Girişim ve işletmelerin beyannamelerini elektronik ortama taşıyarak hız ve zaman kazandıran uygulamanın kapsamının genişletildiği duyuruldu. Turkiye Serbest Muhasebeci Mali Muşavirler ve Yeminli Mali Muşavirler Odaları Birliği (TURMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, elektronik belge uygulamalarının kapsamının genişletilmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Kartaloğlu, yeni duzenlemeyle brut satış hasılatı 2021 hesap donemi icin 4 milyon lira, 2022 ve muteakip hesap donemleri icin 3 milyon lira ve uzeri mukelleflere e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarına gecme zorunluluğu getirildiğini soyledi. Kartaloğlu, elektronik ortamda mal veya hizmet satışı gercekleştiren mukelleflerden 2020 ve 2021 hesap donemleri icin 1 milyon lira, 2022 veya muteakip hesap donemleri icin 500 bin lira ve uzeri brut satış hasılatı olanlara da bu zorunluluğun getirildiğini aktararak, duzenleme kapsamına giren diğer mukellefleri şoyle sıraladı: "Gayrimenkul ve motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mukelleflerden 2020 ve 2021 hesap donemleri icin 1 milyon lira, 2022 veya muteakip hesap donemleri icin 500 bin lira ve uzeri brut satış hasılatı olanlar, Kultur ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeler kapsamda bulunuyor."
Duzenlemenin esas itibarıyla fatura duzenleyen tum vergi mukelleflerini ilgilendirdiğine dikkati ceken Kartaloğlu, "e-Arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mukelleflerce, aynı gunde, aynı kişiye duzenlenen ve vergiler dahil toplam tutarı belli bir rakamı aşması nedeniyle 1 Ocak 2020'den bu yana elektronik ortamda e-arşiv fatura olarak duzenlenme zorunluluğu bulunan faturalar icin belirlenen tutarlar, 1 Mart 2022'den itibaren gercekleştirilecek teslim ve hizmetlere ilişkin duzenlenecek faturalar bakımından guncellendi. Gecen yıl bu tutarlar vergi mukellefi olmayanlara yapılan satışlarda 30 bin lira, vergi mukelleflerine yapılan satışlarda 5 bin liraydı. 1 Mart'tan itibaren vergi mukellefi olmayan nihai tuketicilere yapılan satışlarda, vergiler dahil toplam tutarın 5 bin lirayı, vergi mukelleflerine duzenlenenlerde ise 2 bin lirayı aşması halinde, faturaların kağıt yerine, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın e-Belge Portalı uzerinden veya Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi sistemleri ile entegrasyonu sağlayabilmiş ozel entegrator kuruluşların bilgi sistemleri aracılığıyla elektronik ortamda e-arşiv fatura olarak duzenleme zorunluluğu başlayacak." diye konuştu. Tebliğde yapılan diğer duzenlemelere de değinen Kartaloğlu, "e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılar icin e-irsaliye uygulamasına zorunlu olarak gecişte dikkate alınan 25 milyon lira ve uzeri ciro haddi, 2021 hesap doneminden gecerli olmak uzere 10 milyon lira ve uzeri olarak revize edildi. Boylece e-fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2021 ve muteakip yıllar cirosu 10 milyon lira ve uzeri olan mukelleflerin izleyen yılın 7'nci ayı başından itibaren e-irsaliye uygulamasına geciş zorunluluğu başladı." değerlendirmesinde bulundu. Kartaloğlu, bir diğer duzenlemenin ise doviz alım-satım belgesi duzenleyebilen mukellefleri ilgilendirdiğini belirterek, şunları kaydetti: "Yetkili muesseseler dahil olmak uzere ilgili mevzuat gereğince doviz alım-satım belgesi duzenleyebilen tum mukelleflerden aynı zamanda ilgili mevzuat dahilinde kıymetli maden alım/satım yapma yetkisi de bulunanların, doviz ve kıymetli maden alım/satım işlemlerinde tek belge olarak duzenlenebilen 'Doviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi' ile 'Doviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi'ni de e-Doviz Alım/Satım Belgesi uygulaması kapsamında elektronik belge olarak duzenleyebilmesine, muhatabına kağıt veya elektronik ortamda iletilebilmesine ve elektronik ortamda muhafaza edilebilmesine imkan sağlandı."
e-Gider Pusulası uygulamasında, elektronik ortamda duzenlenen ve elektronik sertifikayla imzalanan e-gider pusulasının en az bir ornek kağıt cıktısının sadece muhatabı tarafından ıslak imzayla imzalanmasının yeterli hale geldiği bilgisini veren Kartaloğlu, duzenleyenin ayrıca kağıt cıktı uzerinde ıslak imza atma şartının kaldırıldığını bildirdi.