Duzenli vucut fonksiyonları icin gerekli olan tum gerekli besinleri uygun miktarlarda almak onemlidir. Bununla birlikte, buyumekte olan cocuklarda ve adet goren, hamile veya emziren kadınlarda besin gereksinimi cok daha fazladır. Kış aylarında, kendinizi sıcak tutmak icin daha fazla giysi katmanı eklemeye devam ederken, sağlıklı beslenmek ve gerekli enerjiyi, metabolizma hızını ve daha fazlasını karşılamak icin besin ihtiyaclarını artırmak da aynı derecede onemlidir. İşte, kış aylarında tuketilmesi gereken onemli besinler ve kaynakları;
Demir, kandaki oksijenin taşınması icin gereklidir ve hemoglobin seviyelerini yukseltmeye yardımcı olur. Bu, kadınlar icin cok onemli bir besindir ve tuketiminin kadınlarda erkeklere gore daha fazla olması gerekir. Yeşil yapraklı sebzeler, bal, fındık ve tohumlar, kırmızı et, kumes hayvanları ve balık, meyve suları/tahıllar gibi guclendirilmiş yiyeceklerde bulunur.
Folik asit, yeni sağlıklı hucrelerin uretimi icin gereklidir. Folik asit kadınlar icin eşit derecede onemlidir. Ozellikle hamilelerde bebeğin buyumesine ve hucre gelişimine ve noral tup defektlerinin onlenmesine yardımcı olduğu icin. Yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar, meyveler, guclendirilmiş tahıllarla alınabilir.
Hepimizin bildiği gibi, kemik sağlığı icin kalsiyum gereklidir. Cocuklar ve hamileler icin kemik ve dişlerin buyumesi, gelişmesi ve guclenmesi icin onemli bir mineraldir. Kalsiyum ayrıca osteoporoz, Osteomalazi gibi ceşitli durumların onlenmesine yardımcı olur. Sut ve urunleri, yeşil yapraklı sebzeler, deniz urunleri, yağsız et, soya fasulyesi, fındık ve tohumlarda bolca bulunur.
Cinko hucre metabolizmasında cok onemli bir rol oynar, bağışıklığı artırır, yara iyileşmesini, protein ve DNA sentezini artırır. Ayrıca, koronaviruse karşı korunmada da oldukca etkilidir. Tam tahıllı tahıllar, yumurta, kumes hayvanları, deniz urunleri, kuruyemişler, tohumlar, kuvvetlendirilmiş gıdalarda cinko bolca bulunur.
Bağışıklığı guclendirmek, yara iyileşmesini hızlandırmak ve ceşitli enfeksiyonları onlemek icin onemli bir besindir. Antioksidan bakımından guclu olması nedeniyle vucudu hastalıklardan korur. Limon, bektaşi uzumu, portakal, misket limonu, kivi, brokoli, kırmızı biber gibi turuncgiller C vitamini acsından zengindir.
Kemik mineralizasyonuna ve kalsiyumun daha iyi emilmesine yardımcı olur. D vitamini vucut metabolizması ve organların doğru calışması icin oldukca onemli bir yere sahiptir. Bu vitamini depolamak icin ozellikle yaz aylarında guneşten bolca faydalanmak gerekir. Kış aylarında ise, sut urunleri, guclendirilmiş tahıllar/meyve suları, mantar, somon vb. yiyeceklerle temin edilebilir.





