Cumhurbaşkanı Erdoğan, gectiğimiz akşam NTV'de gercekleştirilen bir canlı yayında gundeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yaptığı acıklamalarda hemen her konuya değinen Erdoğan, vatandaşlara dikkat ceken bir cağrıda bulundu. Recep Tayyip Erdoğan, kredi cekmek isteyen vatandaşların ozel bankaları değil, kamu bankalarını tercih etmesi gerektiğini soyledi. Peki neden?
Turkiye'de bir suredir, yeni bir ekonomik model test ediliyor. Bu model kapsamında da Turkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizlerini neredeyse her ay duşuruyor. Ancak bu faiz indirimlerinin kredi veren kuruluşlara da yansıması gerekiyor ki boyle bir şey henuz gercekleşmedi. Oyle ki ozellikle de ozel bankalar, vatandaşa cok yuksek faiz oranlarıyla kredi veriyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tam da bu nedenden oturu kamu bankalarından kredi kullanılması gerektiğini soyluyor.
[h=2]"Boyle bir somuru carkı icerisine girmeyin"[/h]
"Bu makas ozellikle de ozel bankaların bu konuda hala somuru carkını devam ettirme gayretinin olduğunu goruyoruz. Vatandaşlarıma sesleniyorum; diyorum ki kamu bankalarına gidin. Boyle bir somuru carkı icerisine girmeyin." şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ozel sermayelerle kurulan bankalara sert cıktı. An itibarıyla kamu bankaları ile ozel bankalara ait internet sitesinin kredi kullanım araclarını kullanarak sorgulama yaparsanız, aynı tutardaki ve aynı vadeye sahip kredilerde cepten cıkacak toplam paralar arasında binlerce lira fark olduğunu kendi gozlerinizle gorebilirsiniz.
"Kamu bankaları bu konuda hassas. Vatandaşını kesinlikle yuksek faizle somurme gibi bir gayretin icerisine giremez.Bundan rahatsız olacak ozel sektor bankaları biliyorum ama bunu soylemeye mecburum. Bu ulkede tuketim ekonomisine destek vereceksek, somuru yoluyla değil vatandaş temin ettiği kredisini gelsin sizinle kullansın. Uygun yeri veren kamu bankasına gidecek. Konut, arac kredisini buradan temin edecek. Faizden medet umulmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz." ifadelerini kullanan Erdoğan, faizle ilgili goruşunu de bir kez daha dile getirmiş oldu.