Turkiye İstatistik Kurumu (TUİK), 2021 yılının enflasyon oranını %36,08 olarak acıklamıştı. Fakat bazı bağımsız enflasyon araştırma kuruluşları, ‘gercek enflasyon ’ oranının %80 ’in uzerinde olduğunu belirtiyordu. TUİK, uzun zamandır acıkladığı rakamlarla tartışılırken en cok tartışılan konu, enflasyonun duşuk gosterildiği iddiası idi.
Bugunse TUİK Başkanı Sait Erdal Dincer ’den bu konuya dair bir acıklama geldi. Dincer, enflasyonu olduğundan duşuk gostermenin kurumda kimsenin icine sinmeyeceğini ifade etti. Calışanlarının boyle bir duruma ses cıkartacağını belirten Dincer, “Enflasyon hesabında ben 84 milyona karşı sorumluyum, bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum.” ifadesini kullandı.
[h=2]“Bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum”[/h]
Dunya gazetesinden Alaattin Aktaş ’a konuşan Sait Erdal Dincer, “Enflasyon oranı hesaplandı onunuze geldi, oranı cok yuksek buldunuz. Torpuleyin şunu der misiniz? Ya da oran size makul ama ust makamlar duşuk bir oran bekliyor. O durumda ‘Arkadaşlar bu oranı biraz aşağı cekmemiz gerekiyor ’ diye calışanlarınıza talimat verir misiniz?” sorusuna şu şekilde cevap verdi:
“Diyelim ben ticaretle uğraşıyorum. Bu ticarette birine haksızlık yaptım. Bir sure sonra o kişi bana aynı şekilde davrandı, bu sefer haksızlığa uğrayan ben oldum. Sonucta bir araya gelir, el sıkışır helalleşiriz.
Oysa enflasyon hesabında ben 84 milyona karşı sorumluyum, bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum. Biliyorsunuz, milyonlarca calışan bizim acıkladığımız enflasyona gore zam alıyor. Şimdi o insanların adeta geliriyle oynamak, hakkını yemek... Bunu yapmam, boyle bir sorumluluk altına girmem soz konusu olabilir mi?
Bu koltukta şimdi ben oturuyorum, yarın başkası oturur; yani başkanın kim olduğunu boş verin. Siz sanıyor musunuz ki TUİK ’te enflasyon hesaplamasıyla ilgili birimde calışan yuzlerce arkadaşım ortaya koydukları orandan cok farklı bir acıklama yapılmasını sineye ceker, hic sesini cıkarmaz..”