Kullanmakta olduğumuz disklerden yuksek bir performans almak isteriz. Yuksek performansı sunan ise bu disklerin okuma ve yazma hızlarıdır. Bilgisayarınızda dahili olarak bulunan HDD ve SSD performansı direkt olarak bilgisayar performansını etkilerken; harici belleklerin ve USB belleklerin okuma ve yazma performansı ise bu bellekleri kullandığınız durumlarda yaşanan zaman kaybını işaret eder.
Disk performansını olcmek icin kullanabileceğiniz en guvenilir ucuncu taraf yazılımlardan biri CrystalDiskMark programıdır. CrystalDiskMark, disk performansı konusunda en sık kullanılan yazılımlardan bir tanesidir. Basit calışma prensipleri ve az yer kaplaması nedeniyle pek cok kullanıcının ilk tercihidir. CrystalDiskMark nedir, nasıl kullanılır, disk performansı nasıl olculur gibi merak edilen soruların yanıtlarına gelin daha yakından bakalım.
[h=2]CrystalDiskMark nedir?[/h] CrystalDiskMark, Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda disk karşılaştırma işlemi yapması icin geliştirilmiş olan bir yazılımdır. Microsoft Diskspd aracı ile aynı prensipler uzerine calışan CrystalDiskMark, 2007 yılından beri sıralı ve rastgele okumalar yaparak disklerin okuma ve yazma performansını ortaya cıkarmaktadır.

[h=2]CrystalDiskMark ile disk performansı test etme nasıl yapılır?[/h] Adım #1: Buradan CrystalDiskMark yazılımını indirin. Adım #2: Kurulumu tamamlayın. Adım #3: Yazılımı başlatın. Adım #4: İlk menuden calıştırma sayısını 3 olarak secin. Adım #5: İkinci menude kıyaslama boyutunu varsayılan olarak bırakın. Adım #6: Ucuncu menuden test etmek istediğiniz diski secin. Adım #7: All butonuna tıklayarak testi başlatın. Adım #8: Disk boyutuna gore değişen bir sure sonunda test işlemi tamamlanacak. Adım #9: İşlem tamam. CrystalDiskMark ile disk performansını test etmek icin yukarıdaki adımları uygulamanız yeterli. Temel bir test işlemi icin menulerdeki secenekleri adımlarda olduğu gibi bırakabilirsiniz. Diskler uzerinde farklı testler yapmak istiyorsanız farklı bir calıştırma sayısı ve kıyaslama boyutu secebilirsiniz.
[h=2]CrystalDiskMark nasıl kullanılır?[/h]
CrystalDiskMark ile temel bir disk performans testi nasıl yapılır anlattık. Anlattığımız temel bir test cunku All butonuna tıkladığınız zaman yazılım; sıralı okuma yazma ve uc farklı 4KiB rastgele test olmak uzere yapabileceği tum testleri yapmaya başlar. Bu nedenle biraz daha uzun surebilir ama tum testler uygulanmış olur.
CrystalDiskMark sonucları megabayt / saniye (MB/s) ve saniye başına girdi cıktı (IOPS) cinsinden goruntulenir. Eğer yeni bir disk aldıysanız uretici bilgileri ile eşleşip eşleşmediğini bu değerler uzerinden gorebilir ya da uzun zamandır kullanmakta olduğunuz bir diskin vadesinin dolup dolmadığını oğrenebilirsiniz.
CrystalDiskMark sonuclarındaki Seq Q32T1 sıralı okuma yazma sonuclarını, 4KiB Q8T8 ise rastgele okuma yazma sonuclarını gosterir. 4KiB Q8T8, disk performansını test etmek icin 4K dosya boyutunu kullanır. En doğrusu, All butonu ile tum testleri yapmak ve olası tum sonucları gorerek buna gore değerlendirmektir.
[h=2]CrystalDiskMark sonuclarını nasıl değerlendirilir?[/h]
CrystalDiskMark sonuclarını nasıl değerlendireceğiniz tamamen kullandığınız diske bağlı bir durum. Cunku bir HDD ile bir SSD ’nin ya da bir harici bellek ile USB belleğin okuma ve yazma hızları asla aynı değildir. Bu nedenle test sonucları aygıta ozel olarak incelenmelidir.
Yeni bir disk aldığınız zaman CrystalDiskMark ile test ederek ureticinin iddia ettiği performansı gosterip gostermediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer uzun zamandır kullandığınız bir disk varsa CrystalDiskMark ile test ederek eskisi gibi guclu olup olmadığını gorebilir ve gerekirse yeni bir disk almaya karar verebilirsiniz.
[h=2]CrystalDiskMark ile disk performansı test etmek guvenli mi?[/h] CrystalDiskMark, uzun zamandır kullanılmakta olan bir yazılım olmasına rağmen bugune kadar diske zarar verdiğini dair herhangi bir yorum yapılmadı. Ancak şoyle bir durum var, bu test diskin omrunden goturuyor. Yani oyle her aklınıza geldiği zaman CrystalDiskMark ile disk performansı olcerseniz disk omrunu harcamış olursunuz.
CrystalDiskMark ile disk performansı nasıl test edilir sorusunu yanıtladık ve bu yazılım hakkında bilmeniz gereken bazı detaylardan bahsettik. CrystalDiskMark, her zaman kullanabileceğiniz bir yazılım olmasa bile gerekli durumlarda nasıl kullanacağınızı bilmek son derece onemli.