1 Şubat tarihi itibariyle devreye giren yeni kararla birlikte Bulgar vatandaşlardan aşı kartı veya en fazla 72 saat once yaptırılmış negatif sonuclu PCR testi istenecek. Boylece her gecişte PCR testi zorunlu olmayacak. Alınan karar en cok da Edirneli esnafı sevindirdi. Haberi duyan esnaflar, hazırlıklarını tamamlayıp Bulgaristan ’dan gelecek olan muşterilerini beklemeye başladı. Gıdadan giyime, ev eşyasından, temizlik urunlerine, ilactan, mobilyaya kadar her turlu ihtiyacını Edirne ’den karşılayan Bulgar turistlerin, Turkiye ’den ulkelerine donuşte zorunlu PCR testi uygulamasının başlamasıyla gelişleri oldukca azalmıştı. Uygulamanın kaldırılmasıyla birlikte yeniden kente gelmeye başlayan turistler, ihtiyaclarını karşılamak icin Edirne ’deki esnafın yolunu tuttu. Bulgaristan sağlık bakanlığı, 1 Şubat 2022 tarihi itibari ile ulkeye giriş yapacaklardan 3 doz aşısı olanlardan PCR testi istenmeden giriş yapmasına izin verileceğini duyurması tabi ki en cok Edirne esnafını sevindirdi. Sabahın erken saatlerinden itibaren işyerlerini acıp muşterilerini beklemeye başlayan esnaf, Cuma ve Cumartesi gunu yoğunluk yaşanmasını bekliyor. Kovid-19 salgınıyla mucadelede artan vaka sayıları sonrası Bulgaristan hukumeti tarafından 20 Ocak ’ta Turkiye ’den ulkeye girişte PCR test zorunluluğu getirilmişti. Bulgaristan ’dan Edirne ’ye gunubirlik alışverişe gelen ziyaretcilerden, ulkelerine donuşte, dijital aşı sertifikası ve 72 saat icinde yapılan negatif sonuclu PCR testi istenmeye başlanmıştı. Karar oncesinde gunluk 10 bin kişinin giriş yaptığı Kapıkule ’den Turkiye ’ye gelişler oldukca azalmıştı. PCR test zorunluluğunun kaldırılması sonrası ise sınır ticaretinin tekrardan hareketlenmesi bekleniyor. PCR testi zorunluluğunun kaldırılmasından dolayı mutlu olduklarını soyleyen komşu ulke Bulgaristan vatandaşı Daniel Dimitrow, “Bugun uygulamanın birinci gunu. Zorunluluğun kaldırılması cok guzel oldu. Bize burası cok iyi geliyor. Artık Turkiye ’den donuşlerde PCR testi istenmiyor. Alışveriş yapmaya geldik ihtiyaclarımızı karşılayıp doneceğiz” dedi.
Edirne ’den aldıklarını Bulgaristan ’da sattıklarını soyleyen Emin Gavas, “1 Şubat itibariyle PRC test zorunluluğu kalktı. Ama ya aşılı olacak ya da test olacak yine. Uygulama yeni başladığı icin daha fazla gelen arkadaşımız yok. Cuma gunu ve hafta sonu daha fazla yoğunluk olur. Biz sabah erkenden geldik. Alışveriş yapıp doneceğiz. Kaşar, peynir, baklava alıyoruz. Zorunluluğun kaldırılması bizi mutlu etti. 2 tane olunca test yaptırıyorsun cok pahalı oluyordu. Orda 90 leva bir test burada daha hesaplı biz Turkiye ’de yaptırıyorduk. Ben zaten aşılı olduğum icin test yaptırmadan geciyorum. Aşısı olmayanlar mecbur gelmek icin test yaptıracak. Herkese aşı olmasını tavsiye ediyorum. Sağlık icin aşı cok onemli” şeklinde konuştu.
Hazırlıklarını yaptıklarını ve Bulgar vatandaşların gelmesini beklediklerini soyleyen Edirneli esnaf Mehmet Koyuncu, Bulgaristan ’dan gelen muşterilerle iş birliği icerisinde olduklarını ve oradan sipariş aldıklarını belirtti. Bulgaristan ’dan alışverişe gelen Suat Fahri, “PCR test zorunluluğu kalktı ama ilk gun ve hafta ici olduğu icin fazla gelen olmadı. Ben de alışveriş yapmak ve gezmek icin geldim. Hafta sonu yoğun geliş yaşanır” dedi.
Uygulamanın başladığını fakat umduklarını bulamadıklarını soyleyen Bostanpazarı esnaflarından Metin Doğan, “Daha yeni olduğu icin kararsızlık var. Testimiz gecerli mi gecersiz mi gidelim mi gitmeyelim diye duşunuyorlar. Sisteme duşunce birkac gun sonra gelmelerini bekliyoruz. Biz de hazırlıklarımızı yaptık malımızı aldık. Henuz gelen giden yok cadde bomboş. İş olmayınca camlarımızı bile acmadık. Gelmezlerse esnaf olarak hepimiz mağduruz. Edirne ’nin ekonomisinin yuzde 99 ’u Bulgaristan ’dan gelen muşterilere bağlı. Ben iş yaparsam karşı taraf iş yapıyor. Hepimiz bir halkayız. Ben iş yapamadıktan sonra yemek yerine peynir ekmek yiyorum. Bulgar gelip benden alışveriş yapıyor ben de kazandığım parayı gene burada diğer esnaftan alışveriş yaparak harcıyorum. Cuma ve Cumartesi gunu yoğunluk yaşanmasını bekliyoruz. Esnaf olarak bekleyişimizi surduruyoruz” ifadelerine yer verdi.