Ana vatanı Afrika'dır. Turkiye ’nin sıcak bolgelerinde yetiştirilen susam, Asya'da, Avrupa'da da ve yetiştirilir.
Aklımıza ilk olarak cıtır simitleri, poğaca ve borekleri getiren susam, katıldığı yemeğe hem lezzet hem de hoş bir gorunum katan bir bitkidir.
[h=3]Susam yağı nedir? [/h]Susamdan elde edilen susam yağı, hem yemeklik olarak tuketilen hem de kuspesi hayvan yemi olarak kullanılabilen bir yağdır. Rengi soluk bir sarı tonunda olan susam yağı kokusuzdur. Alkolde, eter ve petrol eterinde cozunebilen bir sıvı olan susam yağında, yağ tohumların yaklaşık yuzde 50'sini oluşturur. Tıp alanında bazı preparatların hazırlanması icin de, aynen zeytinyağı gibi susam yağı kullanılır cunku susam yağının cozucu etkisi vardır.
5000 yıldır kullanıldığı bilinen susam yağının, cilde, saca, dişe ve kemiklere faydası boldur. Ayrıca sağlıklı bir yemeklik yağ oluşu, susam yağının Turkiye ve dunya mutfaklarında da tercih edilen bir yağ olmasını sağlamıştır. Aynı yağı cıkarılmadan onceki hali susam gibi, susam yağı a katıldığı yemeklere lezzet verir.
Bu ozelliğiyle birlikte, guzellik ve şifa deposu da olan susam yağı, pek cok kozmetik urunun de icinde bulunur ve zengin yapısıyla vucuda hatrı sayılır faydalar sunar.
Susam yağının iceriğinde neler vardır?
Susam yağında manganez, bakır, cinko, demir, magnezyum, fosfor, kalsiyum, A, E, B6 ve K vitamini bulunur. Ayrıca, Omgea 6 ve Omega 9 yağ asitlerini icerir.
[h=3]Susam yağının genel faydaları nelerdir? [/h]
Antioksidandır.
İltihap gidericidir.
İceriğinde bol miktarda manganez, bakır, cinko, demir, magnezyum, fosfor ve kalsiyum bulunur.
A, E, B ve K vitaminlerinin deposudur.
Omega 6 ve Omega 9 yağları acısından zengindir.
Vucuttan toksinlerin ve zararlı maddelerin atılmasına yardım eder.
Kan dolaşımını hızlandırıcı etkiye sahiptir.
Solunum sorun yaşayanların icin iceriğindeki magnezyum sayesinde rahatlık sağlar.
Bronş tuplerindeki şiddetli kasılmaları onler.
Hucre deformasyonunu onler ve geciktirir.
Tırnakları guclendirir.
Afrodizyak etkisi gostererek cinsel isteği ve gucu ciddi oranda artırır.
Anemi hastalığının şikayetlerini azaltır.
Enerji kaynağı olduğu icin demir eksikliğinden kaynaklı olarak oluşan bedensel yorgunluğun azalmasına yardım eder.
Bobreklerdeki ve safradaki taşların duşmesine yardım eder.
Gelişme cağındaki cocukların zihinsel gelişimine yardım eder.
Buyume cağındaki cocukların eklemlerindeki boy atması kaynaklı ağrıları hafifletmeye yardımcıdır.
Romatizmal rahatsızlıklarla ilgili şikayetlerin azalmasına yardım eder.
Masaj yapılarak surulduğu sorunlu bolgelerde yağ yakımını hızlandırmaya yardım eder.
Goz sağlığını destekler.
Guneşe karşı koruyucu etki gosterdiğinden bircok guneş yağının icinde susam yağı bulunur.
Beyin ve sinir hucrelerinin en yakın dostlarından biridir.
[h=3]Susam yağının cilde faydaları nelerdir? [/h]
Kadınların vucutlarıyla ilgili en onemli şikayetlerinden biri olan seluliti tedavi etmeye yardım eder ve yeni selulit oluşumunun onune gecer.
İceriğindeki cinko ile sağlıklı bir cilt icin gerekli olan kolajen yapıyı desteklemeye yardım eder. Bu sayede cildi kırışıklıklardan arındırır.
Kaz ayaklarının daha gec meydana gelmesini sağlar.
Yaşlanmanın etkilerini geciktirici etki gosterir.
Cildin elastikiyetini artırıcı etki gostererek cildi onemli olcude sıkılaştırır.
Cildin daha yumuşak ve puruzsuz bir gorunume kavuşmasına yardım eder.
Cildi besler, gencleştirici etki gosterir ve canlandırır.
Ciltteki yaraların, yanık izlerinin, Guneş lekelerinin hızlıca iyileşmesine yardım eden bir etki gosterir.
Gozenekleri acar.
Sedef, egzama gibi cilt hastalıkların tedavisinde etkilidir.
Mantar enfeksiyonlarını gecirmeye yardım eder.
Yoğun ve iyi bir nemlendiricidir.
Kokusu ağır olduğundan zeytinyağı ve badem yağı gibi yağlarla karıştırılırsa daha rahat kullanıldığı gibi aynı zamanda daha iyi bir sonuc verir.
İcerdiği antioksidanlar sayesinde cildi temizleyip arındırmaya yardım eder. Bu anlamda, sigara, alkol ve kirli havanın zararlı etkilerini azaltıp cildi arındırır. Cildin daha sağlıklı olmasına şans tanır.
Cilde enerji sağlayarak yorgun gorunmesinin onune gecer.
Sivilce ve akneleri gecirir ve yenilerinin oluşmasına engel olur.
Dirsek ve topuk gibi cildin sertleştiği bolgeleri yumuşatmaya yardım eder.
Kilo alıp verdikten ve hamilelik sureci gecirdikten sonra oluşan catlakların gecmesine yardım eder.
Melanom hucrelerinin buyumesini engeller.
[h=3]Susam yağının saca, kaşa ve kirpiklere faydaları nelerdir? [/h]
İceriğindeki magnezyum, kalsiyum, fosfor ve protein ile sacları besler.
Sacları kokten uca guclendirmeye yardım eder.
Sacları guclendirir ve daha sağlıklı şekilde uzamasına yardım eder.
Sac derisinin kan dolaşımını hızlandırıcı etkiye sahiptir.
Saclardaki kırılmaları ve kopmaları engelleyici ozellik gosterir.
Stres kaynaklı sac dokulmelerinin onune gecmeye yardımcıdır.
Sacların kırık uclarını onarmaya yardımcıdır.
Kepeklenmenin onune gecer.
Saclardaki kuruluğu alır.
Sac derisindeki enfeksiyonları giderici etki gosterir.
Erken beyazlayan saclarda badem yağı ile birlikte kullanılarak sac renginin koyulaşmasına yardım eder.
Kaşları ve kirpikleri sağlıklı bicimde uzatmaya yardım eder.
Guneş'in zararlı etkileri sebebiyle yıpranan sacların hasar miktarını minimuma indirmeye yardım eder.
[h=3]Susam yağının ağız ve diş sağlığına faydaları nelerdir? [/h]
Dişlerde plak oluşumunun onune gecer.
Dişlerin beyazlamasına yardım eden etki gosterir.
Ağızdaki zararlı bakterileri oldurmeye yardımcıdır.
Curukleri gecirir.
Diş etini kuvvetlendirir.
Diş eti kanamalarının onune gecer.
Susam cekirdeği kanseri onlemekte etkilidir:
İceriğindeki magnezyum sayesinde kansere karşı koruyucu ozellik gosterir.
Melanom hucrelerinin buyumesini engellediği icin cilt kanserinin de karşısındadır.
Susam yağının kalp sağlığını ve diyabeti onlemeye yardım eder:
İceriği magnezyum ile diyabet ve tansiyon hastalarının daha rahat yaşamalarına yardım eder.
İceriğindeki sesamol maddesi ile antioksidan ve iltihap giderici ozellik gostererek kalp ve damar sağlığını korur. Kalp krizini ve bircok kalp ve damar hastalığını onleyici ozellik gosterir.
Serbest radikallerin kalp sağlığına zarar vermesine engel olur.
Yuksek tansiyonu duşurur ve bununla ilgili şikayetleri azaltır.
Kan şekerini duşurur.
Susam yağı radyasona karşı koruyucudur:
Guneş'in zararlı UV ışınlarının ve cevremizde bulunan elektronik aletlerden aldığımız radyasyonun zararlı etkilerini azaltmaya yardım ederek DNA'mızı korumak konusunda destek kuvvet gorevi gorur.
Bu ozelliği sayesinde insan omrunun daha uzun ve sağlıklı olmasına katkısının da olduğunu soylemek mumkundur.
Susam yağı kemik sağlığına cok iyi gelir:
İceriğindeki cinko ve kalsiyum ile kemik sağlığını korur.
Halk arasında "kemik erimesi" adıyla tanımlanan osteoporoz rahatsızlığıyla savaşmaya yardım eder.
Kemiklerin yapısındaki mineral yoğunluğunu artırır.
Kırıkların da onune gecmeye yardım eder.
Eklemleri guclendirir.
Eklem ağrılarını ve şişlikleri gecirir.
Romatoid artrit sorunu yaşayanların şikayetlerini azaltmaya yardım eder.
Susam yağı sindirim sistemini korur:
Cekirdeklerinin lif zengini olması sebebiyle sindirimi rahatlatır.
Kabızlığın ve ishalin onune gecer.
Sindirim sistemini duzenlemeye yardım eder.
Hazmı kolaylaştırır.
Bağırsaklarda biriken gazı onler.
Karaciğeri korumaya yardımcıdır.
[h=3]Evde pratik şekilde yapılabilecek susam yağı kurleri: [/h][h=4]Selulitleri yok edici susam yağı kuru[/h]
Şikayetci olduğunuz selulitli bolgeler icin, birkac damla susam yağını suyla seyreltin ve parmaklarınız yardımıyla sorunlu bolgeye masaj yaparak uygulayın.
Masajı hafif dokunuşlarla tamamlayın.
Bu kure 20 gun boyunca devam ederseniz, hem yağ yakımını hızlandıracak hem de selulitlerin azalmasını sağlamış olacaksınız.
[h=4]Saclarda kepek onleyici susam yağı kuru:[/h]
Saclarınızda kepek oluşumundan şikayetciyseniz, sabahları susam yağını birkac damla halinde sacınızı yıkayacağınız suya karıştırın
Sacınızı bu suyla yıkayın.
Duzenli olarak uygularsanız kepeklerinizin bir ay icerisinde gozle gorulur şekilde azaldığını fark edebilirsiniz.
[h=4]Sac yumuşatıcı susam yağı kuru:[/h]
Kuru saclardan şikayetciyseniz, susam yağını su ile inceltin ve icine bir cay kaşığı limon da katın.
Karışımı parmak uclarınız yardımıyla sac koklerinize uygulayın.
Uygulama sırasında parmak uclarınızın dairesel olarak hareket etmesine dikkat edin.
Maskeyi sacınızda yaklaşık 30 dakika bekleyin.
Bekleme suresinden sonra saclarınızı guzelce yıkayın ve susam yağlı karışımdan arındırın.
Bu kuru duzenli olarak yaparsanız saclarınızın yumuşayacağını goreceksiniz.
[h=4]Saclara parlaklık kazandıran susam yağı kuru:[/h]
Elinize 3-4 damla susam yağı damlatın.
Yağı parmaklarınızın yardımıyla saclarınıza dairesel hareketle masaj yaparak yedirin.
Bu kure 8-10 gun boyunca gunde 1 kez olmak uzere devam edin. Bu kurun sonunda saclarınızın doğal bir yumuşaklık ve parlaklık kazandığını fark edeceksiniz.
[h=3]Susam yağının kullanımı: [/h]
Yuz ve gerdan bolgesi icin gunluk nemlendirici olarak kullanılacaksa, tek başına ya da badem yağı ve zeytinyağı gibi yağlarla karıştırılarak kullanılabilir. Bunun icin yağ parmak uclarıyla cilde masaj yapılarak kullanılmalıdır. Yağ ciltte 10 dakikayı aşmayacak sure kalabilir, ardından ılık suyla yıkanıp cilt guzelce arındırılmalıdır.
Vucutta kullanılacaksa yine mesaj yapılarak suruldukten sonra, ılık bir duş yardımıyla arındırılmalıdır.
Ağız icin, suyla karıştırılarak gargara olarak kullanılabilir.
[h=4]ONEMLİ: [/h]
Susama alerjisi olanların susam yağı kullanması sakıncalıdır. İceriğindeki kompleks protein yapı, alerji konusunda hassas bunyelerde soruna yol acabilir.
Susam yağını kullandıktan sonra cildinizde alerjik bir reaksiyon geliştiğini fark ederseniz, susam yağını kullanmayı ivedilikle bırakıp bir cilt hekimine danışın.
Bir hastalık sebebiyle ilac kullanıyorsanız ya da bir cilt rahatsızlığınız varsa susam yağı kullanmadan once muhakkak hekiminize başvurun.
Susam yağının hamilelik ve emzirme sureclerinde kullanılması doktor kontrolunde ve izninde gercekleşmelidir.
Susam yağının bebek ve cocuklara kullandırılması onerilmez.
1 aydan fazla aralıksız, uzun sureli ve yuksek dozda kullanımı tavsiye edilmez.
Cok fazla tuketilirse kilo alımını tetikleyebilir. Bu sebeple, kilo vermek isteyen kimselerin besinleri arasında yer alacaksa, bu kişilerin diyeti muhakkak doktor kontrolunde hazırlanmalıdır.
Cok fazla tuketilirse yağlanmaya bağlı şekilde ciltte sivilce oluşumunu tetikleme ihtimali vardır.
Susam yağının oda sıcaklığında ve kuru bir ortamda saklanmasına dikkat edilmelidir.