Modern dunyada her turlu gıda urunune ulaşmak cok kolayken, secenekler arasında butcemize uygun olanını belirlemek kadar tazeliği de bir o kadar onemlidir. Ancak bazen bu sadece durumu daha da zorlaştırabilir. Son kullanma tarihi gecmiş bir urunle karşılaşabilir veya olgunlaşmamış veya tatsız meyve ve sebzeler satın alabiliriz. İşin iyi yanı, doğru ipuclarını biliyorsanız tum bunlardan kacınabilirsiniz. Ucuz diye alınan bazı gıda urunlerinin yenilemeyecek durumda olması aslında sizi daha fazla zarara sokabilir. Bu yuzden, doğru gıda urunlerini secerken dikkat etmeniz gerekenleri sizler icin sıraladık… Zeytin secerken cekirdekli olanları tercih etmek daha iyidir. Bunun nedeni, cekirdekleri cıkarıldıktan sonra zeytinlerin icine giren ve meyvenin pure gibi gorunmesini sağlayan bir turşunun uzerine yerleştirilmesidir. Ustelik iceri girdiğinde zeytinlerin gercek lezzetini de golgeliyor. Kulağa şaşırtıcı gelse de, taze balıklarda belirgin bir balık kokusu olmamalıdır. Bunu hissediyorsanız, balığın taze olmaması muhtemeldir. Tazeliğin bir başka işareti de renktir. Bir ciftlikte yetiştirilen somon balıkları genellikle acık pembe renktedir, yabani balıklar ise normalde daha koyu tonlara sahiptir. Balığın yuzeyinde gri veya kahverengi lekeler varsa, balığın bir suredir depoda tutulduğunu gosterir. Taze hurma buruşabilir, ancak cok fazla değil ve cok sert olmamalıdır. Kuru meyveler etli gorunduğunde ve hafif parlak bir cilde sahip olduklarında en iyisidir. Şeker kristalleri veya beyaz lekeler olmamalıdır, cunku bunların varlığı bozulmanın coktan başladığını gosterir. Bir satıcı sattığı sarımsağın taze olduğunu beyan ederse hafif bir kokudan anlaşılır. Koku cok belirginse, sebzenin eski olması veya yanlış saklanmış olması muhtemeldir. Ustelik iceride curumeye de başlamış olabilir. Pancar alırken yapraklı olanları tercih edin, cunku bu sebzenin taze olduğunu kolayca anlamanıza yardımcı olacaktır. Ancak bu tur pancarları bulmak her zaman mumkun değildir, bu nedenle sebzenin buyukluğune ve kokune dikkat etmeniz gerekir. Kuyruğunda cok fazla kıl olmayan cok buyuk olmayan bir pancar secmek daha iyidir, aksi takdirde sert, tatlı olmayan bir urun alma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bıldırcın yumurtası secerken, her şeyden once, kabuğun durumunu dikkatlice kontrol ettiğinizden ve incelediğinizden emin olun. Raf omrunu hatırlamakta fayda var; oda sıcaklığında 30 gune kadar ve buzdolabında 60 gune kadar. Paketin uretim tarihi yoksa yumurtaların tazeliğini ağırlıklarından anlayabilirsiniz. Taze bir yumurta 10-12 gr ağırlığında olacaktır. Bir yumurta biraz daha kucukse, bıldırcın yumurtası kurumaya başlamış demektir ve farklı olanları tercih etmeniz daha iyi olur. Ana renkten farklı olan belirgin noktalar, meyvede bir sorun olduğunu gosterir. Koyu cilt lekeleri olan avokadolardan kacınmak en iyisidir, cunku bu genellikle curume surecinin başladığının bir işaretidir. Sapın yanındaki alana da baskı uygulayabilirsiniz; parmağınızla durtebilirseniz, meyve muhtemelen fazla olgunlaşmıştır. Bazen nar satın almak hayal kırıklığına donuşuyor cunku ici solgun ve tatlı olmuyor. Boyle bir durumdan kacınmak icin şunlara dikkat edin: Meyvenin şekli ideal bir daire oluşturmamalı, aksine koşeli olmalıdır, cunku cildin puruzsuzluğu ve sıkılığı da olgunluk gostergesidir. Her şeyden once, iyi bir limon ağırlığı ve kabuğunun kalınlığı ile tanımlanabilir. Meyve ilk bakışta buyuk gorunmeyebilir, ancak ağır olmalıdır. İnce deri ve sapın mini cizgilerin yayıldığı bir cukur, birinci sınıf bir limonun işaretidir. Meyvede yuksek miktarda mineral olduğunu gosterirler.