklara dair yine TFF'nin organizasyonel catısı altında faaliyetlerini surduren kuluplerce sergilenen bir 'haksız sahiplenme' faaliyeti olarak nitelendirilebilecek olup, bu durum en başta TFF'nin kanunla temellendirilmiş otoritesine zarar vermektedir.

Bu noktada, Trabzonspor Kulubu'nun Fenerbahcemizin 2010-2011 sezonunda elde ettiği Super Lig şampiyonluğuna dair yaklaşımı yukarıda bahsedilen 'haksız sahiplenme' eylemi kapsamına girmektedir.

Fenerbahcemizin, 2010-2011 Super Lig şampiyonluğu TFF tarafından tescil edilmiş ve şampiyonluğun nişanesi olan şampiyonluk kupası, Kulubumuzun muzesinde 10 yılı aşkın suredir yer almaktadır.

Geride kalan bu surecte şampiyonluk tescili; gerek 3 Temmuz 2011' de başlatılan 'sozde' şike davasının 27 Aralık 2021' de Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin, mahkeme tarafından verilen beraat kararlarını onaması neticesinde yoneticilerimizin aklanması şeklinde sonuclanması ile gerekse Şubat 2017' de başlatılan 'Futbolda Şike Kumpası' davasının 7 Haziran 2021' de yayımlanan gerekceli kararında belirtildiği gibi Fethullahcı Teror Orgutu'nun (FETO) 'futbolda şike' soruşturmasında kumpas kurdukları gerekcesiyle 88 sanığın binlerce yıl hapis cezası almasıyla iki defa percinlenmiştir.

Ulusal duzeyde haklı şampiyonluğumuzu percinleyen bu gelişmelerin yanı sıra Trabzonspor Kulubu tarafından muteaddit kereler uluslararası duzeyde haklı şampiyonluğumuza golge duşurebilmek icin cabalanmış olsa da tum bu cabalar neticesiz kalmış, bu konuda yaptıkları her bir başvuru tek tek reddedilmiş ve gelinen nokta itibariyle ilk gunde olduğu gibi hicbir kimse ve hicbir kurum tarafından TFF nezdinde şampiyonluğumuz ile tescil edilmiş sezon bakımından ulusal ve/veya uluslararası herhangi bir başvuru ile değiştirilebilecek hukuki bir cekişme kalmamıştır.

Bu husus oncelikle Kulubumuze ait bir şampiyonluğu kendisine aitmiş gibi sergilemekten imtina etmeyen Trabzonspor camiası tarafından da son derece iyi bilinmektedir.

TFF'nin Etik Kurulu Talimatı'nın "Tahrik Edici Davranış ve Etik İlkelerine Aykırı Acıklamalardan Kacınma" başlıklı 12. Maddesi Sayın Yonetim Kurulu tarafından da bilindiği uzere; "Futbol camiasındaki tum gercek ve tuzel kişiler; ... Kulupler arasında catışmaya yol acacak, dostane duyguları zaafa uğratacak, taraftarların ve izleyicilerin olumsuz tum davranışlarını ozendirecek, tahrik ve teşvik edecek beyan ve davranışlardan kacınmak zorundadır." hukmunu haizdir.

Hal boyle iken, Trabzonspor Kulubu'nun kendilerine ait ceşitli mecralarda şampiyonluk sayılarından, iletişim dillerinde benimsedikleri yaklaşıma kadar bircok yansıması olan Kulubumuz lehine tescil edilmiş ve mahkeme kararlarıyla sabit olan 2010-2011 şampiyonluğunun Trabzonspor Kulubu tarafından kamuoyuna yanlış lanse edilmesi, Kulubumuze ait bir şampiyonluğun haksız olarak sahiplenilmesi ve TFF'nin otoritesinin tanınmaması hususunda, TFF' den Trabzonspor Kulubu hakkında gerekenin yapılmasını, Trabzonspor aleyhinde gerekli disiplin soruşturmalarının başlatılmasını ve sonucları hakkında Kulubumuze bilgi verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.

İşbu talebimizin bir gereği olarak ise yukarıda bahsi gecen konularda TFF tarafından herhangi bir adım atılmamasının; başta 6222 s. kanun ile korunmaya calışılan değerlere halel getireceği ve futbolumuzda kaos ve şiddete neden olabileceği gerceğini TFF'ye hatırlatmak isteriz.

Fenerbahce camiası, bugune kadar gecen surecte her turlu hakkını hukuk onunde aramaktan vazgecmemiş, ilk gunden beri uğradığı her turlu haksızlığa rağmen mucadele ettiği her surec ve bunların sonuclarına saygı gostermiştir.

Vakit, tum bu sureclerin sonucu ve Fenerbahce'nin haklılığına saygı gosterme vaktidir.

Saygılımızla,

Fenerbahce Futbol A.Ş."