
Buyotu olarak da bilinen cemen otu Cin ’den Akdeniz ’e kadar yaygın bir alanda yetişmektedir. Tohumları tuketilirken bazı ulkelerde yeşil yaprakları ıspanak gibi de tuketilmektedir. Acımsı ve aromatik bir tada sahiptir. Cemen otu esasında kırk değişik ceşit madde bulunur. Kullanımı oldukca eski tarihlere dayanan cemen otunun gunumuzde en yaygın kullanıldığı mutfaklar aromayı ve baharatı seven Ortadoğu ve Hint mutfaklarıdır.
Turk mutfağında bu ot cemen tozu şeklinde kullanılır. Cemen tozu cemen otunun tohumları kurutularak elde edilen acımsı ve bol aromalı bir baharattır. Tahmin edileceği uzere en cok Kayseri ’de pastırma uretiminde kullanılır.
Diğer ulkelerde oğutulmuş olarak et yemeklerinde, yemek soslarında ve turşularda kullanılmaktadır. Ulkemizde de bol miktarda salca ve birkac farklı baharatla da karıştırarak kahvaltılık sos olarak tuketilmektedir.
Cemen otunun bitkisel tedavi yontemleri arasında da onemli bir yeri vardır. Leziz bir baharat olmasının yanı sıra cay şeklinde demlenerek tedavi amaclı da kullanılmaktadır.
[h=2]Faydaları[/h]Kan şekerinin duzenlenmesine yardımcı olur.Kolesterol seviyesini duşurur.Bobrek hastalıklarının tedavisinde kullanılır.Menapoz belirtilerini hafifletir.Adet donemi sancıları icin ağrı kesici ozelliği taşır.Anne sutu miktarını arttırır.Tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini duşurduğu tespit edilmiştir.Yuksek kan şekerine bağlı olarak oluşan sinir ağrıları, aşırı susama, ciltteki enfeksiyonlar, sık sık idrara cıkmak gibi sorunları hafiflettiği gorulmuştur.İştah acıcı etkisi vardır.Sindirim sisteminin daha sağlıklı calışmasına yardımcı olur.Cayın dışında harici kullanım ile cilt yuzeyinde oluşan iltihaplı yaraların, egzamanın ve cıbanların tedavisinde kullanılır.Cemen otu tohum ve filizlerini az miktarda bitkisel bir yağ ile karıştırdıktan sonra bir macun hazırlayabilir ve kendi goğus dolgunlaştırıcı kreminizi yapabilirsiniz. Cemen otunun icerisinde bulunan diosgenin maddesi ostrojen yani kadınlık hormonunun yarı sentetik formunu elde etmek icin kullanılan bir kimyasal turudur. Ostrojenin başlıca etkilerinden biri goğuslerde yarattığı buyume etkisidir. Goğus hucrelerinin buyumesine yol acarak daha dolgun goğuslere sahip olmayı sağlar. Goğus dokuları bitkisel urunleri belli bir miktarda emebilme ozelliğine sahiptir. Bu sebeple bu macun kullanılarak doğal yoldan dolgunlaşmış goğuslere sahip olunabilir. Bu elbette estetik bir mudahale ile oluşan buyumeyi sağlamayacaktır ancak Dr. James Duke yaptığı araştırmalarda bu yontemlerin işe yaradığından bahsetmiştir. Aynı zamanda cemen otu tozu ile goğuslere masaj yapmanın da faydalı olabileceğini soylemiştir.
Cemen otu cayı cemen otunun tohumları kullanılarak hazırlanır. Cemen otu cayı hazırlanırken en onemli nokta butun tohumların kullanılmasıdır. Kırılmış, oğutulmuş haldeki tohumlardan değil butun haldeki tohumlardan kullanmanız gerekir.
İki farklı demleme yontemi vardır.
Bunlardan ilki soğuk demleme yontemidir. 2 su bardağı suyun icerisine 1 tatlı kaşığı ( ortalama 5 gram ) cemen otu tohumunu koyduktan sonra 3 saat bekleyip tohumları suzun. Soğuk demleme yontemi ile elde ettiğiniz bu cayı ısıtarak da tuketebilirsiniz.
İkinci yontem ise sıcak demleme yontemidir. 250 ml suyu kaynattıktan sonra altını kapatın ve icerisine yine 1 tatlı kaşığı ( yaklaşık 5 gram ) cemen otu tohumunu ilave edin. Yaklaşık 20 dakika demledikten sonra tohumları suzerek tuketebilirsiniz.
Cemen otunun aşırı tuketildiği durumlarda gaz problemleri yaşanabilir. Bunun beraberinde baş donmesi ve ishal gibi yan etkiler de gosterebilmektedir.
Cerrahi operasyonlar oncesinde kullanılmaması gerekir aksi takdirde kanamayı arttırabilir.
Ayrıca cemen otu uzerinde yapılan araştırmalarda kanda bulunan potasyum seviyesini duşurduğu yonunde tespitler bulunmaktadır. Bu sebeple potasyum duşukluğu olan kişilerin kullanması sakıncalı olabilir.
Hamilelik ve emzirme doneminde olan kişilerin kullanmadan once bir doktora danışmaları gerekmektedir.
Diyabetli hastaların da belirtilen faydalar sebebiyle cemen otu kullanmadan once mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Turk mutfağında bu ot cemen tozu şeklinde kullanılır. Cemen tozu cemen otunun tohumları kurutularak elde edilen acımsı ve bol aromalı bir baharattır. Tahmin edileceği uzere en cok Kayseri ’de pastırma uretiminde kullanılır.
Diğer ulkelerde oğutulmuş olarak et yemeklerinde, yemek soslarında ve turşularda kullanılmaktadır. Ulkemizde de bol miktarda salca ve birkac farklı baharatla da karıştırarak kahvaltılık sos olarak tuketilmektedir.
Cemen otunun bitkisel tedavi yontemleri arasında da onemli bir yeri vardır. Leziz bir baharat olmasının yanı sıra cay şeklinde demlenerek tedavi amaclı da kullanılmaktadır.
[h=2]Faydaları[/h]Kan şekerinin duzenlenmesine yardımcı olur.Kolesterol seviyesini duşurur.Bobrek hastalıklarının tedavisinde kullanılır.Menapoz belirtilerini hafifletir.Adet donemi sancıları icin ağrı kesici ozelliği taşır.Anne sutu miktarını arttırır.Tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini duşurduğu tespit edilmiştir.Yuksek kan şekerine bağlı olarak oluşan sinir ağrıları, aşırı susama, ciltteki enfeksiyonlar, sık sık idrara cıkmak gibi sorunları hafiflettiği gorulmuştur.İştah acıcı etkisi vardır.Sindirim sisteminin daha sağlıklı calışmasına yardımcı olur.Cayın dışında harici kullanım ile cilt yuzeyinde oluşan iltihaplı yaraların, egzamanın ve cıbanların tedavisinde kullanılır.Cemen otu tohum ve filizlerini az miktarda bitkisel bir yağ ile karıştırdıktan sonra bir macun hazırlayabilir ve kendi goğus dolgunlaştırıcı kreminizi yapabilirsiniz. Cemen otunun icerisinde bulunan diosgenin maddesi ostrojen yani kadınlık hormonunun yarı sentetik formunu elde etmek icin kullanılan bir kimyasal turudur. Ostrojenin başlıca etkilerinden biri goğuslerde yarattığı buyume etkisidir. Goğus hucrelerinin buyumesine yol acarak daha dolgun goğuslere sahip olmayı sağlar. Goğus dokuları bitkisel urunleri belli bir miktarda emebilme ozelliğine sahiptir. Bu sebeple bu macun kullanılarak doğal yoldan dolgunlaşmış goğuslere sahip olunabilir. Bu elbette estetik bir mudahale ile oluşan buyumeyi sağlamayacaktır ancak Dr. James Duke yaptığı araştırmalarda bu yontemlerin işe yaradığından bahsetmiştir. Aynı zamanda cemen otu tozu ile goğuslere masaj yapmanın da faydalı olabileceğini soylemiştir.
Cemen otu cayı cemen otunun tohumları kullanılarak hazırlanır. Cemen otu cayı hazırlanırken en onemli nokta butun tohumların kullanılmasıdır. Kırılmış, oğutulmuş haldeki tohumlardan değil butun haldeki tohumlardan kullanmanız gerekir.
İki farklı demleme yontemi vardır.
Bunlardan ilki soğuk demleme yontemidir. 2 su bardağı suyun icerisine 1 tatlı kaşığı ( ortalama 5 gram ) cemen otu tohumunu koyduktan sonra 3 saat bekleyip tohumları suzun. Soğuk demleme yontemi ile elde ettiğiniz bu cayı ısıtarak da tuketebilirsiniz.
İkinci yontem ise sıcak demleme yontemidir. 250 ml suyu kaynattıktan sonra altını kapatın ve icerisine yine 1 tatlı kaşığı ( yaklaşık 5 gram ) cemen otu tohumunu ilave edin. Yaklaşık 20 dakika demledikten sonra tohumları suzerek tuketebilirsiniz.
Cemen otunun aşırı tuketildiği durumlarda gaz problemleri yaşanabilir. Bunun beraberinde baş donmesi ve ishal gibi yan etkiler de gosterebilmektedir.
Cerrahi operasyonlar oncesinde kullanılmaması gerekir aksi takdirde kanamayı arttırabilir.
Ayrıca cemen otu uzerinde yapılan araştırmalarda kanda bulunan potasyum seviyesini duşurduğu yonunde tespitler bulunmaktadır. Bu sebeple potasyum duşukluğu olan kişilerin kullanması sakıncalı olabilir.
Hamilelik ve emzirme doneminde olan kişilerin kullanmadan once bir doktora danışmaları gerekmektedir.
Diyabetli hastaların da belirtilen faydalar sebebiyle cemen otu kullanmadan once mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.